KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE OGÓRKÓW

Ogórek jest to warzywo popularne wśród innych warzyw, składa się z 90 – 97% z wody w związku z czym ma właściwości nawadniające, co ma znaczenie nie tylko w upalne dni ale również zimą, gdy przebywamy w pomieszczeniach suchych i ogrzewanych. Zjedzenie jednego ogórka odpowiada wypiciu około 1 szklanki wody. Warzywo te pochodzi z Azji, a dokładniej z Indii, odróżnia się co najmniej 52 gatunki ogórka.

OGÓRKI SĄ BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW

  • Witamina A
  • Witamina K
  • Witamina C
  • Wapń
  • Potas
  • Magnez
  • Fosfor

OGÓRKI SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI

  • Przeciwutleniacze
  • Kukurbitacyny
  • Chlorofil
  • Fitoskładniki
  • Krzemionkę

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE OGÓRKÓW

  • Przeciwnowotworowe
  • Moczopędne
  • Odkwaszające
  • Odchudzające
  • Przeciwzapalne
  • Nawadniające

DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ OGÓRKI

  • Dzięki zawartości kukurbitacyny, czyli substancji, która odpowiada za gorzki smak ogórka, warzywo to ma właściwości przeciwnowotworowe. Grupa amerykańskich i chińskich naukowców w 2014 roku w jednej z gazet przekonywała, że jeden ze związków z grupy kukurbitacyn – kukurbitacyn B (CuB) – hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Z kolei inni naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w “Cancer Research”, są zdania, że kukurbitacyny mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki.
  • Ogórek jest idealnym warzywem stosowanym w diecie osób mających zgagę, ponieważ po zjedzeniu, ogórki zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu się kwasu solnego w żołądku, co zawdzięcza zawartości w swym składzie magnezu i potasu.
  • Ogórek ze względu na swój niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, jest idealny do jedzenia w diecie osób chorujących na cukrzycę.
  • Są idealne dla osób zmagających się z nieświeżym oddechem oraz przykrym zapachem potu, a wszystko dzięki chlorofilowi, czyli związku, który odpowiada za zieloną barwę ogórka. Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków i w ten sposób mniejsza ich ilość dociera do tkanek organizmu, bowiem objawy takie jak nieświeży oddech i brzydki zapach potu są przyczyną zbyt dużej ilości szkodliwych substancji w organizmie.
  • Ze względu na małą ilość kalorii, ogórki są idealne dla osób odchudzających się zarówno jako przekąska jak i składnik obiadu, kolacji czy śniadania.
  • Ogórek ma właściwości odkwaszające, dzięki temu, że należy do warzyw zasadotwórczych, w związku z tym po te warzywa powinny sięgać osoby, które zmagają się z częstymi infekcjami, mają mało energii, czują się zmęczone, mają problemy z koncentracją i pamięcią, a także pogorszył się stan ich cery, ponieważ są to objawy sugerujące zakwaszenie organizmu.
  • W upalne dni warto sięgać po ogórka, który ugasi nasze pragnienie, ponieważ ogórek składa się praktycznie z wody, bo ma w sobie jej około 97% całego składu. Powinny o tym pomyśleć zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca, gdyż ogórek dodatkowo zawiera potas, który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. W upały warto przygotować sobie koktajl lub chłodnik z ogórka.
  • Ogórki są idealne dla osób, które chcą się pozbyć wody z organizmu, szczególnie w postaci obrzęku, opuchlizny twarzy, uczucia obrzmienia całego ciała, przyrostu masy ciała oraz ogólnego złego samopoczucia. Ogórki, oczyszczą organizm z toksyn, przyspieszą metabolizm i zadziałają moczopędnie.
  • Ogórki są bardzo powszechnie używane w kosmetyce, do tworzenia produktów do cery tłustej oraz mieszanej, ponieważ normalizują pracę gruczołów łojowych, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ilości wydzielanego sebum, zamykają rozszerzone pory i działają kojąco na podrażnienia, a także są wykorzystywane do tworzenia szamponów i odżywek do włosów przetłuszczających się.
  • Dzięki zawartości krzemionki w składzie ogórka, jest on idealny na wzmocnienie paznokci i włosów, a także nadanie im blasku. Również dzięki siarce, stymulują porost włosów.
  • Są dobrym lekarstwem na spodziewanego rano kaca. Wystarczy zjeść kilka plastrów ogórka przej pójściem spać, a to pomoże z porannym bólem głowy. Witaminy B, elektrolity i cukier w ogórkach uzupełniają braki, pomagając w ten sposób złagodzić kaca.
  • Pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi,dzięki czemu pomagają one utrzymać nerki w zdrowiu.
  • zawierają sterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  • Dodatkowo przynoszą ulgę w oparzeniach, pomagają leczyć dziąsła, a także są dobre dla stawów.

CENNE UWAGI W PRZY SPOŻYWANIU OGÓRKÓW

  • Ogórek to wartościowe warzywo, którego nie powinno się łączyć z pomidorem, ponieważ ogórek zwiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach, a także w innych warzywach. Jeśli naprawdę masz ochotę na mieszankę świeżych ogórków i pomidorów, dodaj do nich octu winnego – w ten sposób zahamujesz utlenianie się witaminy C.
  • Wykazano, że u osób uczulonych na seler może się pojawić reakcja alergiczna po zjedzeniu ogórka. W terminologii medycznej stan ten nazywa się alergią krzyżową. Można o niej mówić wtedy, gdy u osoby uczulonej na jeden alergen pojawia się reakcja uczuleniowa po kontakcie z inną substancją, która ma podobną budowę ub należy do tej samej grupy alergenów.

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE OGÓRKA ZE SKÓRKĄ W 100 GRAMACH

  • Wartość energetyczna 15 kcal / 100 g produktu
  • Białko 0,65 g / 100 g produktu
  • Tłuszcz ogółem 0,11 g / 100 g produktu
  • Węglowodany 3,63 g / 100 g produktu
  • Błonnik pokarmowy 0,5 g / 100 g produktu
  • Witamina A 105 I.U. / 100 g produktu
  • Witamina E 0,03 mg / 100 g produktu
  • Witamina K 16,4 µg / 100 g produktu
  • Witamina C 2,8 mg / 100 g produktu
  • Witamina B1 0,027 mg / 100 g produktu
  • Witamina B2 0,033 mg / 100 g produktu
  • Witamina B3 0,098 mg / 100 g produktu
  • Witamina B6 0,040 mg / 100 g produktu
  • Kwas foliowy 7 µg / 100 g produktu
  • Wapń 16 mg / 100 g produktu
  • Żelazo 0,28 mg / 100 g produktu
  • Magnez 13 mg / 100 g produktu
  • Fosfor 24 mg / 100 g produktu
  • Potas 147 mg / 100 g produktu
  • Sód 2 mg / 100 g produktu
  • Cynk 0,20 mg / 100 g produktu

PRZEPIS NA OGÓRKOWY KOKTAJL

  • 250 gram ogórków
  • 1/4 soku z jednej cytryny
  • pół szklanki listków świeżej mięty
  • 1-1,5 łyżeczki miodu

Ogórki umyj, obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki, następnie wrzuć do blendera. Następnie dodaj sok z cytryny, świeżą mięte oraz miód następnie ponownie zmiksuj. Gotowe! Koktajl jest idealny na upalne dni, a także na co dzień.

Źródło: faktydlazrowia.pl ”ogórki 14 właściwości zdrowotnych dla których warto zwrócić na nie uwagę”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »