WITAMINA H BIOTYNA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA

Witamina H, inaczej witamina B7, zwana także biotyną, jest witaminą ”skóry”, gdyż zapewnia promienną cerę, mocne włosy oraz paznokcie i stanowi rozpuszczalny w wodzie związek chemiczny, zawierający siarkę. Słowo biotyna pochodzi od słowa ”bios”, co oznacza ”życie”. Biotyna jest odporna na działanie wysokich temperatur, przez co też proces gotowania czy smażenia nie ma wpływu na jej zawartość w produktach. Dodatkowo witamina ta jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit, przez co nie często zdarzyć się nam może jej spory niedobór w organizmie. Często na niedobór biotyny mogą skarżyć się osoby z problemami jelitowymi, przez co ważna jest wtedy jej dodatkowa suplementacja. Oprócz szerokiego zastosowania w kosmetyce biotyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Historia odkrycia biotyny sięga 1927 roku i została odkryta przez dr Boasa i jego współpracowników. Wywołali oni zmiany na skórze u szczurów, a następnie podawali różne produkty spożywcze określając skuteczność leczenia choroby skóry. Nieznana jeszcze witamina, skutecznie pomagająca na zmiany skórne, została nazwana witaminą H od niemieckiego słowa haut, czyli skóra. Witamina H została zsyntetyzowana w 1936 r. przez dr Harrisa.

WŁAŚCIWOŚCI

  • poprawia samopoczucie i wpływa na witalność
  • bierze udział w tworzeniu hemoglobiny
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • uczestniczy w syntezie i rozkładzie węglowodanów, tłuszczy oraz aminokwasów
  • zapobiega łojotokowi
  • wpływa na wygląd włosów, skóry oraz paznokci
  • współuczestniczy razem z witaminą K w syntezie protrombiny – białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi
  • wspomaga funkcję tarczycy
  • uczestniczy w syntezie wchłaniania witaminy C i kwasów tłuszczowych
  • zapobiega łysieniu oraz siwieniu
  • odpowiada za prawidłowy rozwój zarodka

ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ H

  • przy odżywianiu pozajelitowym
  • choroba Crohna
  • celiakia
  • cukrzyca
  • padaczka
  • antykoncepcja hormonalna

CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU WITAMINY H

  • przyjmowanie antybiotyków
  • przy spożywaniu surowych jajek
  • palenie papierosów/ przebywanie z osobami palącymi (dym papierosowy)
  • picie alkoholu
  • leki przeciwdrgawkowe
  • pigułki antykoncepcyjne,
  • hormonalna terapia zastępcza

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY H

  • zmiany skórne
  • wypadanie włosów
  • stany zapalne jelit
  • senność
  • apatia
  • rozdrażnienie
  • stany lękowe
  • depresja
  • halucynacje
  • bóle mięśni
  • drętwienie stóp i dłoni
  • rozdwajające się paznokcie
  • zapalenie spojówek
  • spadek apetytu
  • anemia
  • rumień
  • podwyższenie cholesterolu we krwi
  • niedokrwistość
  • nudności
  • powiększenie wątroby
  • przetłuszczanie się włosów
  • siateczkowe rozszerzenie naczyń
  • zajady w kącikach ust
  • suche oczy

WCHŁANIANIE WITAMINY H

  • witamina K
  • witamina C
  • kompleks witamin B

BIOTYNA A WŁOSY

Jeśli Twoje włosy nadmiernie wypadają, są kruche, połamane i pragniesz polepszyć ich kondycję, spożywaj więcej produktów bogatych witaminę H lub sięgnij po preparaty zawierające biotynę w swoim składzie. Na rynku można znaleźć pełno produktów z biotyną zaczynając od tabletek, po szampony, kończąc na maseczkach i wszelkich wcierkach do włosów. Pamiętaj aby używać takich preparatów regularnie.

DAWKOWANIE

  • niemowlęta 0-6 miesięcy 5 µg na dzień
  • niemowlęta 6-12 miesięcy 6 µg na dzień
  • dzieci 1-3 lat 8 µg na dzień
  • dzieci 4-8 lat 12 µg na dzień
  • chłopcy 9-13 lat 20 µg na dzień
  • chłopcy 14-18 lat 25 µg na dzień
  • mężczyźni 19-30 lat  30 µg na dzień
  • mężczyźni 31-70 lat 30 µg na dzień
  • mężczyźni >70  30 µg na dzień
  • dziewczynki 9-13 lat 20 µg na dzień
  • dziewczyny 14-18 lat 25 µg na dzień
  • kobiety 19-70 lat 30 µg na dzień
  • kobiety >70  30 µg na dzień
  • kobiety w ciąży 30 µg na dzień
  • kobiety karmiące 35 µg na dzień

CENNA UWAGA

  • Biotyna w dużych ilościach najprawdopodobniej nie jest toksyczna dla naszego organizmu, gdyż jej nadmiar jest szybko wydalany przez jelita i z moczem. Jak dotąd nie stwierdzono hiperwitaminozy – czyli objawów nadmiaru biotyny w organizmie.

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ H

  • drożdże suszone 200 µg/100 gram
  • orzeszki ziemne prażone 130 µg/ 100 gram
  • masło orzechowe 130 µg/100 gram
  • orzechy laskowe 102 µg/ 100 gram
  • soja suszona 65 µg/ 100 gram
  • żółtko jaj 50 µg/ 100 gram
  • otręby pszenne 45 µg/ 100 gram
  • migdały 64µg/ 100 gram
  • zarodki pszenne 25 µg/100 gram
  • orzechy włoskie 19 µg/ 100 gram
  • wątróbka 102 µg/ 100 gram
  • sardynki 21 µg/ 100 gram
  • ryż naturalny 9 µg/ 100 gram
  • mąka pełnoziarnista 7 µg/ 100 gram
  • szpinak 6 µg/ 100 gram
  • szynka wieprzowa 5 µg/ 100 gram
  • marchew 3 µg/ 100 gram
  • pomidory 2 µg/ 100 gram
  • grzyby 15 µg/ 100 gram

Źródło: odzywianie.info.pl, witaminka.info, ekologia.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »