ZWIĘKSZONA KRZEPLIWOŚĆ KRWI I ZMNIEJSZONA PRZYCZYNY, ZAPOBIEGANIE

Krzepnięcie krwi jest procesem mechanizmów obronnych, który ma na celu zapobieganie utracie krwi (wykrwawieniu) w wyniku uszkodzeń naczyń krwionośnych, tkanek, uszkodzeń ciała.

Do zaburzeń krwotocznych zalicza się skłonność do:

  • Skazy krwotocznej. Skaza krwotoczna charakteryzuje się nadmiernym długotrwałym krwawieniem na skutek skaleczeń ciała lub po zabiegach chirurgicznych oraz także w trakcie menstruacji u kobiet. Jest to stan bardzo niebezpieczny zagraża życiu i zdrowiu w związku z możliwością utraty dużej ilości krwi stwarza zagrożenie zachorowań na niedokrwistość. U pacjentów często objawiają się dodatkowo tendencje do siniaków, wylewów podskórnych. Zbyt niska krzepliwość krwi oznacza, istnienie nieprawidłowego parametru krzepliwości co skutkuje osłabioną zdolnością krzepnięcia.
  • Zatorami wewnątrz żył blokującymi dopływ krwi do narządów.
  • Zakrzepicy. Zakrzepica żył głębokich

Badania określające parametry krzepnięcia krwi nazywa się koagulogramem a należą do nich:

  • D- dimerty (stężenie fibrynogenu) jest to najczęściej stosowane badanie u pacjentów z podejrzeniem zakrzepicy żył głębokich, zatorowości płucnej oraz u pacjentek z nawracającymi poronieniami. Badanie to jest niemiarodajne w okresie ciąży wówczas wynik pojawia się mocno dodatni. Wynik badania D-dimerów informuje nas jak dużo zakrzepów krwi powstało w organizmie (wewnątrz i na zewnątrz na powierzchni skóry).
  • PT – czas protrombinowy określany w sekundach i w procentach, określa jak szybko krzepnie krew (przy skaleczeniu protrombina zmienia się w trombinę). Badanie PT pozwala określić w jakim czasie pojawi się skrzep. Badanie te wykonuje się łącznie z badaniem INR.
  • INR – Wskaźnik INR to podstawowe badania określające parametr krzepnięcia krwi określa tendencje do krwawień lub zakrzepów. Wynik badania im jest wyższy, tym krew wolniej krzepnie wykazując tendencje do krwawień a im niższy tym krew krzepnie szybciej wykazując tendencje do zakrzepów.
  • APTT – określa czas w sekundach (kaolinowo-kefalinowy), jaki jest potrzebny do wytworzenia skrzepu po dodaniu odczynników do osocza. Badanie te jest niezbędne do diagnostyki skaz krwotocznych oraz podczas leczenia lekami rozrzedzającymi krew (heparyną). Wydłużony czas kaolinowo-kefalinowy najczęściej świadczy o niedoborze witaminy K, podczas przyjmowania leków rozrzedzających krew oraz przy chorobach wątroby.

PRZYCZYNY ZWIĘKSZONEJ KRZEPLIWOŚCI KRWI (ZBYT GĘSTA KREW)

Zbyt duża krzepliwość krwi może doprowadzić do zakrzepów, zatoru tętnicy płucnej, niedokrwienie, udar mózgu, zawału.

  • Zbyt mała ilość przyjmowanych płynów
  • Nieprawidłowa dieta wysokotłuszczowa (wyroby czekoladowe, tłuszcze zwierzęce, mięso wołowe, wieprzowe, podroby, produkty mleczne wysokotłuszczowe: masło, tłuste sery, śmietany, żywność zawierająca tłuszcze trans).
  • Podwyższony poziom złego cholesterolu LDL
  • Alergie
  • Antykoncepcja hormonalna
  • Hormonalna terapia zastępcza
  • Ciąża
  • Zespół antyfosfolipidowy

  • Stosowanie leków sterydowych i innych
  • Niski poziom żelaza we krwi. Żelazo we krwi ma za zadanie transport tlenu, ten rozrzedza krew, jego niski poziom prowadzi do zlepiania się płytek krwi, zatorów i utrudnionego przepływu.
  • Palenie papierosów zwiększa gęstość krwi
  • Niedobór folianów i witaminy B12
  • Podwyższony poziom homocystiny

ZAPOBIEGANIE, CO ZROBIĆ BY PARAMETRY KRZEPNIĘCIA WRÓCIŁY DO NORMY

Zawsze występuje przyczyna zwiększonej krzepliwości krwi, nie jest to stan naturalny a nawet należy potraktować go jako stan chorobowy i nie należy go bagatelizować. Zbyt gęsta krew grozi zatorem, udarem, niedokrwieniem, ale także ogólną słabszą wydolnością organizmu. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie nieprawidłową krzepliwość lub podczas badania krwi wystąpił problem z jej pobraniem i wymagane było użycie grubszej igły to sygnał, który powinien zmobilizować Ciebie do znalezienia przyczyny. Pamiętaj, że stosowanie leków rozrzedzających krew (Aspiryna, Acard, Heparyna) nie rozwiązuje problemu ponieważ jest leczeniem objawowym a nie przyczynowym.

  • Jeśli zdiagnozowano u Ciebie podwyższone parametry krzepliwości krwi najprawdopodobniej przyczyna tkwi w którymś w/w punkcie
  • Zwiększ spożywanie płynów głównie wody (z dodatkiem odrobiny soli morskiej lub himalajskiej lub z odrobiną cytryny spożywanie dużej ilości wody bez dodatku wypłukuje witaminy i minerały rozpuszczalne w wodzie).

  • Aspiryna, Acard to leki zawierające kwas acetylosalicylowy, leki te mają działanie pomocne i poniekąd chronią przed nadmiernym zagęszczeniem krwi to nie zaleca się ich przyjmowania przez dłuższy okres. Kwas acetylosalicylowy uszkadza ściany żołądka prowadzi do nadżerek i ran w jego obrębie co w konsekwencji objawia się jego zapaleniem, ponadto leki te wypłukują wapń z organizmu. Bezpieczne jest stosowanie tej grupy leków jedynie doraźnie lub do czasu wyjaśnienia przyczyny zbyt zagęszczonej krwi.
  • Heparyna – zastrzyki na receptę (nie wpływa niekorzystnie na śluzówkę przewodu pokarmowego) czasem niezbędna do czasu poprawy stanu zdrowia tylko według wskazań lekarza.
  • Kwas foliowy. Alternatywą dla leków przeciwzakrzepowych takich jak Acard jest przyjmowanie kwasu foliowego (witaminy B9 w dawce 800 mg /dobę ). O suplementacji kwasu foliowego mówi się wyłącznie u kobiet w ciąży i starających się. Witamina B9 wraz z innymi witaminami z grupy B ma wpływ na obniżanie poziomu homocysteiny odpowiedzialnej za choroby serca (zakrzepy, zatory żylne, wylewy, zawały serca i miażdżycę). Obniżenie poziomu homocysteiny (która potocznie nazywana jest hormonem stresu) przyczynia się do redukcji złego poziomu cholesterolu, spadku zagrożeń zachorowań na choroby serca i nagłej śmierci. Poziom homocysteiny rośnie wraz ze stresem, jej poziom można oznaczyć z krwi koszt badania to około 50 zł. Więcej o homocysteinie znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/homocysteina-zawal-serca-udar-mozgu-przyczyny-zapobieganie/ Do niedoboru witaminy B9 dochodzi na skutek diety ubogiej w foliany choć z diety organizm przyswaja jedynie 50 % dziennego zapotrzebowania ponieważ kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na obróbkę termiczną, transport i przechowywanie dlatego tak ważna jest suplementacja kwasem foliowym u kobiet starających się o potomstwo oraz do końca 3 miesiąca ciąży), na niedobór kwasu foliowego cierpią osoby stosujące leki acetylosalicylowe (Acard, Aspiryna, Acesan, Etopiryna, Polocard, Polopiryna, Pyramidon, leki przeciw grypie, Upsarin itp.), spożywanie kawy, palenie papierosów, przyjmowanie leków hormonalnych oraz dieta bogata w węglowodany proste (biała mąka, makaron, ryż, miód, cukier rafinowany i produkty w nie bogate) również przyczynia się do niedoboru witaminy B9, którą należy uzupełniać. Kwas foliowy wchłania się najlepiej na czczo wraz z witaminą C dlatego warto popijać ją wodą z sokiem z cytryny.
  • Uzupełnij witaminę B12, jej niedobór przyczynia się do zaburzeń wchłaniania folianów (witaminy B9). Niedobór tej witaminy dotyczy głównie wegetarian i wegan al. także u osób spożywających małe ilości mięsa, do niedoboru dochodzi również u osób starczych często objawem niedoboru tej witaminy jest demencja starcza, problem z pamięcią krótkotrwałą, niedokrwistość- anemia, drętwienie kończyn, problemy ze snem, ogólny stan osłabienia i przemęczenia, depresja, wysiłkowe nietrzymanie moczu. Wchłanianie witaminy B12 poprawiają witaminy: A, B1, B6, C, H, kwas foliowy, wapń i potas.
  • Spożywanie mikstury czosnkowej (przepis poniżej) lub jednego ząbku czosnku dziennie.
  • Monitoruj poziom żelaza we krwi. Wykonuj morfologie i poziom żelaza we krwi co 6 miesięcy jeśli jesteś kobietą i miesiączkujesz, mężczyźni powinni wykonywać morfologie jeden raz w roku. Sprawdzaj częściej zabarwienie wewnętrznych powiek odchylając je jaki mają kolor (blade świadczą o anemii, lekko krwiste, że poziom żelaza jest na granicy a mocno krwisty świadczy o odpowiednim poziomie żelaza.

  • Pij napar z Miłorzębu japońskiego Ginko Biloba ma pozytywny wpływ na krążenie krwi, chroni naczynia krwionośne zapobiega występowaniu zakrzepów.
  • Oznacz poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Poziom powyżej 300 już może przyczynić się to zbytniego zagęszczenia krwi, jednak nie sam poziom złego cholesterolu jest wyznacznikiem zbyt gęstej krwi. Wyznacznikiem może już być poziom triglicerydów wykraczający poza normę dopuszczalną (czyli wysoki poziom złego cholesterolu a niski poziom dobrego). Wówczas zmiana diety na niskotłuszczową oraz suplementacja kwasów omega 3 pozwoli uzyskać pożądany wynik.
  • Przyjmuj niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. Kwasy Omega 3 podniosą  poziom dobrego cholesterolu HDL i wpłyną na obniżenie złego, ponadto olej z ryb ma wpływ na rozrzedzenie krwi.

  • Przyjmuj suplementacje witaminy E oraz źródeł bogatych w nią (olejów, orzechów i pestek). Witamina E ma pozytywny wpływ na rozrzedzenie krwi.
  • Przeprowadź oczyszczanie krwi i limfy według Michała Tombaka (przepis znajdziesz poniżej). Stosowanie leków (hormonalnych, sterydowych, antybiotyków, antydepresantów i innych ma wpływ na zwiększenie krzepliwości krwi, wówczas krew zostaje zanieczyszczona substancjami toksycznymi zwłaszcza, gdy praca wątroby niedomaga w oczyszczaniu.

MIKSTURA CZOSNKOWA

  • Słoik
  • 19 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki miodu

Przygotowanie

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, włóż do słoja, zalej 1,5 szklaną wrzątku, zakręć i odstaw w chłodne nienasłonecznione miejsce na 3 dni. Po upływie 3 dni dodaj do słoja pół szklanki miodu (jeśli jest twardy podgrzej go na kuchence lub w mikrofalówce), wymieszaj i odstaw na kolejne 3 dni. Po 3 dniach dodajemy wyciśnięte cytryny z miąższem i odstawiamy na kolejne 3 dni. Po upływie trzech dni mikstura jest gotowa do spożycia. Miksturę pij rano na czczo (1 łyżkę stołową) min. 20 minut przed jedzeniem, po tygodniu zwiększ dawkę do 2 łyżek stołowych mikstury.

OCZYSZCZANIE KRWI I LIMFY WEDŁUG MICHAŁA TOMBAKA

Pozwala bardzo szybko oczyścić układ limfatyczny i krwionośny ze związków radioaktywnych i toksycznych, wirusów, bakterii, komórek nowotworowych, pozostałościach po lekach, związki radioaktywne i toksyczne. Autor w szczególności zaleca stosowanie kuracji w okresie zachorowań na grypę, infekcji bakteryjnych co pozwoli bez antybiotyków zniszczyć infekcje. Jest to kuracja 3 dniowa, podczas której nie należy nic jeść prócz pomarańczy i grejpfrutów. Przez 3 dni należy przygotowywać świeżą mieszankę soku.

  • Dzień pierwszy przygotuj sok (łącznie 2 litry)
  • Rano na czczo wypij szklankę ciepłej wody z solą gorzką (dostępna w aptece). Jest to niezbędne do wydalenia wszelkich toksyn z organizmu. Roztwór ten działa jak magnez na opiłki żelaza, wszystkie „odpady” zbierają się w jelitach i zostają wydalone poprzez wielokrotne wypróżnienie. Po wypiciu wody z solą gorzką należy się ciepło ubrać następnie pić mieszankę soków co 30 minut po 100 gram aż do wykończenia a gdy pojawi się głód należy zjadać pomarańcze lub grejpfruty ale nic oprócz nich.

Przygotowanie

  • 900 gram świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów
  • 900 gram soku z pomarańczy
  • 200 gram soku z cytryny
  • 200 gram wody destylowanej

W dzień drugi i dzień trzeci należy postępować tak samo. Autor zaleca stosować kurację wczesną wiosną i późną jesienią przed rozpoczęciem zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych. Po kuracji krew jest wolna od niepożądanych związków.

WPŁYW ZWIĘKSZONEJ KRZEPLIWOŚCI KRWI NA PORONIENIA

Nieprawidłowa krzepliwość krwi stanowi zagrożenie występowania poronień w okresie pierwszego trymestru ciąży oraz może być przyczyną śmierci płodu w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Jeśli do takich sytuacji doszło wykonuje się badanie z krwi najlepiej zaraz po poronieniu by stwierdzić obecność przeciwciał przeciw kardiolipinie w surowicy krwi kobiety. Badanie te nosi nazwę przeciwciał antyfosfolipidowych lub antykardiolipinowych i stwierdza obecność zespołu antyfosfolipidowego, który jest przyczyną zaburzeń krzepnięcia, występowania poronień, wczesnego porodu lub śmierci płodu w drugim i trzecim trymestrze ciąży.

PORONIENIA NAWYKOWE A ZESPÓŁ ANTYFOSFOLIPIDOWY

Zespół antyfosfolipidowy może być przyczyną występowania poronień nawykowych. O poronieniu nawykowym mówi się jeśli do utraty ciąży doszło więcej aniżeli 2 razy wówczas wskazaniem do badania jest oznaczenie przeciwciał antyfosfolipidowych oraz oznaczenie antykoagulantu tocznia i przeciwciał przeciw beta2-glikoproteinie I. W przypadku potwierdzenia zespołu antyfosfolipidowego niezbędna jest specjalistyczna opieka medyczna jeszcze przed planowaną ciążą i w jej trakcie aż do rozwiązania. Wyspecjalizowani lekarze kliniki niepłodności stosują metody leczenia tego zespołu z sukcesem. Leczenie polega na przyjmowaniu leków sterydowych, Acardu lub Aspiryny oraz heparyny aż do rozwiązania ciąży. Ulotki krzyczą, że leki te nie powinny być przyjmowane w okresie ciąży, dotąd nie wiadomo jakie skutki uboczne mogą wywołać u dorosłego już dziecka ale jest to metoda stosowana i podparta sukcesem w donoszeniu zdrowej ciąży. Stosowanie Acardu, Aspiryny, Heparyny a nawet Euthyroxu prowadzi do znacznego niedoboru wapnia w organizmie, w związku z czym przyjmowanie tych leków na stałe wymaga kontroli poziomu tego pierwiastka w osoczu krwi oraz regularne go uzupełnianie. Jeśli chodzi o suplementacje wapniem zaleca się stosowanie tego pozyskanego z muszli ostrych lub ze skorupek jaj. Można też przygotować  proszek wapniowy samemu w domu ze skorupek jaj. Skorupki z jaj ekologicznych dokładnie umyj, wygotuj i osusz np. w piekarniku. Zmiel na pył i spożywaj w ilości pół płaskiej łyżeczki codziennie. Nie bagatelizuj poziomu wapnia w okresie ciąży określaj go nawet jeśli nie przyjmujesz leków, które przyczyniają się do jego niedoborów. Oznaczaj go co miesiąc lub dwa przy okazji wykonywanej morfologii krwi. Największe zapotrzebowanie na wapń organizm wykazuje właśnie okresie ciąży jest on niezbędny do budulca tkanki kostnej dla dziecka, jego niedobór będzie przyczyniał się do wykruszania się zębów u mamy.

PRZYCZYNY ZMNIEJSZONEJ KRZEPLIWOŚCI KRWI

  • Hemofilia – nazywana inaczej skazą krwotoczną jest chorobą dziedziczną przekazywaną przez matkę, która jest nosicielką na syna oraz przez matkę nosicielkę i ojca chorego na hemofilie na córkę. Choroba ta charakteryzuje się zmniejszoną krzepliwością krwi powodując na skutek zaburzeń w wytwarzaniu czynników krzepnięcia co stwarza tendencje do krwawień przy urazach, zabiegach co w konsekwencji prowadzi do niedokrwistości na skutek utraty dużej ilości krwi.
  • Niedobór witaminy K (K1 fitochinion – syntetyzowana przez rośliny, K2 menochinion syntetyzowana przez bakterie). Witamina K w wątrobie bierze udział w produkcji protrombiny. U osób z zaburzeniem pracy jelit dochodzi do niedoborów witaminy K, jelita ubogie w probiotyki nie produkują witaminy K. Suplementacja wymagana też jest u noworodków z uwagi, że w jelitach noworodków nie zamieszkują jeszcze bakterie, które ja wytwarzają. Witamina H nazywana inaczej biotyną lub witaminą B7 zwiększa wchłanianie witaminy K (bogatym źródłem witaminy B7 są : banany, jaja kurze, nasiona słonecznika, otręby, mąka pszenna razowa, wątroba wieprzowa).
  • Niedobór wapnia. Wapń wraz z minerałami i witaminami niezbędnymi mu do wchłaniania przyczynia się do prawidłowej krzepliwości krwi. Wchłanianie witaminy D zwiększa: witaminy A, C, K2, wapń, cynk, mangan.
  • Niedobór magnezu. Magnez wraz z minerałami i witaminami niezbędnymi mu do wchłaniania przyczynia się do prawidłowej krzepliwości krwi. Wchłaniania magnezu zwiększa: witaminy B1, B6, C, D, wapń.
  • Niedobór witaminy D3. Witamina D3 wraz z minerałami i witaminami niezbędnymi jej do wchłaniania przyczynia się do prawidłowej krzepliwości krwi. Wchłanianie witaminy D poprawiają witaminy A, C, wapń i tłuszcze.
  • Niedobór witaminy C. Witamina C wraz z minerałami i witaminami niezbędnymi jej do wchłaniania przyczynia się do prawidłowej krzepliwości krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych chroniąc przed wylewami podskórnymi. Wchłanianie witaminy C zwieszają witaminy z grupy B, witamina A (bogatym jej źródłem są tłuszcze zwierzęce niezbędny jest jej do wchłaniania również beta karoten czyli owoce i warzywa o pomarańczowej i czerwonej barwie) wapń, magnez i cynk.

JAK ZAPOBIEGAĆ I JAK POSTĘPOWAĆ PRZY ZMNIEJSZONEJ KRZEPLIWOŚCI KRWI

  • Osoby z tendencjami do krwawień powinny określić z krwi poziom złego cholesterolu LDL. Im poziom złego cholesterolu będzie wyższy we krwi, tym krew będzie bardziej gęsta, co w konsekwencji będzie chroniło przed tendencjami do krwawień. Poziom złego cholesterolu bardzo szybko można podnieść spożywając podroby np. gotowane w potrawach (wątróbka, żołądki, serca najlepiej drobiowe) lub częstsze spożywanie pasztetów, które te podroby zawierają.
  • Przyjmuj witaminę K1 i K2MK7 – jeśli nie spożywasz cukru, uzupełniasz dietę o probiotyki, nie cierpisz na rozwolnienia, zatwardzenia wystarczy suplementacja samej witaminy K2MK7
  • Przy zmniejszonej krzepliwości krwi nie wolno stosować leków wpływających na rozrzedzenie krwi a należą do nich: heparyna (zastrzyki z heparyny zlecane są po operacjach, zabiegach, przy zakrzepicy żył głębokich oraz w leczeniu nawracających poronień) Aspiryna, Acard, Ibuprofen (ibuprofen jest składnikiem leków przeciwbólowych i występuje pod różną nazwą, wpływa na rozrzedzenie krwi).

  • Unikaj alkoholu. Alkohol wpływa na rozrzedzenie krwi.
  • Nie przyjmuj witaminy E ona również wpływa na rozrzedzenie krwi.
  • Wysoki poziom żelaza we krwi będzie wpływał niekorzystnie i może mieć związek z tym, że krew będzie bardziej rzadka dlatego monitoruj jego poziom nie wykraczając poza skalę norm (nie dopuszczaj do jego górnej granicy ani wychodzącej poza).
  • Unikaj nikotyny. Palenie papierosów przyczyniają się do niedoborów witaminy C.
  • Stosuj kąpiele magnezowe z soli Epsom (soli magnezowej, soli gorzkiej) w ten sposób uzupełnisz niedobory magnezu w organizmie. Zamiast kąpieli możesz moczyć stopy lub stosować sól jako peeling do ciała i spłukać.

  • Rozpocznij suplementacje witaminy C z bioflawonoidów by uzyskać jej stały poziom w organizmie. Jeśli Twoja dieta jest bogata w owoce i warzywa przyjmuj witaminę C z bioflawonoidów w dawce 500 mg/ dobę natomiast jeśli dieta jest uboga w owoce i warzywa niezbędne będzie przyjmowanie witaminy C w dawce 2-3 x 500 mg.
  • Unikaj nadużywania kofeiny, która wypłukuje magnez i wapń z organizmu
  • Przyjmuj kompleks witamin z grupy B, który zawiera również witaminę B12. Witaminy z grupy B są niezbędne do wchłaniania wapnia, magnezu i są niezbędne do prawidłowego krzepnięcia krwi.
  • Nie spożywaj czosnku i czosnku niedźwiedziego ten wpływa na rozrzedzenie krwi.

  • Unikaj cukru dieta bogata w cukier przyczynia się do niedoboru wapnia, magnezu, cynku i zaburzeń flory bakteryjnej.

  • Unikaj NNKT Omega 3, tranu – olej z ryb ma właściwości rozrzedzające krew, wpływa także na obniżenie złego cholesterolu LDL co w przypadku osób z problemami ze zmniejszoną krzepliwością krwi nie jest wskazane. Nie znaczy, że masz go nie stosować wcale jeśli parametry krzepliwości wrócą do normy wowczas nie będzie przeciwskazań do jego stosowania. Kwasy Omega 3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego długotrwały niedobór w diecie przyczynia się do ślepoty starczej, chorób oczu, serca, cukrzycy, problemów skórnych i AZS.
  • Oznacz we krwi poziom witaminy D. Jej niskie stężenie we krwi przyczynia się do zaburzeń wchłaniania wapnia. Przyjmuj suplementacje witaminy D3 by uzyskać we krwi poziom minimum połowy normy. Np. Jeśli norma wynosi 20-100 korzystnie jest utrzymać wartość 50-70 więcej na temat witaminy D znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/witamina-d-wlasciwosci-zdrowotne-zrodlo-wystepowania/
  • Niezbędna jest suplementacja probiotyków lub spożywanie soku z kiszonej kapusty w zamian (około pół szklanki) codziennie. Odpowiednia flora jelitowa bierze udział w produkcji witaminy K, której niedobór przyczynia się do tendencji do krwawień.
  • Przyjmuj kompleks witamin z grupy B zawierający wszystkie w/w witaminy z grupy B.
  • Zjadaj produkty bogate w cynk. Więcej na temat cynku znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/cynk-wlasciwosci-zastosowanie-wystepowanie/

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »