Kamienie

ZAPALENIE KRTANI PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE DOMOWE SPOSOBY

Zapalenie krtani to stan zapalny górnego odcinka dróg oddechowych odpowiedzialnego za wydobywanie dźwięków. Jest to bardzo przykra dolegliwość, która dotyka nas zimną ale także latem, mówi się, że jest to choroba nauczycieli, którzy bardzo dużo pracują głosem. Jednak coraz częściej przypadłość ta dotyka nas wszystkich gdyż żyjemy w czasach, gdzie urządzenia klimatyzacyjne stosuje się niemalże wszędzie. Dlaczego tak się dzieje, że zapadamy na zapalenie krtani i czy możemy się przed nim ustrzec?

ZAPALENIE KRTANI PRZYCZYNY

  • zbyt duże obciążenie głosem
  • przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach (najczęściej nieprawidłowo dostosowana temperatura)
  • spożywanie zimnych napoi czy lodów zwłaszcza w upalne dni
  • przebywanie na dworze w okresie mrozu czy wzmożonego wiatru z nieosłoniętą szyją, oddychanie ustami w takich warunkach pogodowych
  • wirusowe zapalenie gardła (rynowirusy, wirusy grypy)
  • wysuszona śluzówka gardła na skutek zbyt małego spożywania płynów przy jednoczesnym eksponowaniu głosu
  • alergie

OBJAWY ZAPALENIA KRTANI

  • ból gardła
  • suchość w ustach, w gardle
  • osłabiony głos
  • problemy z połykaniem, oddychaniem
  • chrypka
  • uczucie “kołka” w gardle

ZAPOBIEGANIE

  • nawilżanie gardła – wypijanie odpowiedniej ilości płynów, jeśli pracujesz głosem pij wodę często małymi łyczkami
  • należy unikać napojów gazowanych
  • w upalne dni nie należy spożywać zimnych napojów, ostrożnie także z lodami! Nagła zmiana temperatury nie wpływa korzystnie na zdrowie naszego gardła
  • ostrożnie z klimatyzacją – warto nastawiać ją zaledwie kilka stopni niżej aniżeli wskazuje temperatura na zewnątrz, a tuż przed opuszczeniem samochodu po dłuższej podróży warto stosunkowo temperaturę zwiększać aby nasze drogi oddechowe nie doznały szoku
  • należy zabezpieczać szyję zimą przed mrozem i wiatrem, a także latem przy włączonej klimatyzacji. Ostrożność należy zachować przy nawiewach zimnego powietrza na twarz lub szyję w samochodzie. Kierunek nawiewu powietrza należy kierować zawsze w bok lub w dół ale nigdy na twarz

JAK POZBYĆ SIĘ ZAPALENIA KRTANI DOMOWYMI SPOSOBAMI

WITAMINA C W WALCE Z ZAPALENIEM KRTANI

Witamina C (askorbinian) zastosowana w dużych dawkach zatrzyma zapalenie krtani w przeciągu kilku godzin. Osoby przyjmujące profilaktycznie większe dawki witaminy C (minimum 1000 mg /dobę) rzadziej chorują lub nie chorują wcale na zapalenie krtani. Askorbinian to stosunkowo tania witamina i łatwo dostępna, można ją kupić w tabletkach lub w proszku.

Jak to działa?

Nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie produkować askorbinianu i to dlatego musimy uzupełniać jego poziom stosując odpowiednią dietę i przyjmować suplementy. Komórki w wielu tkankach naszego organizmu koncentrują witaminę C ponad 25- krotnie silniej niż krew. Zapotrzebowanie każdego z nas na askorbinian jest inne i wynika to nie tylko z różnic genetycznych ale także z indywidualnej biochemii charakteryzującej każdego człowieka. Co więcej różni nas stosowana dieta, nasze ciała narażane są na różne rodzaje stresu. Dzienna dawka askorbinianu niezbędna do utrzymania dobrego zdrowia waha się od 1000 mg do nawet 20 000 mg dziennie.

Kiedy stawiamy czoła infekcji wirusowej, nasze zapotrzebowanie na witaminę C może drastycznie wzrosnąć, a skala tego wzrostu zależy od naszego układu odpornościowego, ogólnego stanu zdrowia, rodzaju infekcji czy ilości otaczającego nas dymu tytoniowego. Askorbinian stosowany w odpowiednio wysokich dawkach może zapobiegać chorobom wirusowym, a także przyspieszać powrót do zdrowia po przebytej infekcji .

Jak stosować witaminę C?

Skuteczną dawkę terapeutyczną określa się na podstawie obserwacji klinicznych oraz stopnia tolerancji jelit. Obserwacja kliniczna to nic innego, jak przyjmowanie witaminy C (w dawkach podzielonych) w takiej ilości, która pozwoli pozbyć się objawów choroby. Poziom tolerancji jelit – to ilość askorbinianu, jaka może zostać wchłonięta z jelit bez wywoływania luźnego stolca.

Z POMOCĄ PRZYJDZIE OCET WINNY

Ocet winny jeśli chodzi o ból gardła oraz zapalenie krtani zdziała cuda!

Jak stosować ocet winny?

Wystarczy wypić 50-60 g octu winnego i obserwować niemalże natychmiastową poprawę stanu zdrowia. Po wypiciu octu winnego należy wypić sok owocowy, następnie przepłukać usta wodą aby pozbyć się resztek kwasu.

Ważna informacja dla osób z wrażliwym żołądkiem! aby wraz z octem przyjęły suplement wapnia, który w żołądku będzie pełnił funkcję bufora.

UNIKAJ PRODUKTÓW MLECZNYCH

Produkty mleczne nie są wskazane przy infekcjach i należy unikać tych grup produktów. Nabiał zaburza metabolizm składników odżywczych, zwiększa produkcję wydzieliny śluzowej, co nie jest szczególnie wskazane w przypadku infekcji gardła. Zbyt duża ilość śluzu może być szkodliwa, jako że przeróżne bakterie mają skłonność do życia w nim. Nadmiar śluzu prowadzi nieuchronnie do reakcji alergicznych, infekcji gardła i problemów z oddychaniem, na co szczególnie są narażone osoby z grupą krwi A ponieważ ich organizmy produkują więcej śluzu aniżeli osoby z inną grupą krwi. Otóż przy spożywaniu produktów pełnomlecznych osoby z grupą krwi A wytwarzają przeciwciała przeciwko D-galaktozaminie, czyli cukrom prostym znajdującym się w pełnym mleku dlatego osoby te nie tylko w okresie infekcji powinny ograniczać spożywanie produktów mlecznych.

 

Źródło: “Wylecz się sam Megadawki witamin” Andrew W. Saul PH.D, “Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »