ZUPKA JARZYNOWA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ PO 9 MIESIĄCU ŻYCIA

Fasolkę szparagową w zupkach można podawać niemowlakowi już od 7 miesiąca, moja zupka jarzynowa zalecana jest dla niemowląt po 9 miesiącu życia ze względu na to, że w swym składzie znajduje się cebula.

Cebula najlepsza jest ta młoda i mała z ekologicznych upraw. Od czasu, gdy mój synek skończył 9 miesięcy podawałam mu jako dodatek do każdej zupy. Jest to idealny sposób na przemycenie zdrowych składników odżywczych w niewyczuwalny dla dziecka sposób. Ugotowana osiąga słodkawy i bardzo przyjemny smak, olejki lotne uwalniają się wraz z parą wodna podczas gotowania a ostry i specyficzny zapach cebuli zanika. Regularne dodawanie jej do potraw wpłynie pozytywnie na układ odpornościowy Twojego dziecka oraz uchroni je przed infekcjami.

DLACZEGO WARTO WZBOGACAĆ DIETĘ DZIECKA O CEBULĘ

  • Cebula to warzywo z dużą zawartością witamin (A, beta karotenu, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kwasu foliowego, C, E, K) i minerałów (wapnia, potasu, żelaza, fosforu, fluoru, magnezu, siarki, cynku, krzemu, sodu oraz innych substancji (olejków lotnych, kwercetyny – aromatyczny związek flawonoli).
  • Posiada właściwości bakteriobójcze
  • Wzmacnia odporność
  • Wspomaga walkę z infekcjami
  • Jest nielicznym warzywem, które podczas obróbki termicznej nie traci swych właściwości zdrowotnych, witamin i minerałów.
  • Jest warzywem o właściwościach antynowotworowych, co zawdzięcza kwercetynie.
  • Ma silne działanie zasadotwórcze na organizm co zawdzięcza bogactwie minerałów.

FASOLKA SZPARAGOWA BOGATE ŹRÓDŁO WITAMIN I MINERAŁÓW

Fasolka szparagowa jest również bogata w minerały takie, jak wapń, magnez, fosfor, miedź mangan, potas, sód i fluor oraz witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B9- kwasu foliowego, C, K. Można podawać ją niemowlakowi już po 7 miesiącu życia.

Fasolka zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego.

Fasolka biała zawiera więcej potasu i fosforu.

ZUPKA JARZYNOWA SKŁADNIKI

  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • 4 mniejsze ziemniaki
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie umyj warzywa, usuń skórkę z ziemniaków, z fasolki usuń końce i ewentualne „nici”, pokrój warzywa w kostkę, włóż do rondla, dodaj oliwę, zalej odfiltrowaną wodą i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut (20 minut od zagotowania). Po pływie tego czasu sprawdź czy fasolka jest miękka (niektóre odmiany wymagają dłuższego czasu gotowania. Zblenduj warzywa nie zbyt dokładnie lub rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Już koło 10 miesiąca przygotowujemy posiłki o bardziej wyczuwalnej konsystencji by niemowlaka przygotować do gryzienia pokarmów stałych.

Porada

Warzywa po ugotowaniu możesz wyjąc w odpowiedniej porcji cedzakiem z rondla, rozdrobnić i podać niemowlakowi jako posiłek. Pozostałe warzywa wraz z wodą dopraw do smaku i przy jednym nakładzie pracy uzyskasz w ten sposób zupę jarzynową dla starszych dzieci i pozostałych domowników.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »