ZIELONA KAWA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE DLACZEGO WARTO JĄ PIĆ

Zielona kawa jest to tak naprawdę ziarno zwykłej kawy, które nie zostało poddane obróbce termicznej ani fermentacji, w przeciwieństwie do zwykłej kawy, czyli krótko mówiąc ziarno zielonej kawy nie zostało palone. Dzięki temu, że proces tworzenia zielonej kawy, przebiega bez procesu palenia, czyli bez obecności wysokiej temperatury, ziarno zielonej kawy zachowuje pewne właściwości, miedzy innymi kwas chlorogenowy, który ma właściwości odchudzające, przez co zielona kawa cieszy się powodzeniem w środowisku osób zdrowo odżywiających się. Zielona kawa działa także pobudzająco dzięki temu, że zawiera w sobie kofeiną, dlatego jest preferowana, przy zmianie trybu życia na zdrowszy, co ma szczególnie znaczenie u osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez dawki kofeiny.

CENNE ZWIĄZKI W ZIELONEJ KAWIE

  • Kwas chlorogenowy
  • Przeciwutleniacze
  • Kwas salicylowy
  • Kwas galusowy
  • Kwas gentyzynowy

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • Przeciwzapalne
  • Przeciwgorączkowe
  • Bakteriobójcze i wirusobójcze
  • Antynowotworowe
  • Odpornościowe

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ZIELONEJ KAWY

  • Odchudzające, wpływ na to ma kwas chlorogenowy, który zmniejsza absorpcję glukozy ze spożywanych pokarmów o około 7 procent zarówno u ludzi zdrowych jak i diabetyków. W przeprowadzonych badaniach na temat zielonej kawy analizowano wpływ kawy wzbogaconej kwasem chlorogenowym na osoby z nadwagą. Utrata masy ciała uczestników badania wyniosła po tym okresie średnio 5,4 kg, dla osób przyjmujących zieloną kawę, zaś dla porównania, osoby przyjmujące normalną kawę, schudły po około 1,7 kg.
  • Pobudzające, a wszystko dzięki kofeinie, która przyśpiesza przemianę materii, zmniejsza zmęczenie psychiczne jak i fizyczne, pobudza organizm do działania, poprawia wydolność fizyczną oraz zwiększa wytrzymałość.
  • Antynowotworowe – tu główną rolę odgrywa ponowie kwas chlorogenowy, który niszczy wolne rodniki i usuwa z organizmu metale ciężkie. Dzięki temu zielona kawa hamuje i opóźnia rozwój zmian nowotworowych na wczesnych etapach choroby.
  • Przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, dzięki zawartemu w kawie kwasowi salicylowemu.
  • Odpornościowe- kwas chlorogenowy wpływa również na zwiększenie produkcji przeciwciał, co zawdzięcza zawartości kwasom: galusowemu i gentyzynowemu, co sprawia, że zielona kawa niszczy wirusy i bakterie.
  • Właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału.

KWAS CHLOROGENOWY

Kwas chlorogenowy jest antyoksydantem powszechnie występującym w tkankach roślinnych. Proces palenia kawy drastycznie zmniejsza zawartość kwasu chlorogenowego, dlatego tylko zielone ziarna mają właściwości odchudzające.

WŁAŚCIWOŚCI KWASU CHLOROGENOWEGO

  • Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • Wzmacnia system odpornościowy
  • redukuje masę ciała
  • Oczyszcza organizm
  • Zawartość kwasu chlorogenowego wynosi 65000 mg na 1kg ziaren zielonej kawy

W JAKICH JESZCZE SKŁADNIKACH ZNAJDZIEMY KWAS CHLOROGENOWY

  • Suszone śliwki
  • Pokrzywa
  • Głóg
  • Owoce kakaowca
  • Czarna jagoda
  • Surowe ziemniaki
  • Czereśnie
  • Jabłko

JAK PARZYĆ ZIELONĄ KAWĘ

Zieloną kawę można spotkać w dwóch formach: całe ziarna i mielone. Najlepiej jest kupić całe ziarna a następnie je zmielić, dzięki temu uda się zachować naturalny aromat kawy oraz wszelkie właściwości. Należy pamiętać, że zielone ziarna są zdecydowanie twardsze niż te tradycyjne, dlatego na samym początku powinno się je rozbić za pomocą moździerza, zaś nie poleca się mielenia w młynku bez uprzedniego rozbicia, ponieważ łatwo go wtedy uszkodzić. Tak przygotowane ziarna należy dopiero włożyć do młynka. Parzenie zielonej kawy może odbyć się przy użyciu zaparzacza tłokowego, ponieważ dzięki niemu łatwo jest dokonać oddzielenia fusów od naparu. Da się ją również przygotować od razu w kubku, zalewając 2-3 łyżki zmielonych ziaren gorącą wodą. Warto zadbać, by nie była ona wrząca- woda powinna mieć temperaturę 90 stopni Celsjusza. Potem należy odczekać od 3 do 5 minut i napar jest gotowy do picia. Z powodu niedopuszczalnego wrzenia wody, ten rodzaj kawy można również z powodzeniem przygotowywać w ekspresie przelewowym, gdzie woda nie osiąga temperatury wrzenia. Zielona kawa, różni się w smaku od tradycyjnej kawy – posiada delikatny, kawowy aromat, ale ma w sobie również coś z zielonej herbaty. Jest łagodna, ale zawiera nutkę kwasowości. Jeśli nie zależy Ci na właściwościach odchudzających lecz smakowych, możesz do kawy dodać łyżeczkę cukru.

PRZECIWWSKAZANIA

  • Na zieloną kawę powinny uważać osoby z cukrzycą, które przyjmują leki antycukrzycowe. Zielona kawa obniża poziom glukozy we krwi, dlatego też łączenie jej z lekami obniżającymi poziom glikemii może wywołać bardzo niebezpieczne interakcje, powodując znaczącą hipoglikemię. Zbyt niski poziom glikemii może objawiać się osłabieniem, zmęczeniem, sennością, uczuciem głodu oraz wewnętrznym niepokojem.
  • Produkt ten jest również przeciwwskazany u osób ze skłonnościami do niskich poziomów glukozy we krwi.
  • Zielona kawa nie jest wskazana dla osób uczulonych na salicyny (estry kwasu salicylowego), powinno się przerwać przyjmowanie preparatu w przypadku objawów uczulenia lub nadwrażliwości.
  • W przypadku dużej dokuczliwości innych działań ubocznych, jeśli wydają sie one związane z przyjmowaniem ekstraktu z ziaren zielonej kawy, również należy przerwać przyjmowanie tego preparatu.

Źródło: aktywnie.radiozet.pl ”zielona kawa: idealny napój dla aktywnych i dbających o linię”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »