Zupa krem kalafiorowa to idealne danie na jesienne wieczory, przepis ten jest odpowiedni dla malucha po 12 miesiącu życia, to idealne danie dla większych dzieci, jak i dla dorosłych. Kalafior mniej chętnie zjadany jest przez większe dzieci, więc można go przemycić w zupie, zwłaszcza, że zawiera cenne składniki odżywcze, do których należą witaminy C, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy, K, E oraz cenne minerały jak mangan, potas, wapń, magnez, fosfor, które są niezbędne do prawidłowego utrzymania zdrowych kości i zębów.
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1/2 cebuli
- 10 dag kapusty kiszonej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka śmietany do zup (w przypadku, gdy maluch cierpi na skazę białkową należy pomiąć śmietanę)
- Kilka świeżych gałązek kopru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Odrobina pieprzu i majeranku
PRZYGOTOWANIE
Pokrój cebulę w drobną kostkę, przełóż do garnka i zeszklij na złoto z dodatkiem oliwy. Umyty i podzielony na różyczki kalafior dodaj do cebuli i zalej około 1 szklanką wody z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Nakryj pokrywką i duś przez około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj drobno kapustę kiszoną i sałatę, oba składniki dodaj do garnka, duś do miękkości. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę i dopraw do smaku. Na koniec wsyp posiekany drobno koperek i odstaw z ognia. Zupę podawaj z łyżką śmietany. Opcjonalnie dodaj grzanki, upieczone w piekarniku na pergaminie, skropione oliwą lub na patelni .