KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

ZUPA KALAFIOROWA KREM

Zupa krem kalafiorowa to idealne danie na jesienne wieczory, przepis ten jest odpowiedni dla malucha po 12 miesiącu życia, to idealne danie dla większych dzieci, jak i dla dorosłych. Kalafior mniej chętnie zjadany jest przez większe dzieci, więc można go przemycić w zupie, zwłaszcza, że zawiera cenne składniki odżywcze, do których należą witaminy C, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy, K, E oraz cenne minerały jak mangan, potas, wapń, magnez, fosfor, które są niezbędne do prawidłowego utrzymania zdrowych kości i zębów.

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1/2 cebuli
  • 10 dag kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka śmietany do zup (w przypadku, gdy maluch cierpi na skazę białkową należy pomiąć śmietanę)
  • Kilka świeżych gałązek kopru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Odrobina pieprzu i majeranku

PRZYGOTOWANIE

Pokrój cebulę w drobną kostkę, przełóż do garnka i zeszklij na złoto z dodatkiem oliwy. Umyty i podzielony na różyczki kalafior dodaj do cebuli i zalej około 1 szklanką wody z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Nakryj pokrywką i duś przez około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj drobno kapustę kiszoną i sałatę, oba składniki dodaj do garnka, duś do miękkości. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę i dopraw do smaku. Na koniec wsyp posiekany drobno koperek i odstaw z ognia. Zupę podawaj z łyżką śmietany. Opcjonalnie dodaj grzanki, upieczone w piekarniku na pergaminie, skropione oliwą lub na patelni .

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »