WITAMINA PP WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Witamina PP, inaczej niacyna, witamina B3 czy kwas nikotynowy, jest to jedna z witamin z grupy B, w jej skład wchodzą kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Niacyna należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i szczyci się mianem najtrwalszej witaminy, bowiem jest odporna na działanie promieni UV, temperatury i powietrza. Kwas nikotynowy pełni ważne role w organizmie – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Oprócz tego niacyna ma także wiele innych właściwości, które wpływają korzystnie na nasz organizm.

Według naukowców z Lozanny niacyna polepsza działanie mitochondriów w części mózgu odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności i pewność siebie. Wniosków takich dokonano za pomocą badań przeprowadzonych na szczurach – te, które przyjęły większą dawkę witaminy B3 lepiej radziły sobie w stadzie.

WŁAŚCIWOŚCI

  • wspomaga obwodowy układ nerwowy
  • redukuje poziom złego cholesterolu
  • poprawia ukrwienie skóry
  • korzystnie wpływa na stan włosów
  • hamuje toksyczne działanie leków
  • reguluje ciśnienie krwi
  • wspomaga prawidłową pracę mięśni
  • jest pomocna w leczeniu depresji
  • pomocna przy bólach menstruacyjnych
  • uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek
  • poprawia stan psychiczny

ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ PP

  • osoby z wysokim poziomem złego cholesterolu
  • osoby chorujące na depresję
  • sportowcy
  • alkoholicy
  • osoby z chorobą Meniera
  • osoby z chorą tarczycą

CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU WITAMINY PP

  • alkoholizm
  • cukrzyca
  • choroby wątroby
  • nowotwory
  • zespół złego wchłaniania
  • kukurydza oraz jej przetwory
  • schizofrenia
  • choroba Hodgkinsa

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY PP

  • pelagra
  • stan zapalny jamy ustnej i języka
  • zaburzenia psychiczne
  • zapalenie nerwów
  • zaparcia, biegunka, wymioty
  • przebarwienia na dłoniach, szyi, złuszczenie naskórka
  • pęcherze zmieniające się we wrzody
  • złe samopoczucie
  • spadek masy ciała
  • niedokrwistość
  • zmiany trądzikowe
  • drożdżyce
  • bezsenność
  • utrata pamięci
  • przewlekłe zmęczenie

DZIENNE DAWKOWANIE WITAMINY PP WEDŁUG RDA

  • dzieci od 1 do 3 roku życia 6mg/ na dzień
  • dzieci od 4 do 6 roku życia 8mg/ na dzień
  • dzieci od 7 do 9 roku życia 12 mg/ na dzień
  • chłopcy od 10 do 12 roku życia 12 mg/ na dzień
  • chłopcy od 13 do 18 roku życia 16 mg/ na dzień
  • dziewczęta od 10 do 12 roku życia 12 mg/ na dzień
  • dziewczęta od 13 do 18 roku życia 14 mg/ na dzień
  • mężczyźni 16 mg/ na dzień
  • kobiety 14 mg/ na dzień
  • kobiety w ciąży 18mg/ na dzień
  • kobiety karmiące 17 mg/ na dzień

CENNE UWAGI

  • niacyna, choć rozpuszcza się w wodzie, jest jedną z najbardziej trwałych witamin i jedną z nielicznych, których nie niszczy ani wysoka temperatura, ani kwasy czy ługi. Niacyny nie tracimy w trakcie obróbki termicznej.
  • witamina PP powoduje wydzielanie histaminy, więc należy ją ostrożnie stosować u chorych na astmę i alergię.
  • niacyna może nasilać ataki dny moczanowej, czyli podagry, na skutek zwiększania stężenia kwasu moczowego w organizmie.

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ PP

  • drożdże piwne 35,5 mg/ 100 gram
  • orzechy ziemne 24,2 mg/ 100 gram
  • otręby pszenne 21 mg/ 100 gram
  • mięso kurczaka 12,22 mg/ 100 gram
  • mięso indyka 9,27 mg/ 100 gram
  • makrela wędzona 8 mg/ 100 gram
  • suszone brzoskwinie 8,2 mg/ 100 gram
  • wieprzowina 7,24 mg/ 100 gram
  • łosoś 7 mg/ 100 gram
  • wołowina 6,69 mg/ 100 gram
  • pełne ziarna zbóż 5,2 mg/ 100 gram
  • migdały 4,7 mg/ 100 gram
  • kasza gryczana 4 mg/ 100 gram

Źródło: ekologia.pl, medme.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »