ZAPALENIE PĘCHERZA MOCZOWEGO, PRZYCZYNY, ZAPOBIEGANIE, WSPOMAGANIE

Zapalenie pęcherza moczowego to infekcja, zakażenie bakteryjne układu moczowego, podczas którego drobnoustroje zlokalizowane w pęcherzu moczowym, wywołują stany zapalne. Na skutek złej diety mocz staje się jałowy stwarzając środowisko dla rozwoju drobnoustrojów, które rozwijają się w układzie moczowym powodując ból, pieczenie, swędzenie układu moczowego w tym okolic cewki moczowej podczas oddawania moczu, objawia się odczuciem parcia na pęcherz. Częściej dotyczy kobiet co ma związek z budową anatomiczną układu moczowego, okolic intymnych, gdzie dodatkowo dochodzi do podrażnień podczas stosunku.

PRZYCZYNY ZAPALENIA UKŁADU MOCZOWEGO

  • Nieprawidłowa dieta bogata w produkty zakwaszające organizm a należą do nich produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego  (nabiał mięso), cukier, alkohol, kawa, herbata czarna, coca-cola, produkty wysoko przetworzone, tłuszcze trans.

lump-sugar-549096_1920

  • Cukrzyca. Podwyższony poziom cukru sprzyja infekcjom intymnym.
  • Alkaliczny mocz (mocz jałowy), który jest skutkiem nieprawidłowej diety, niedoborów witamin i minerałów.

pills-1354782_1920

  • Stosowanie antykoncepcji hormonalnej, która niszczy mikroflorę bakteryjną a jej brak sprzyja suchości pochwy, częstym infekcjom intymnym w tym zapaleniu pęcherza.
  • Menopauza. Na skutek spadku poziomu estrogenów wykazuje się suchość pochwy, co sprzyja infekcjom intymnym.
  • Intensywny wysiłek fizyczny, objaw bolących mięśni (zakwasy) to skutek zakwaszenia organizmu. Jeśli uprawiasz intensywny sport uzupełniaj witaminy i minerały lub stosuj proszek zasadowy.

white-wine-1761771_1920-1

  • Spożywanie alkoholu zwłaszcza przy nieprawidłowym odżywianiu tj. przy diecie bogatej w węglowodany proste (cukry) oraz w białka pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał).
  • W postępowaniu zwykle zaleca się stosowanie antybiotykoterapii jednak antybiotyki wyjaławiają organizm niszcząc mikroflorę bakteryjną co w konsekwencji przysparza więcej szkód niżeli korzyści.

ZAPOBIEGANIE ZAPALENIU PĘCHERZA, WSPOMAGANIE

  • Rozpocznij suplementacje witaminą C, utrzymuj jej stały poziom w organizmie np. 3 x dziennie po 500 mg.
  • Przyjmuj witaminy i minerały, które odkwaszą organizm do czasu ustąpienia objawów a należą do nich: wapń z magnezem np. CalliVita Strong Bones cena około 50 zł, lub wapń z ostryg dodatkowo cynk, potas (potas w postaci pestek  moreli gorzkiej 2 sztuki dziennie) lub w zamian w/w proszek zasadowy dobrej jakości dostępny w aptece np.  PH Balans Plus proszek zasadowy dr Jacobs około 80 zł.
  • Wyeliminuj z diety produkty białkowe (mięso, nabiał), cukier do czasu poprawy stanu zdrowia.
  • Wprowadź do diety więcej produktów zasadowych : (owoce, warzywa)
  • Zjadaj żurawinę, borówki amerykańskie zahamują rozwój bakterii
  • Stosuj kąpiele z dodatkiem octu jabłkowego oraz olejków eterycznych (olejek lawendowy, eukaliptusowy, bergamotowy, jałowcowy) mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze działają leczniczo w schorzeniu układu moczowego.

health-621353_1920

  • Przyjmuj probiotyki w dużej dawce np. Puritan`s Pride 3 mln. bakterii cena około 60 zł 120 kapsułek.
  • Przyjmuj dopochwowo bakterie lactobacillus np. Iladian Direct Plus czopki 10 szt cena około 20 zł dostępny także w kremie stosować dodatkowo by złagodzić ból i pieczenie w okolicach cewki moczowej.
  • Wyeliminuj z diety kawę, alkohol, czarną herbatę.
  • Przyjmuj witaminę A (jeśli nie jesteś w ciąży) do czasu ustąpienia objawów  a następnie wprowadź do diety soki marchwiowe. Witamina A wzmacnia ściany pęcherza moczowego.

Udostępnij!

  1. Asia
    Grudzień 21, 2016

    Dla mnie najlepszą metodą jest żurawina i w ogóle zapobiegawczo, choć nie tylko na pęcherz, witamina C, pod różnymi postaciami – natka pietruszki, sporo jadamy w domu papryki, owoców – cytrusów, itd.

    Odpowiedz
    1. blessyou
      Grudzień 21, 2016

      Zgadza się

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »