YERBA MATE WŁAŚCIWOŚCI ZROWOTNE, DLACZEGO WARTO PIĆ JEJ NAPAR

Yerba mate są to wysuszone oraz zmielone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, a sama nazwa pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba-ziele oraz mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Swoją sławę wśród osób zdrowo odżywiających się zawdzięcza swoim właściwościom pobudzającym, wzmacniającym oraz oczyszczającym. Same liście ostrokrzewu yerba mate zawierają ponad 200 różnych składników w swoim składzie, lecz nie wszystkie przechodzą do naparu, który później powstaje.

NAJWAŻNIEJSZE SKŁADNIKI BIOAKTYWNE ZNAJDUJĄCE SIĘ W NAPARZE YERBA MATE

  • Ksantyny – kofeina, teofilina – odpowiedzialne za właściwości pobudzające, wspomaga pracę umysłową.
  • Polifenole – odpowiada za właściwości antynowotworowe.
  • Saponiny – mają właściwości przeciwzapalne, wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu, wywołują charakterystyczny gorzki smak yerba mate.
  • Składniki mineralne – magnez, potas, fosfor, mangan, cynk, miedź, chrom, krzem.
  • Witaminy – A, B1, B2, PP, H, C oraz E.

CO DAJE NAM NAPAR Z YERBA MATE

  • Likwiduje objawy zmęczenia
  • Polepsza samopoczucie
  • Reguluje ciśnienie
  • Dobrze pobudza, nie powodując przy tym drażliwości żołądka
  • Oczyszcza i odżywia organizm
  • Pozytywnie wpływa na jędrność skóry
  • Poprawia przemianę materii
  • Zwiększa odporność
  • Nie wypłukuje magnezu z organizmu
  • Nie zostawia osadu na zębach
  • Wspomaga odchudzanie i zmniejsza otyłość
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego

RODZAJE YERBA MATE

  • Sin palo – bez gałązek
  • Sin humo – yerba leżakowana nad parą wodną
  • Laborada con palo – z gałązkami
  • Ostada – z pieczonymi liśćmi, dzięki czemu yerba ma słodszy smak
  • Endulzada – yerba w wersji słodkiej, wzbogacona o stewie
  • Organica – mate organiczna
  • Arbacua – suszona oraz wędzona dymem palonego drewna
  • Barbacua – podana procesowi prażenia, jest koloru zielonego
  • Tostada – podana procesowi palenia, jest koloru brązowego
  • Silueta – mate wspomagająca odchudzanie, jest z dodatkiem ziół i cytrusów
  • Erva mate – mate bardzo drobno zmielona
  • Con bajo contenido polvo – mate pozbawiona pyłu
  • Compuesta – yerba z dodatkiem różnych ziół
  • Saborizada – yerba z dodatkiem owoców lub naturalnego olejku
  • Libre de gluten – yerba bezglutenowa

JAK PARZYĆ I PIĆ YERBA MATE

Najważniejsze jest również to w czym podać yerba mate, a powinny być to naczynia zwane mate lub guampa, które powinny być wykonane z drewna, ceramiki czy krowiej macicy. Nie zalewaj także yerba mate wrzątkiem ponieważ straci ona większość swoich właściwości, a także i sam smak. Zaś przy zalaniu zbyt zimną wodą, także stracimy jej smak.
Wsyp 2/3 liści do kubka mate, następnie przesyp cały susz na jedną stronę i włóż rurkę do picia, a w puste miejsce wlej wodę o temperaturze 75-80 stopni C. Poczekaj, aż liście wchłoną wodę. Kiedy liście wchłoną wodę, dolej trzy łyki wody i wypij napar. Powtarzaj czynność dopóki liście nie stracą swojego koloru.

Aby pić herbatę yerba mate, nie potrzebujesz specjalnego kubka (Matery), możesz ją pić także z kubka ceramicznego. Bombilla, która pozwala sączyć yerbe, bez fusów dostępna jest takich materiałów, jak metal, srebro lub bambus.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE YERBA MATE

  • Przeciwgrzybicze – napar hamuje wzrost malasezia furfur, czyli drożdżaka będącego przyczyną łupieżu.
  • Przeciwzapalne – w badaniach przeprowadzonych na myszach, zmniejszała ostre zapalenie płuc, przy jednoczesnym narażeniu na wdychanie dymu papierosowego.
  • Ochrona serca – doświadczenia na szczurach pokazały, że yerba mate łagodzi dysfunkcje mięśnia sercowego spowodowaną przez niedokrwienie i przywrócenie krążenia krwi.

  • Zapobiega otyłości – podczas jednych z przeprowadzonych badań wynikło, że zażywanie ziołowego wyciągu z yerba mate, guarany  i damiany skutkowało spowolnieniem opróżniania żołądka średnio o 53% oraz zmniejszeniem czasu potrzebnego do osiągnięcia poczucia sytości. Sprawdzono to metodą podwójnie ślepej próby na 7 osobach. W badaniu klinicznym yerba mate była podawana przez 12 tygodni 98 osobom w formie suplementu, który zawierał również zieloną herbatę, szparagi, czarną herbatę, guaranę i wyciąg z fasolki. Wyniki wskazują na zmniejszenie tkanki tłuszczowej i zmianę w indeksie składu ciała.
  • Przeciwcukrzycowe – działanie przeciwglikacyjne (czyli przyłączenie cukrów do białek, co później powoduje powikłania powstałe w czasie cukrzycy) wykazuje kwas chlorogenowy, kwas kawowy, a w mniejszym stopniu kwas oleanolowy, a wszystkie te kwasy zawarte są w yerba mate.
  • Przeciwpasożytnicze – triterpenoidy zawarte w ostrokrzewie paragwajskim, wykazują hamujące działanie przeciw Trypanosoma cruzi – czyli świdrowcu amerykańskim, który u ludzi i zwierząt wywołuje pasożytniczą chorobę Chagasa.
  • Przeciwmiażdżycowe – Paraoksonaza 1 (PON-1) jest enzymem występującym w cząstkach lipoproteiny HDL, który chroni lipoproteiny LDL przed utlenieniem. Utlenione LDL ułatwiają powstawanie blaszek miażdżycowych. Wysoka aktywność PON-1 zapobiega rozwojowi miażdżycy. W pewnym eksperymencie dwukrotnie mierzono stężenie paraoksonazy 1 (PON-1): przed i po wypiciu przez zdrowych wolontariuszy 0,5 l yerba mate lub 0,5 l mleka lub kawy. Po spożyciu yerba mate aktywność PON-1 wzrosła o 10%, w porównaniu do osób pijących kawę i mleko.
  • Przeciwnowotworowe – W 2008 r. opublikowano wyniki badania wpływu wodnych ekstraktów yerba mate na myszy. Badanie wykazało, iż regularne przyjmowanie yerba mate zwiększa odporność nici DNA na zerwania indukowane nadtlenkiem wodoru oraz zwiększa efektywność procesu naprawy DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru, niezależnie od dawki yerba mate.
  • Wspomaga zwalczanie reumatyzmu.
  • Wspomaga wydzielanie żółci, czyli dzięki temu wspomaga trawienie.
  • Dobrze wpływa na prace mięśni, dzięki zawartości wapnia.
  • Oczyszcza krew z toksyn.
  • Działa antydepresyjnie – działa kojąco na układ nerwowy, dzięki zawartości witamin z grupy B. Obniża także stres oksydacyjny.
  • Odtwarza ściany żołądka i jelit, które zostały zniszczone.
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu, a zmniejsza poziom złego cholesterolu – podczas badań na 102 osobach, którym podawano 3 razy dziennie napar z zielonej i prażonej yerba mate przez 40 dni, zły cholesterol (LDL) obniżył się o 8,7%(u osób z normalnym poziomem cholesterolu). U osób z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, po 20 i 40 dniach, cholesterol LDL obniżył się o odpowiednio 8,1 i 8,6%. Zaś u pacjentów ze stężeniem cholesterolu we krwi powyżej normy, przyjmujących statyny (leki obniżające poziom cholesterolu), picie yerba mate dodatkowo zmniejszyło poziom złego cholesterolu LDL o 10 i 13,1% (odpowiednio po 20 i 40 dniach) oraz podniosło dobry cholesterol HDL o 6,2% po 40 dniach.
  • Ma zdolność usprawniania działania mózgu,nie powodując efektów ubocznych, takich jak nerwowość i podrażnienie.
  • Napar zawiera składnik, który zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnej za nieprzyjemny zapach wydostający się z ust.
  • Pomaga walczyć z alergiami – wspomaga leczenie astmy dzięki zawartości ksantyn.

KTO NIE POWINIEN PIĆ YERBA MATE

  • Kobiety w ciąży i karmiące – łatwo przenika ona do płodu poprzez łożysko, a także do mleka matki.
  • Osoby palące i pijące alkohol.

Źródło: yerbamateinfo.pl ”yerba mate właściwości i działanie”.

Posted by Ola

Udostępnij!

  1. Krzysztoff
    Wrzesień 29, 2017

    Dlaczego warto pić yerba mate? Powodów jest kilka 🙂 jest smaczna, zdrowa, daje potężnego kopa, rytuał parzenia i picia ze znajomymi jest po prostu świetny. Polecam spróbowanie yerby, jeżeli nie dla przyjemności, to właśnie dla zdrowia.

    Odpowiedz
    1. blessyou
      Wrzesień 29, 2017

      Ujęła mnie po pierwszym łyku, niesamowity smak, jeszcze lepsze samopoczucie a moja ukochana kawa poszła w odstawkę 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »