WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE IMBIRU

Imbir to rodzaj bylin, wykorzystywany głównie jako przyprawa w formie sproszkowanej jak i w całości. Imbir naturalnie występuje na terenach południowo-wschodniej Azji, Indii oraz Chin, a sztucznie został wprowadzony na tereny Australii, Afryki, Korei i Ameryki Środkowej. Jeszcze kilka lat temu świeży imbir był trudną przyprawą do znalezienia na sklepowych polskich półkach, lecz teraz można go znaleźć niemalże w każdym sklepie. Imbir jest uważany za najzdrowszą przyprawę świata przez chińskich naukowców oraz specjalistów Ajurwedy. A więc poznajmy wszystkie właściwości tej magicznej przyprawy.

SKŁAD ODŻYWCZY IMBIRU W 100 GRAMACH

  • wartość energetyczna 67 kcal
  • białko 2,3 g
  • tłuszcz 0,9 g
  • błonnik 2,4 g
  • wapń 20 mg
  • żelazo 3,5 mg
  • magnez 405 mg

CO JESZCZE CENNEGO ZNAJDUJE SIĘ W IMBIRZE

  • olejek eteryczny
  • ginerol
  • potas
  • witaminę B1
  • witaminę B2
  • witaminę C
  • fosfor
  • mangan

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

  • Przede wszystkim ułatwia trawienie, gdyż olejek zawarty w kłączu tej przyprawy pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a poza tym neutralizuje kwasy żołądkowe, działa żółciopędnie i rozkurczowo oraz leczy wzdęcia.
  • Leczy przeziębienie, gdyż jest bogaty w witaminy i substancje przeciwzapalne, dodatkowo przynosi ulgę przy bólu stawów i mięśni, gdyż rozgrzewa organizm. Często także wchodzi w skład plastrów i maści rozgrzewających.

  • Przeciwdziała mdłościom, wymiotom po chemioterapii i narkozie, a ponadto wzmaga apetyt. Stosowany jest w środkach przeciw chorobie lokomocyjnej. Badania jednak potwierdziły, że 2 kapsułki sproszkowanego korzenia imbiru zwalczają skuteczniej chorobę lokomocyjną niż dawka np. aviomarinu.
  • Regularnie stosowany imbir zmniejsza częstość i ilość ataków migreny, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe, dzięki swoim właściwościom rozkurczającym. Wystarczy wypić kubek naparu z samego imbiru, a ból miesiączkowy ustąpi.
  • Dba o jamę ustną, gdyż ma działanie odkażające i odświeżające,dzięki czemu można go stosować gdy boli gardło, dodatkowo pozostawia miły zapach w ustach. Leczy wszelkie infekcje oddechowe, pobudza wydzielanie śluzu. Aby wypłukać bolące gardło do szklanki dość ciepłej wody wsyp 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, wymieszaj i płucz gardło trzy razy dziennie.
  • Zwiększa koncentrację, gdyż poprawia ukrwienie mózgu.
  • Polepsza krążenie krwi, poprzez rozgrzanie całego organizmu, a ponadto jest świetnym afrodyzjakiem.
  • Zapobiega zakrzepicy krwi poprzez zmniejszenie zlepiania się płytek krwi, a więc chroni przed tworzeniem się zakrzepów.
  • Stanowi podstawę diety antynowotworowej, dzięki zawartości przeciwutleniacza 6-gingerol, który zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jajników.

GATUNKI IMBIRU

  • imbir żółty
  • imbir lekarski
  • imbir japoński
  • imbir cytwarowy
  • imbir malajski

RODZAJE IMBIRU

  • imbir w świeży, w całości – cena takiego imbiru waha się od 15 do 35 zł – Wszystko zależy do jakości korzenia imbiru i sposobu uprawy.
  • imbir w formie sproszkowanej – koszt takiego imbiru to 2-3 zł za opakowanie. Im większe opakowanie imbiru suszonego, tym niższa cena za kilogram.

IMBIR W KUCHNI

  • Imbir surowy zawsze należy obrać, a szczególnie najlepiej jest zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, gdyż będą się one kłócić się z jego aromatem. Imbir świetnie skomponuje się z przyprawami korzennymi takimi jak: ziele angielskie, liść laurowy, goździki, gałka muszkatołowa i pieprz.
  • Świeży imbir najlepiej trzymać w lodówce. Owinięty papierowymi ręcznikami i przechowywany w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie należy kupować na zapas, gdyż zwietrzeje. Małe opakowanie powinno się trzymać w ciemnym i suchym miejscu.
  • Imbir należy szatkować w kierunku, w jakim ułożone są włókna. Najbogatszy smak i najwięcej włókien ma środek kłącza imbiru.
  • Świeży imbir można zastąpić mielonym w stosunku 6:1.

CENNE UWAGI

  • Osoby dorosłe mogą spożywać maksymalnie 4 gramy imbiru dziennie.
  • Unikaj imbiru jeśli chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy czy refluks żołądkowy.

JAK KUPIĆ DOBRY IMBIR

  • Świeży imbir nie powinien mieć plam, a jego barwa powinna bazować między kremową a jasnobrązową.
  • Nie kupuj kłączy imbiru, które mają miękkie plamy lub spleśniałą, pomarszczoną skórkę.
  • Imbir jest skuteczny pod każdą postacią – świeżą, marynowaną oraz sproszkowaną.

NAPAR Z IMBIRU

  • 5 cm obranego korzenia imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • 0,5 l wody

Zagotuj wodę, imbir pokrój na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Następnie imbir odcedzić, dodaj miód i mleko, wymieszaj. Gotowe!

ADRAK CZAI – ROZGRZEWAJĄCA HERBATKA IMBIROWA

  • 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
  • 4 łyżki cukru lub miodu lipowego
  • 1 cytryna
  • 1 mała pomarańcza
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej mięty

Wlej do rondelka 3 szklanki wody, imbir, mięte i gotuj wszystko 10 minut bez przykrycia. Następnie zdejmij z ognia, dodaj cukier lub miód i wymieszaj. Następnie przecedź wszystko przez sitko. Z połowy cytryny i całej pomarańczy wyciśnij sok i dolej go do herbatki, dodając też szczyptę pieprzu. Do szklanki herbatki dołóż plasterek cytryny.

Źródło: arturtopolski.pl, poradnikzdrowie.pl, poradnia.pl
Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »