ZUPA KALAFIOROWA KREM

Zupa krem kalafiorowa to idealne danie na jesienne wieczory, przepis ten jest odpowiedni dla malucha po 12 miesiącu życia, to idealne danie dla większych dzieci, jak i dla dorosłych. Kalafior mniej chętnie zjadany jest przez większe dzieci, więc można go przemycić w zupie, zwłaszcza, że zawiera cenne składniki odżywcze, do których należą witaminy C, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy, K, E oraz cenne minerały jak mangan, potas, wapń, magnez, fosfor, które są niezbędne do prawidłowego utrzymania zdrowych kości i zębów.

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1/2 cebuli
  • 10 dag kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka śmietany do zup (w przypadku, gdy maluch cierpi na skazę białkową należy pomiąć śmietanę)
  • Kilka świeżych gałązek kopru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Odrobina pieprzu i majeranku

PRZYGOTOWANIE

Pokrój cebulę w drobną kostkę, przełóż do garnka i zeszklij na złoto z dodatkiem oliwy. Umyty i podzielony na różyczki kalafior dodaj do cebuli i zalej około 1 szklanką wody z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Nakryj pokrywką i duś przez około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj drobno kapustę kiszoną i sałatę, oba składniki dodaj do garnka, duś do miękkości. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę i dopraw do smaku. Na koniec wsyp posiekany drobno koperek i odstaw z ognia. Zupę podawaj z łyżką śmietany. Opcjonalnie dodaj grzanki, upieczone w piekarniku na pergaminie, skropione oliwą lub na patelni .

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »