ŻURAWINA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ZASTOSOWANIE

Żurawina to jeden z najzdrowszych owoców, ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, jest naturalnym antybiotykiem, szczególnie zaleca się jej spożywanie w profilaktyce infekcji dróg moczowych. Przyrządza się z niej konfitury, herbaty, soki, nalewki, jest dostępna świeża, suszona i mrożona. Żurawina jest bogata głównie w antyoksydanty, witaminy A, B, C oraz w minerały takie, jak wapń, potas, magnez, czyli witaminy i minerały niezbędne dla naszego organizmu.

ŻURAWINA JEST BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW TAKICH JAK

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Witamina B1
  • Witamina B2
  • Witamina B3
  • Witamina B5
  • Witamina B6
  • Witamina K1
  • Kwas foliowy
  • Witamina PP (niacyna)
  • Potas
  • Żelazo
  • Wapń
  • Magnez

ŻURAWINA JEST BOGATA W CENNE ZWIĄZKI

  • Proantocyjany (PAC) – to związki chemiczne z grupy flawonoidów, są naturalnym barwnikiem roślinnym, wykazuje się ich pozytywny wpływ na układ moczowy poprzez hamowanie przylegania bakterii Escherichia coli do nabłonka wyściełającego układ moczowy.
  • Flawonoidy (związki flawonowe) – to naturalne związki chemiczne występujące w roślinach, pełnią funkcje barwników, przeciwutleniaczy o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych i detoksykacyjnych zapobiegają chorobom układu krążenia, uszczelniają, uelastyczniają naczynia krwionośne.
  • Taniny (garbniki naturalne) – to naturalne związki chemiczne wytwarzane przez rośliny, mają silne właściwości przeciwutleniające przez co neutralizują wpływ wolnych rodników, chronią przed zachorowaniem na nowotwory, posiadają również właściwości antybakteryjne, antywirusowe.
  • Cytryniany – znajdują swe zastosowanie w profilaktyce kamicy nerkowej, zapobiegają powstawaniu złogów szczawiowo-wapniowych w nerkach.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ŻURAWINY

  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwirusowe
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwalergiczne
  • Moczopędne

ZASTOSOWANIE

  • Przeciwnowotworowe, a zawdzięcza je zawartości flawonoidom z grupy antyoksydantów wymiataczy wolnych rodników, a także procyjanidynom – bardzo silnym przeciwutleniaczom, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworu. Analizy prowadzone przez naukowców wykazały, że związki aktywne zawarte w żurawinie spowalniają podziały komórek nowotworowych, aktywują śmierć komórek rakowych, a także wzmacniają działanie chemioterapii.

  • Jest naturalnym antybiotykiem – żurawina niszczy drobnoustroje oporne na antybiotyki.
  • Wspomaganie układu moczowego – zawarte w niej proantocyjany, bioflawonoidy i taniny ograniczają przyleganie drobnoustrojów do dróg moczowych przez co zostają usuwane wraz z moczem co zapobiega infekcji dróg moczowych.
  • Właściwości alkalizujące – żurawina dzięki bogactwie minerałów i witamin odkwasza organizm, wpływa na poprawę pH moczu, co ma znaczenie w profilaktyce tworzenia się kamieni nerkowych a zawdzięcza to zawartości cytrynianów, które mają zdolność rozpuszczania kamieni już powstałych.
  • Wspomaganie detoksykacji organizmu- żurawina ma działanie moczopędne, co wspomaga oczyszczanie organizmu i wydalanie szkodliwych związków, toksyn wraz z moczem.
  • Właściwości przeciwmiażdżycowe – flawonoidy ograniczają utlenianiu się cholesterolu i wpływają na redukcję złego poziomu  przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

  • Właściwości ochronne w profilaktyce próchnicy – związki o nazwie NDM zmniejsza rozwój płytki nazębnej, w której namnażają się drobnoustroje odpowiedzialne za powstawanie próchnicy zębów.
  • Właściwości w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca , zapobiegają żylakom. Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki znajdujące się w żurawinie powstrzymują tworzenie zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.
  • Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego, sama żurawina zaś powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka.
  • Bardzo silne antyoksydanty obecne w żurawinie oraz witaminy C i E, spowalniają proces starzenia się komórek, pobudzają syntezę kolagenu i elastyny. Pielęgnacja z wykorzystaniem żurawiny polecana jest przede wszystkim dla cery suchej, ziemistej, wymagającej regeneracji i ujędrnienia oraz cery trądzikowej.

  • Chroni komórki mózgu i spowalnia ich procesu starzenia się, dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy. Ich efektem jest zahamowanie rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Parkinsona i Alzheimera. Nie bez znaczenia dla sprawności mózgu jest również olej z pestek żurawiny zawierający kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminę E.

W JAKIEJ POSTACI ZNAJDUJE SIĘ ŻURAWINA

  • Świeżej – można ją przechowywać w lodówce nawet 2–3 miesiące. Nie psuje się, bo zawiera naturalne konserwanty – kwas benzoesowy i cytrynowy.

  • Suszona – po namoczeniu w soku najlepiej żurawinowym smakuje niemal jak świeża. Warto jednak wiedzieć, że suszona żurawina jest zazwyczaj dosładzana, przez co jest bardziej kaloryczna – 100 gram dostarcza nam około 300 kcal, podczas gdy żurawina świeża ma tylko 46 kcal.

  • Mrożona – traci jędrność, ale zachowuje właściwości zdrowotne.

CENNA UWAGA

Mimo swoich dobroczynnych właściwości, żurawina nie jest niestety dla każdego. Zawiera ona bowiem szczawiany, zaś jeśli szczawiany występują w zbyt dużej koncentracji, wykazują one tendencje do krystalizacji, dlatego też osoby z istniejącymi już i nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikać produktów zawierających tę substancję. Dodatkowo szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia, przez co spożywanie żurawiny nie jest wskazane dla osób z osteoporozą. Żurawiny powinny unikać też osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę, która ma działanie przeciwzakrzepowe,a substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.

DOMOWA MIKSTURA Z ŻURAWINY NA WZMOCNIENIE ORGANIZMU

  • 300 gram świeżej żurawiny
  • 200 gram miodu
  • 150 gram czosnku

Żurawinę umyj, czosnek obierz i pokrój na mniejsze części. Żurawinę, czosnek i miód zmiksuj za pomocą blendera, następnie przełóż do słoiczka, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 24 godziny. Spożywaj profilatycznie 1 łyżeczkę dziennie, a w przypadku przeziębień 3 łyżeczki dziennie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻURAWINY NA 100 g PRODUKTU

  • Wartość energetyczna 46 kcal / 100 gran
  • Białko 0,39 g / 100 gram
  • Tłuszcz ogółem 0,13 g / 100 gram
  • Węglowodany 12,20 mg / 100 gram
  • Błonnik pokarmowy 4,6 g / 100 gram
  • Kwasy tłuszczowe nienasycone 0,011 g / 100 gram
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,018 mg / 100 gram
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,055 mg / 100 gram
  • Kwasy tłuszczowe omega 3 0,022 mg / 100 gram
  • Kwasy tłuszczowe omega 6 0,033 mg / 100 gram
  • Witamina C 13,3 mg /100 g produktu / 100 gram
  • Witamina A 60 IU / 100 gram
  • Witamina E 1,20 mg / 100 gram
  • Witamina K1 5,2 ug / 100 gram
  • Witamina B1 0,012 mg / 100 gram
  • Witamina B2 0,020 mg / 100 gram
  • Witamina B3 0,101 mg / 100 gram
  • Witamina B5 0,295 mg / 100 gram
  • Witamina B6 0,057 mg / 100 gram
  • Witamina B9 (kwas foliowy) 1 ug / 100 gram
  • Wapń 8 mg / 100 gram
  • Żelazo 0,25 mg / 100 gram
  • Magnez 6 mg/ 100 gram
  • Fosfor 13 mg / 100 gram
  • Potas 85 mg / 100 gram
  • Sód 2 mg / 100 gram
  • Cynk 0,10 mg / 100 gram
  • Miedź o,06 mg/ 100 gram
  • Mangan 0,36 mg / 100 gram
  • Selen 0,1 ug / 100 gram

Źródło: www.odzywianie.info.pl, urodaizdrowie.pl, vitalia.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »