Witamina K to substancja, która naturalnie występuje w dwóch postaciach – witamina K1 syntetyzowana prze rośliny – fitochinon – oraz witamina K2 syntetyzowana przez bakterie- menachinon. Witamina ta jest jedną z najważniejszych witamin dla naszego organizmu. Odpowiada głównie za prawidłową krzepliwość krwi, ma swój udział również w rozwoju kości dlatego też nie można o niej zapominać suplementując wapń wraz z witaminą D. Można wyróżnić także witaminę K3, która jest syntetyczna – menadion. Najważniejszą z tych 3 substancji jest tak na prawdę witamina K2, która ma najwięcej właściwości zdrowotnych.
WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY K
- jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi
- bierze udział w produkcji niekolagenowego białka kości
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie
- udział w homeostazie wapnia, dzięki czemu zapobiega nadmiernej łamliwości kości
- zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe
- zapobiega chorobom nowotworowym
- chroni serce
- minimalizuje i opóźnia odkładanie się płytek miażdżycowych w tętnicach
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL w organizmie
- poprawia koloryt cery naczynkowej
- zapobiega skazie krwotocznej u noworodków
ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ K
- noworodki w pierwszych dniach po urodzeniu ze słabo rozwiniętą florą jelitową
- osoby zagrożone osteoporozą
- osoby chore na mukowiscydoze
- osoby z chorobą wątroby i nerek
PRZYCZYNY NIEDOBORU
- długotrwałe leczenie dużymi dawkami antybiotyków
- zaburzenia wchłaniania tłuszczów
- niedrożność przewodów żółciowych
- torbielowate zwyrodnienie trzustki
- hemofilia
- plamica krwotoczna
OBJAWY NIEDOBORU
- problem z krzepnięciem krwi
- krwawienia
- skaza krwotoczna u noworodków
- zaburzenia rozwoju u niemowląt
- podatność na siniaki
- osteoporoza i nadmierna łamliwość kości
- problemy z krążeniem
- zbyt obfite krwawienia miesiączkowe
- krwawienia z nosa
- długie gojenie się ran
- zapalenie jelita
- biegunki
- wapnienie żył lub tętnic
- krwiomocz
DAWKOWANIE WEDŁUG RDA
- niemowlęta – 5-10 µg
- dzieci od 1 do 3 roku życia – 15 µg
- dzieci od 4 do 6 roku życia – 20 µg
- dzieci od 7 do 9 roku życia – 25 µg
- dzieci od 10 do 12 roku życia – 40 µg
- nastolatki od 13 do 15 roku życia – 50 µg
- nastolatki od 16 do 18 roku życia – 65 µg
- kobiety – 55 µg
- mężczyźni – 65 µg
- kobiety w ciąży i karmiące – 55 µg
CENNE UWAGI
- spożywanie jogurtu i kefiru pobudza wytwarzanie się witaminy K w jelitach
- witamina K1 jest odporna na wahania temperatury, jednak łatwo mogą ją uszkodzić promienie UV
- pochodząca z naturalnych źródeł i dobrej jakości suplementów witamina K, przyjmowana nawet w dawkach przekraczających dzienne zapotrzebowanie, nie wpływa toksycznie na nasz organizm. Jedynie syntetycznie pozyskiwana prowitamina K3 zażywana w nadmiarze może wywołać stres oksydacyjny, a nawet uszkodzenie komórek nerek i wątroby
SUPLEMENTACJA WAPNIA Z WITAMINĄ D
Stosując wapń i witaminę D warto zadbać o to, aby jednocześnie przyjmować również witaminę K2. Problem dotyczy głównie wegan i wegetarian, którzy dbają o uzupełnienie wapnia i witaminy D w organizmie, zapominając o niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania witaminie K2. Bez niej odpowiedzialne za zdrowe kości związki trafiają zupełnie gdzie indziej, a więc do tkanek miękkich, np. tętnic. To z kolei może doprowadzić nie tylko do nieuniknionej osteoporozy, lecz także miażdżycy i innych niebezpiecznych dla zdrowia i życia następstw.
ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA W PRODUKTACH W 100 GRAMACH
- natka pietruszki 5587,4 µg/ 100 gram
- bazylia suszona 1714 µg/ 100 gram
- botwina 830 µg/ 100 gram
- jarmuż 500 µg/ 100 gram
- szpinak 400 µg/ 100 gram
- brukselka 230 µg/ 100 gram
- szczypiorek 212 µg/ 100 gram
- brokuły 210 µg/ 100 gram
- rzeżucha 200 µg/ 100 gram
- sałata 153,4 µg/ 100 gram
- kalafior 80 µg/ 100 gram
- śliwki suszone 59,5 µg/ 100 gram
- kiwi 40,3 µg/ 100 gram
- rabarbar 29,3 µg/ 100 gram
- awokado 21 µg/ 100 gram
Źródło: ekologia.pl ” witamina K – właściwości, działanie i występowanie witaminy K”, diagnozujemy.pl ”witamina K – rola, wpływ na organizm, najlepsze źródła witaminy K”, wylecz.to ”witamina K – właściwości, niedobór, nadmiar, występowanie, suplementy, dawkowanie.” I. Nadolna, B. Przygoda, B. Sińska, H. Turlejska ” zasady żywienia planowanie i ocena”.
Posted by Ola