Karp jest rybą pochodzącą z dalekiej Azji Wschodniej, a najwcześniej został udomowiony w Chinach w V w p.n.e. Do Europy karp trafił na przełomie XII i XIII wieku, a do Polski w XIII w. Obecnie karp występuje niemal we wszystkich strefach klimatycznych, a jego siedliskiem są stawy i jeziora nizinne, jest to więc ryba słodkowodna. Cechą charakterystyczną karpia są cztery grube wąsy: dwa małe zlokalizowane na górnej wardze i dwa większe – w kącikach pyska. Mięso karpia jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem, delikatne, soczyste i odznacza się specyficznym aromatem.
Od wielu pokoleń karp góruje na wigilijnych stołach w całym kraju, głównie ze względów tradycyjnych, niż smakowych, gdyż mięso karpia ma zbyt wiele ości i jest muliste. Ale mimo to ma w swoim składzie cenne składniki odżywcze, przez co warto nałożyć go na talerz chociażby podczas zbliżających się świąt.
JAKIE CENNE SKŁADNIKI ZAWIERA W SWOIM SKŁADZIE KARP
- nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz omega-6 – wspomagają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
- witaminy z grupy B ( B1, B6, B12 i PP)
- witamina A
- wapń
- fosfor
- potas
- żelazo
- sód
- cynk
RODZAJE KARPIA
- karp pełnołuski – ciało ryby na całej długości pokryte jest warstwą łusek
- karp królewski (in. karp lustrzeń) – ma niewielką ilość łusek, które znajdują się w okolicach głowy oraz wzdłuż linii bocznej ciała. Uważany jest za najsmaczniejszy rodzaj karpia. Łatwo usunąć z niego ości
- karp bezłuski (in. karp golec)
- karp koi – to udomowiona, ozdobna forma hodowlana karpia
- karp zatorski – odmiana handlowa karpia, hodowanego w stawach rybnych w okolicy Zatora
CIEKAWOSTKI
- Karpie dożywają nawet 45 lat, mogą osiągnąć wagę 35 kg i długość 120 cm
- w Chinach uważa się go za symbol szczęścia
- karp żeruje głównie przy dnie, wyjadając nasiona roślin, a jego pokarmem są także drobne zwierzęta wodne, takie jak owady i ślimaki
- jedzenia karpia podczas wieczerzy wigilijnej jest zakorzenione jedynie w krajach środkowej i wschodniej Europy tj. Polska, Niemcy, Czechy, Słowacja i Węgry. Lecz to właśnie Polacy górują zarówno w konsumpcji, jak i hodowli karpia na naszym kontynencie
JAK WYBRAĆ NAJLEPSZEGO KARPIA
- powinien mieć krągły brzuch
- mięso – powinno być sprężyste i zwarte
- powinien mieć szkliste oczy, wyraźne oraz wypukłe
- kolor skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady
- skóra – świeży i zdrowy karp powinien mieć brązowo-żółto-niebieskie zabarwienie, z gładką i wilgotną skórą, bez uszkodzeń, plam lub śluzu
- skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby
- zapach karpia nie powinien być nieprzyjemny, jednak karp pachnący mułem wcale nie musi oznaczać, że ryba jest kiepskiej jakości
- należy unikać jak najtańszych ryb
WARTOŚĆ ODŻYWCZA KARPIA W 100 GRAMACH
- wartość energetyczna 162 kcal/100 gram
- białko 22,86 g/ 100 gram
- tłuszcz 7,17 g/ 100 gram
- kwasy tłuszczowe nasycone 1,388 g/100 gram
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,985 g/100 gram
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,835 g/100 gram
- witamina C 1,6 mg/100 gram
- tiamina 0,140 mg/ 100 gram
- ryboflawina 0,070 mg/ 100 gram
- niacyna 2,100 mg/ 100 gram
- witamina B6 0,219 mg/ 100 gram
- kwas foliowy 17 µg/ 100 gram
- witamina A 32 IU/ 100 gram
- witamina B12 1,47 µg/ 100 gram
- wapń 52 mg/ 100 gram
- żelazo 1,59 mg/ 100 gram
- magnez 38 mg/ 100 gram
- fosfor 531 mg/ 100 gram
- potas 427 mg/ 100 gram
- sód 63 mg/ 100 gram
- cynk 1,90 mg/ 100 gram
Źródło: tylkomedycyna.pl, odzywianie.info.pl
Posted by Ola