WITAMINA D WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA

Witamina D pozyskiwana jest z dwóch źródeł. Pierwsze źródło witaminy D to synteza skórna przy udziale promieni słonecznych UVB (produkowana jest z cholesterolu podczas ekspozycji na słońce). Jest to możliwe w zależności położenia geograficznego (w Polsce w okresie od kwietnia do września w godzinach od 11-15 przez minimum 10-30 minut) przy odsłoniętych partiach ciała nie mniejszych aniżeli 20%. Ważne jest by eksponować na słońcu jak największą powierzchnię ciała (np. tułów) nie używając kremów. Wystawiając na słońce ręce, ramiona i nogi w określonych godzinach przez minimum 15 min bez kremów przeciwsłonecznych organizm jest w stanie pozyskać 2000-4000 iU witaminy D.

Kremy z filtrem odbijają promienie słoneczne, blokują dopływ promieni słonecznych i pomimo wystawiania ciała na słońce proces pozyskania witaminy D nie dochodzi do skutku. Dlatego podczas opalania zaleca się stosowanie naturalnych kosmetyków zawierających naturalne faktory SPF, które umożliwiają organizmowi wchłanianie witaminy D. Do prawidłowego wchłaniania witaminy D niezbędny jest wapń, NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, beta karoten i witaminy A,C,E.

Do naturalnych kosmetyków – olejów przeciwsłonecznych należą min.:

  • Olej z dzikiej marchwi zawiera faktor 38-40 SPF (beta karoten i witaminy A, B,C,E,F) do aplikacji twarzy zaleca się stosowanie go w rozcieńczeniu z innym olejem by uniknąć plam (olejek ma pomarańczową barwę i barwi skórę).
  • Olej z pestek malin zawiera faktor 28-50 SPF (witaminy A,E, NNKT omega 3,6).
  • Olej z kiełków pszenicy zawiera faktor 20 SPF (witaminy A,B,D,E)
  • Olej sojowy zawiera faktor 10 SPF (NNKT omega 3, witaminy E,K, lecytynę)
  • Oliwa z oliwek zawiera faktor 8 SPF (NNKT, witaminy A,E,D)
  • Olej z orzechów macadamia zawiera faktor 6 SPF (NNKT, witaminy A,E, skwalen- składnik ludzkiej skóry, lecytynę)
  • Olej ze słodkich migdałów zawiera faktor 5 SPF (witaminy A,B,D,E)
  • Olej sezamowy zawiera faktor 4 SPF (witaminy A,B,E,K)
  • Olej jojoba 4 SPF (witaminy A,E,F)
  • Olej awokado 4-15 SPF (NNKT omega 3 i 6, witaminy A,B,D,E,H, K, PP i skwalen- składnik ludzkiej skóry)
  • Olej kokosowy zawiera faktor 2-8 SPF (NKT nasycone kwasy tłuszczowe, NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B,C,E, cynk, wapń)

Dodatkowo dostępne są również masła np. shea o faktorze 3-6 SPV

Promienie UVA – emitowane są np. w solarium docierają do skóry właściwej uszkadzając włókna kolagenowe co w konsekwencji odzwierciedla się zwiotczeniem skóry i powstawaniem głębokich zmarszczek.

Promienie UVB – emitowane są przez słońce, docierają wyłącznie do naskórka (warstwy zewnętrzną skóry) wysuszają go, powodują rumień, poparzenia słoneczne, uszkadzają jedynie naskórek), długotrwała ekspozycja ciała poddawana im może prowadzić do nowotworów skóry.

SPV – to stopień ochrony przeciwsłonecznej przed promieniami UV. Oznacza bezpieczną długość ochrony (czas opalania), podczas którego skóra jest chroniona przed poparzeniem. Czas przebywania na słońcu jest dla każdego człowieka indywidualny. Jedne osoby mogą przebywać na słońcu godzinami a drugie dużo mniej, jest to uzależnione nie tylko od karnacji ale także od poziomu NNKT, witamin i minerałów jakie znajdują się w danym organizmie. Np. niedobór witamin z grupy B, cynku witaminy A, beta karotenu czy kwasów omega 3 będzie skutkował mniejszą odpornością skóry poddawanej promieniowaniu UVB. Do obliczenia czasu ochrony jaki daje nam bezpieczeństwo przed poparzeniem stosuje się formułę : wartość X razy SPV

Przyjmując, że X – to określony, indywidualny czas przebywania na słońcu bez użycia ochrony przed promieniowaniem, a podczas którego nie doznajemy oparzenia. Organizm człowieka ma swoją własną ochronę przed słońcem, uzależnione jest to od warstwy lipidowej naskórka. Osoby z suchą skórą tą ochronę będą miały mniejszą aniżeli te, które cechują się skórą tłustą. Dieta bogata w kwasy Omega 3 zapewni nam większą ochronę przed poparzeniem słonecznym.

Np. mój określony czas bezpieczny na słońcu (bez użycia kremów), po którym nie obserwuję żadnych dolegliwości, pieczenia, oparzeń, rumienia to 20 minut, więc mnożę ten czas przez faktor olejku np. z oliwy z oliwek 8 SPV to daje mi bezpieczną ochronę przez około 160 minut ciągłego opalania.

Melanina to pigment występujący w skórze właściwej, w naskórku i włosach, produkowany jest przez melanocyty. Za produkcję melaniny jest odpowiedzialny enzym o nazwie tyrozyna, która pod wpływem promieni UV pobudza melaninę do pracy. Melanina odpowiedzialna jest za ochronę skóry przed szkodliwym promieniowaniem uniemożliwiając przenikanie im do głębszych warstw skóry, (odbija promienie słoneczne). Im więcej promieni słonecznych styka się z powierzchnią ciała, tym większa jest produkcja melaniny w organizmie człowieka co skutkuje zmianą koloru skóry eksponowanej na słońce nadając jej odcień opalenizny. Melanina odpowiada za kolor oczu i włosów im więcej melaniny, tym oczy i włosy są bardziej ciemne. U noworodków przeważnie występują oczy niebieskie co świadczy o niskim poziomie melaniny, z czasem oczy noworodka mogą zmienić kolor na ciemniejszy. Skóra również nabiera naturalnej ochrony przeciwsłonecznej, podczas ekspozycji na słońce zwiększa się ilość pigmentu, włosy u dzieci z biegiem lat nabierają barwnika i staja się ciemniejsze.

JAK CHRONIĆ DZIECI PRZED SŁOŃCEM

Niemowlęta przez pierwsze 6 – 8 miesiąca życia nie powinniśmy by eksponowane na słońce, gdyż ich skóra nie wytwarza jeszcze melaniny (barwnika, który chroni je przed promieniowaniem UVB). Natomiast stosowane kremy z apteki z wysokim faktorem SPF z dodatkiem aluminium i innych związków chemicznych mogą wyrządzić więcej szkody aniżeli korzyści.

Dlatego nie wystawiaj niemowlaka we wózku pod słońce nawet, gdy śpi i ma zamknięte oczy wówczas powieka nie chroni oczu przed słońcem. Dziecko około roku może a nawet powinno być już wystawiane na słońce, spacery, zabawy na świeżym powietrzu jak najbardziej z okryciem głowy i oczu (czapka z daszkiem lub okulary przeciwsłoneczne) jednak nie powinno przebywać na słońcu cały dzień np. na plaży. Jego delikatna skóra musi przygotować się na promienie słoneczne stopniowo. Mój brzdąc (mlecznobiałe włosy, niebieskie oczy) od 7 miesiąca życia był eksponowany na słońce – początkowo nóżki wystawiane w kierunku słońca nasmarowane olejem kokosowym i tak sukcesywnie coraz więcej ciała przez całe lato. W kolejnym roku wystawialiśmy całe ciało odkrywając i zakrywając na zmianę również na oleju kokosowym (nierafinowanym). Skóra dotknięta słońcem od pierwszych chwil barwiła się na jasny brąz, bez zaczerwień, rumieni, oparzeń. Olej kokosowy ma ochronę przed słońcem 8 SPF więc nie zbyt dużą ale jeśli masz obawy, że faktor jest za mały użyj oleju z większym faktorem.

SKUTKI NIEDOBORU WITAMINY D W ORGANIZMIE PRZYCZYNIAJĄ SIĘ DO

  • Spadku odporności
  • Częstych infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębień, kataru
  • Skoliozy
  • Osteoporozy
  • Próchnicy zębów
  • Krzywicy
  • Cukrzycy
  • Złamań, pęknięć kości
  • Koślawych nóżek u niemowląt
  • Zdeformowanej główka u niemowląt
  • Depresji
  • Otyłości
  • Chorób sercowo naczyniowych (chroni przed zawałem i udarem mózgu)
  • Nowotworów (16 nowotworów ma związek z niedoborem witaminy D na pierwszym miejscu znajduje się nowotwór piersi)
  • Choroby Hashimoto
  • Siwienia włosów

U OSÓB STARSZYCH PO 60 ROKU ŻYCIA – NIEZBĘDNA JEST SUPLEMENTACJA WITAMINY D3 PRZEZ CAŁY ROK

U osób starszych po 60 roku życia niezbędna jest suplementacja witaminy D3 przez cały rok, gdyż skóra osób starszych nie wchłania już witaminy D przez skórę. Odpowiedni jej poziom we krwi chroni osoby starsze przed chorobami serca, zawałem, udarem mózgu, osteoporozą czy złamaniami kości.

SUPLEMENTACJA WITAMINY D3

Oznacz poziom witaminy D3 we krwi i rozpocznij jej suplementacje jeśli poziom odbiega od normy. Norma laboratoryjna 0-100 ng/nl. Dolna granica nie jest wystarczająca ponieważ pozwala jedynie na wchłaniania wapnia i nie chroni przed w/w chorobami. Pożądany poziom we krwi powinien wynosić połowę a nawet 70 ng/nl. Utrzymanie odpowiedniego jej poziomu dotyczy zarówno niemowląt, dzieci, dorosłych jak i osób starszych. Bezpieczna dawka suplementacji witaminy D3 to 1.000 iU na 10 kg wagi. Przykładowo moja waga = 56 kg razy 1.000 iU podzielić na 10 kg i optymalna dawka na moją wagę to 5.600 iU. Jeśli mamy oznaczony wynik we krwi wówczas stosujemy suplementację witaminy D3 przez miesiąc jak poniżej, następnie wykonujemy powtórne oznaczenie jej we krwi. Po uzupełnieniu niedoborów powracamy do dawki podtrzymującej tzn. 1.000 iU na 10 kg wagi 1-2 x w tygodniu.

przy wartości we krwi 0-10 ng/nl 15.000 iU / dobę

przy wartości we krwi 11-20 ng/nl 12.500 iU / dobę

przy wartości we krwi 21-30 ng/nl 10.000 iU / dobę

przy wartości we krwi 31-40 ng/nl 7.500 iU / dobę

przy wartości we krwi 41-50 ng/nl 5.000 iU / dobę

PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE BOGATE W WITAMINĘ D

1 ug = 40 iU

  • Węgorz wędzony 36 ug /100 g produktu (1.440 iU)
  • Śledź w oleju 20,22 ug/100 g produktu (880 iU)
  • Śledź wędzony „Pikling” 20 ug/100 g produktu (800 iU)
  • Śledź w sosie pomidorowym 15,48 ug/100g produktu (619,20 iU)
  • Pstrąg tęczowy świeży 13,60 ug/100 g produktu (544 iU)
  • Łosoś smażony, łosoś z rusztu 13,49 ug/100 g produktu (539,40 iU)
  • Łosoś świeży 13,00 ug/100g produktu (520 iU)
  • Łosoś wędzony 13,00 ug/100 g produktu (520 iU)
  • Śledź marynowany 12 ug/100 g produktu (480 iU)
  • Śledzie marynowane rolmopsy 9,26 ug/100 g produktu (370,40 iU)
  • Sardynka w pomidorach 8 ug/100 g produktu (320 iU)
  • Margaryna miękka 70% tłuszczu 7,50 ug/100 g produktu (300 iU)
  • Tuńczyk w oleju 5,80 ug/100 g produktu (232 iU)
  • Margaryna miękka 50% tłuszczu 5,83 ug/100 g produktu (233,20 iU)
  • Margaryna twarda 80% tłuszczu 5,63 ug/100 g produktu (225,2 iU)
  • Śledź w śmietanie 5,39 ug/100 g produktu (215,60 iU)
  • Sardynka w oleju 5,00 ug/100 g produktu (200 iU)
  • Karp świeży 5,00 ug/100 g produktu (200 iU)
  • Margaryna miękka 80% i 45% tłuszczu 5,00 ug/100 g produktu (200 iU)
  • Halibut biały, świeży 5,00 ug/100 g produktu (200 iU)
  • Tuńczyk w wodzie 4,50 ug/100 g produktu (180 iU)
  • Żółtko jaja kurzego 4,50 ug/100 g produktu (180 iU)
  • Karp z wody 4,32 ug/100 g produktu (172,89 iU)
  • Filety z makreli z warzywami 2,70 ug/100 g produktu (108 iU)
  • Pieczarka świeża 1,94/100 g produktu (77,60 iU)
  • Jajo kurze całe 1,7 ug/100 g produktu (68 iU)
  • Jaja sadzone 1,40 ug/100 g produktu (56 iU)
  • Jaja gotowane 1.36 ug/100 g produktu (54,40 iU)

Źródło: Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda, www.wikipedia.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »