ZGAGA PRZYCZYNY OBJAWY ZAPOBIEGANIE

Zgaga jest nieprzyjemnym i dokuczliwym objawem schodzeń układu trawiennego, który objawia się pieczeniem w przełyku lub żołądku i bywa skutkiem niehigienicznych zachowań, np. palenia papierosów na czczo. Przyczyny zgagi mogą być błahe, gdyż mogą ją powodować niewłaściwa dieta czy spożywanie alkoholu, ale również mogą ją wywoływać poważne choroby tj. wrzody żołądka czy wrzody dwunastnicy. Zgaga może dopaść człowieka w różnym wieku, jednak najczęściej zdarza się po 50 niż w młodości.

CZYM JEST ZGAGA

Zgaga jest to oznaka zbyt dużej kwasu powstałego w naszym żołądku i objawia się pieczeniem (paleniem) zamostkowym. Dzieje się tak wskutek cofnięcia soku żołądkowego z żołądka do przełyku.  Zazwyczaj pojawia się gdy zjemy zbyt obfity lub zbyt ciężki posiłek i w przeciągu 1 -2 godzin po jego zjedzeniu. Zgaga bywa jest tak silna, że wręcz pali za mostkiem lub w nadbrzuszu, a nawet powoduje bóle w klatce piersiowej. Zgaga stanowi najczęściej objaw choroby refluksowej przełyku. Jeśli zgaga dokucza Ci nieustannie przez co najmniej 3 tygodnie może to być sygnał, że cierpisz na refluks czy chorobę serca. Może to również doprowadzić do wrzodzenia żołądka lub dwunastnicy.

PRZYCZYNY

  • niewłaściwa dieta
  • wrzody żołądka
  • wrzody dwunastnicy
  • niestrawność
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • otyłość
  • przepuklina rozworu przełykowego
  • astma oskrzelowa
  • cukrzyca
  • zaburzenia psychonerwicowe
  • napięcia nerwowe
  • ciąża
  • resekcja żołądka
  • leki zawierające kwas acetylosalicylowy, antybiotyki
  • alkohol
  • papierosy
  • kawa, herbata
  • tłuste, smażone pokarmy
  • owoce cytrusowe
  • czekolada

OBJAWY

  • uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku
  • uczucie pieczenia za mostkiem
  • problem z połykaniem
  • przewlekły kaszel
  • chrypka
  • uczucie palenia w przełyku
  • ucisk w brzuchu po jedzeniu
  • kwaśne i częste odbijanie
  • nadęty brzuch

ZAPOBIEGANIE

  • ogranicz spożycie tłuszczy
  • nie jedz tuż przed położeniem się spać i przed pracą fizyczną lub ćwiczeniami
  • jedz częściej, lecz małe porcje
  • nie pal papierosów
  • pij mniej gazowanych napojów
  • unikaj potraw i napojów, które wywołują zgagę tj. pomidorów, czosnku, cebuli, owoców cytrusowych, czekolady, mocnej herbaty i kawy, alkoholu, potraw z dodatkiem ostrych przypraw
  • ogranicz stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych
  • nie noś ciasnych ubrań, pasków, które zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej
  • wezgłowie łóżka podnieś o 10-15 cm, dzięki czemu uchronisz się przed cofaniem się treści pokarmowej do przełyku
  • staraj się utrzymać prawidłową wagę
  • po każdym posiłku jedz prażone migdały, które pomogą usprawnić proces trawienia
  • pij siemie lniane, najlepiej przed każdym posiłkiem, gdyż powstały z siemienia żel wyściela śluzówkę przełyku ochronną warstwą, zapobiegając podrażnieniom

DOMOWE SPOSOBY NA ZGAGĘ

  • rumianek – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, soku jelitowego oraz żółci, przyspieszając procesy trawienne. Rumianek działa działa rozkurczowo i uspokajająco, przez co jest dobry na zgagę, gdyż jedną z jej przyczyn jest stres oraz napięcie
  • mięta – działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych i żółci, wspomaga przemianę materii, a także ma właściwości rozkurczające
  • kminek – pobudza wydzielanie soków trawiennych: żołądkowego, jelitowego i trzustkowego; posiada właściwości rozkurczające. Picie naparów z kminku polecane jest przy dolegliwościach żołądkowych.
  • koper włoski – wspomaga procesy trawienne, hamuje fermentację w jelitach, przyspiesza przemianę materii i ma delikatne działanie rozluźniające.
  • imbir – pomaga on zwalczyć dolegliwości żołądkowe i trawienne, w tym zgagę. 1 łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru lekarskiego zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj 10 minut.
  • mleko – może przynieść ulgę, gdy poczujesz pieczenie, wypij szklankę letniego mleka.
  • guma bezcukrowa – żucie gumy przez pół godziny po posiłku sprawi, że zgaga zniknie, ponieważ podczas żucia zwiększamy produkcję śliny, która neutralizuje kwasy w żołądku.
  • soda – może przynieść ulgę przy pieczeniu, rozpuść łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody i wypij. Nie należy tego stosować jednak zbyt często, gdyż nadmiernie używana soda może doprowadzić do puchnięcie czy mdłości
  • aloes – jest on znany ze swojego działania przeciwzapalnego i może załagodzić również dolegliwości żołądkowe. W celu złagodzenia zgagi wypij pół szklanki soku aloesowego.

Źródło: medonet.pl ”zgaga’, informatorzdrowia.pl ”zgaga przyczyny, objawy, leczenie”, wylecz.to ”zgaga – przyczyny, objawy i leczenie zgagi’.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »