WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE MIĘTY

Mięta jest to jedna z najczęściej stosowanych roślin w ziołolecznictwie, znana już od ponad 3 tysięcy lat. Jest nam znana w postaci świeżej i suszonej, można ją również spotkać w postaci olejku, który jest często używany w pastach do zębów, cukierkach oraz produktach kosmetycznych. Mięta jako roślina posiada wiele odmian, uznaje się, że obecnie na świecie istnieje ponad 20 jej gatunków, z czego najpopularniejszą jest mięta pieprzowa oraz mięta zielona. Mięta ma również wiele właściwości zdrowotnych, głównie bardzo dobrze działa na nasz układ pokarmowy.

CO ZAWIERA W SOBIE MIĘTA

  • witamina A 12 %
  • żelazo 9 %
  • mangan 8 %
  • kwas foliowy 4 %

JAK DZIAŁA MIĘTA

  • przeciwskurczowo
  • łagodząco na ból
  • przeciwzapalnie
  • uspokajająco
  • bakteriostatycznie

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICE

  • pomocna przy alergiach – mięta zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i kwasu rozmarynowego, w związku z czym uznawana jest za środek przeciwzapalny, co ma swoją skuteczność w łagodzeniu sezonowych objawów alergii.
  • na przeziębienie – mięta zawiera mentol, który jest naturalnym lekiem zmniejszający przekrwienie, pomaga rozdzielić flegmę i śluz, ułatwiając przy tym wykrztuszanie. Mentol ma również działanie chłodzące i może pomóc złagodzić ból gardła, a w szczególności w połączeniu z herbatą.

  • na niestrawność i gazy – uważa się, że mięta zwiększa wydzielanie żółci i sprzyja przepływowi żółci, co pomaga przyspieszyć i ułatwić trawienie, wspierając przy tym zdrowy poziom cholesterolu. Mięta pieprzowa ma również właściwości łagodzące ból i dyskomfort powodowany przez gazy i wzdęcia, przez co zawsze polecana jest herbata miętowa na tego typu schorzenia. Wiele badań wykazało, że metabolizm przyspiesza, gdy ludzie spożywają spore ilości olejku miętowego wraz z posiłkiem, tym samym problem niestrawności znika. Ponadto, badanie kliniczne u osób z niestrawnością wykazało, że połączenie oleju z mięty pieprzowej i oleju kminkowego w kapsułkach miało działanie podobne do leków stosowanych w leczeniu niestrawności, gdyż pomogło to w poprawie bólu żołądka i innych objawów trawiennych.
  • pomocna przy zespole jelita drażliwego – stwierdzono, że stosowanie oleju z mięty pieprzowej jest skutecznym i bezpiecznym leczeniem dla osób cierpiących na bóle brzucha lub dyskomfort związany z zespołem jelita drażliwego.
  • na wrzody żołądka – badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że mentol chroni wyściółkę żołądka przed negatywnym działaniem indometacyny i etanolu, co może potencjalnie zapobiegać owrzodzeniom żołądka związanym z piciem alkoholu i regularnym stosowaniem środków przeciwbólowych.
  • przynosi ulgę w bólu – stwierdzono, że mięta jest skuteczna w łagodzeniu bólu, podobnie jak aspiryna. Zastosowanie zewnętrznego ekstraktu z mięty pieprzowej powoduje zwiększenie progu bólu u ludzi.
  • przydatna dla naszego mózgu – jedno z przeprowadzonych badań na 144 młodych osobach, podczas którego analizowano ich odczucia, wykazało, że wdychanie pięciominutowego aromatu olejku miętowego przed jego wykonaniem spowodowało znaczną poprawę pamięci i polepszyło koncentrację. Inne badanie wykazało, że wdychanie tych olejków podczas jazdy samochodem zwiększa czujność i zmniejsza poziom frustracji, niepokoju i zmęczenia.

  • idealna do snu – z mięty możemy przygotować pyszną i relaksującą herbatę, którą możemy pić przed snem, co pozwoli nam na spokojny i głęboki sen.
  • odświeża oddech – a wszystko dzięki mentolowi, składnikowi mięty, który jest bardzo orzeźwiający. Mięta pomoże nam zwalczyć nieprzyjemny zapach, nawet na cały dzień.
  • dodatkowo mięta pomocna jest przy łagodzeniu bólów menstruacyjnych.

RODZAJE MIĘTY

  • mięta polna
  • mięta pieprzowa
  • mięta nadwodna
  • mięta długolistna
  • mięta polej
  • mięta zielona
  • mięta imbirowa
  • mięta wonna

JAK ZAPARZYĆ MIĘTE

Herbata miętowa kupowana w sklepie to nie to samo, co samodzielnie zaparzana mięta z wysuszonych liści. Mięta z wysuszonych liści jest bardziej skuteczniejsza oraz aromatyczna. Aby zaparzyć herbatkę należy łyżkę ziół wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, następnie szklankę przykryć i odczekać 10 minut. Jeżeli chcemy zrobić płukankę na gardło, można zaparzyć dwie łyżki mięty.

CENNE UWAGI

  • Liście mięty należy suszyć, rozkładając je na gazecie albo papierze i nie wystawać ich na słońce, gdyż to przyspieszyłoby wysuszenie, ale mogłoby zniszczyć liście. Ważne, aby miejsce suszenia liści było suche i przewiewne. Susz z mięty najlepiej włożyć do pojemnika z przykrywką, wtedy zioło nie wywietrzeje.
  • Olejek miętowy stosowany na ból brzucha w większych dawkach może go powodować zamiast uśmierzać i wywoływać wymioty. Dodatkowo olejek też wywołać głęboki sen i problemy z równowagą.

Źródło: myslowianki.pl, krokdozrowia.pl, baziolka.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »