ZAKWAS NA CHLEB BEZGLUTENOWY

SKŁADNIKI NA ZAKWAS DO WYPIEKU CHLEBA BEZGLUTENOWEGO

  • 4 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej (ryż brązowy zmiel w młynku do kawy)
  • 4 łyżki mąki  ryżowej białej (ryż biały zmiel w młynku do kawy lub kup gotową)
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda przegotowana chłodna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z kapusty kiszonej opcjonalnie zakwasu na żurek

PRZYGOTOWANIE

Pierwszego dnia do słoja litrowego lub większego wsyp 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka cukru, dodaj zakwas z kapusty kiszonej lub zakwas na żurek, zalej wodą, wymieszaj by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Nakryj słoik gazą i odstaw w temperaturze pokojowej na 24 godzin.

Drugiego dnia dodaj do słoja 1 czubatą łyżkę mąki żytniej pełnoziarnistej oraz wodę by uzyskać konsystencje gęstej śmietany, wymieszaj dokładnie.

Trzeciego dnia dodaj po 1 łyżce mąki ryżowej białej, pełnoziarnistej oraz gryczanej następnie dodaj wody na tyle uzyskać konsystencje gęstej śmietany, wymieszaj dokładnie.

Czwartego dnia dodaj pozostałość z wszystkich mąk, 1 łyżeczkę cukru oraz wody na tyle by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Wymieszaj dokładnie i pozostaw zakwas na minimum kilkanaście godzin. Z powstałego zakwasu odłóż 1 szklankę zakwasu zamknij szczelnie w naczyniu i przechowuj w lodówce do czasu wypieku następnego chleba.

Kolejny wypiek chleba wygląda następująco. Do składników na chleb dodaj zakwas odłożony w lodówce wymieszaj dokładnie składniki, następnie odbierz masę z zakwasem w ilości około 1 szklanki, zamknij szczelnie w naczyniu i przechowuj w lodówce do czasu następnego wypieku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »