WITAMINA C RODZAJE, WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIE, WYSTĘPOWANIE

Witamina C nazywana inaczej witaminą życia i młodości, bierze udział w wielu procesach między innymi w produkcji kolagenu, przy wspomaganiu usuwana toksyn z wątroby. Organizm samodzielnie nie wytwarza witaminy C i nie magazynuje jej a ta dostarczona do organizmu bardzo szybko zostaje wydalona (wykazuje się straty przyjętej dawki co 1 godzinę o połowę) w związku z czym trzeba ją dostarczać codziennie w dawkach takich, by utrzymać jej poziom przez cały dzień. Każdy organizm wykazuje indywidualne zapotrzebowanie na witaminę C. Np. weganie wykazują mniejsze zapotrzebowanie na witaminę C z uwagi, że ich dieta nie jest kwasowa w przeciwieństwie do mięsożerców i bogata w owoce i warzywa. U osób, u których przewyższa dieta kwasowa bogata w białka zwierzęce, mięso, tłuszcze trans wykazuje się większe zapotrzebowanie i niezbędna jest suplementacja wysokich dawek witaminy C.

Długotrwałe niedobory witamin C prowadzą do dolegliwości takich jak krwawienie dziąseł, skóry naczynkowej, częstych infekcjami układu moczowego, zapalenia pęcherza, przy diecie (wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej) ubogiej w owoce, warzywa przyczynia się do zachorowania na stłuszczenie wątroby, marskości wątroby, chorobę Alzheimera, nowotwory, udar mózgu.

KTO JEST NARAŻONY NA NIEDOBORY WITAMINY C I POWINIEN PRZYJMOWAĆ JEJ WIĘCEJ

  • Osoby palące papierosy. Nikotyna/ dym papierosowy pochłania witaminę C, u palaczy wykazuje się potężne niedobory. Często towarzyszą im problemy takie jak : cera naczynkowa (pękające naczynka w okolicach twarzy, łydkach, udach), tendencje do anemii gdyż to właśnie jej niedobór odpowiada za problem z wchłanianiem żelaza. Dodatkowo u palaczy występuje poszarzała cera często towarzyszą jej zaciemnione okolice oczu na skutek osłabionej pracy wątroby z powodu niedoboru witaminy C.
  • Osoby, u których w diecie przewyższa białko zwierzęce, tłuszcze oraz dieta uboga w owoce i warzywa. Nieprawidłowa dieta obciąża wątrobę a niedobór witaminy C utrudnia usuwanie tłuszczu i toksyn z wątroby.
  • Stres. Pod wpływem stresu organizm zużywa witaminy rozpuszczalne w wodzie takie, jak B,C. Organizm absorbowany czynnikiem stresu potrafi zużyć jej zasoby do wartości sięgającej nawet 95%.
  • Osoby ze stwierdzoną anemią. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza.
  • Osoby starsze, wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Wysoka degeneracja komórek mózgowych, do których dochodzi wraz z wiekiem z dodatkowym obciążeniem wolnych rodników dochodzi do uszkodzeń ów komórek mózgowych, co w konsekwencji prowadzi do nieodwracalnych zmian w obrębie mózgu i do choroby Alzheimera.  Bioflawonoidy są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.
  • Osoby, u których stwierdzono komórki nowotworowe, guzy oraz u osób po przebytych nowotworach bioflawonoidy odgrywają kluczową rolę – usuwają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych.

RODZAJE WITAMINY C

WITAMINA C Z BIOFLAWONOIDÓW

Witamina C z bioflowonoidów – Bioflawonoidy są to substancje, które znajdują się w roślinach, liściach i owocach, pełnią w nich funkcje ochronne przed chorobami, insektami, grzybami i słońcem. Podobne swe dobroczynne działanie wykazuje się przy stosowaniu jej u organizmów żywych wykazują działanie:

  • Wspomagają odporność.
  • Uszczelniają naczynia krwionośne.
  • Mają działanie silnie antyoksydacyjne, są wymiataczami wolnych rodników. U osób stosujących dietę ubogą w owoce (bogate źródło antyoksydantów) wykazuje się wysoki poziom wolnych rodników, co w konsekwencji stwarza zagrożenie zachorowania na chorobą Alzheimera oraz na nowotwory.
  • Bioflawonoidy zapobiegają zakrzepom, u osób z ich niedoborem wzrasta ryzyko udarów mózgu.
  • Chronią przed chorobami oczu takimi jak zaćma, degeneracja siatkówki wraz z wiekiem (ślepota starcza) słabnący wzrok w związku z wiekiem.
  • Mają silne działanie przeciwstarzeniowe, preciwzmarszczkowe nazywane są eliksirem młodości, odmładzają cerę nadają jej piękny koloryt i młody wygląd. Stosuje się z nich maseczki przeciwzmarszczkowe i przeciwstarzeniowe. Birze udział w produkcji kolagenu składnika skóry, którego spadek ma związek z utratą elastyczności skóry.
  • Uszczelniają naczynia krwionośne przez co niwelują problemy z cerą naczynkową, odbudowują pękające naczynka. Problemy naczynkowe zlokalizwane są najczęściej w okolicach twarzy, ud, łydek.
  • Wspomagają pracę wątroby w usuwaniu związków toksycznych z organizmu.
  • Leczą krwawienie dziąseł, cofanie się odsłoniętych szyjek zębowych co ma związek z produkcją kolagenu.
  • Leczą tendencje do wylewów podskórnych i siniaków.
  • Wspomagają lecenie chorób o podłożu wirusowym.
  • Wspomagają leczenie przeziębień.
  • Zapobiegają skutkom zakwaszenia organizmu.
  • Zapobiegają chorobom układu moczowo-płciowego (zapalenie pęcherza, zapalenie grzybicze) co jest konsekwencją zakwaszonej diety.
  • Wspomaga płodność męską. Witamina C chroni DNA plemników przed uszkodzeniem, zwiększa liczbę i ruchliwość plemników.
  • Wspomaga płodność kobiety. Wpływa na budowę endometrium (wzrost błony śluzowej macicy), uszczelnia naczynia krwionośne co powoduje prawidłowe ukrwienie i przepływy w macicy zmniejszając ryzyko poronienia.

WITAMINA C SYNTETYCZNA

Witamina C syntetyczna. Każdy ją zna dostępna jest w każdej aptece w drażetkach, kroplach, w proszku lub w postaci musującej. Witamina C syntetyczna wytwarzana jest chemicznie w jej skład wchodzą barwniki, substancje pomocnicze, aspartam (aspartam to substancja słodząca, służy też jako zamiennik cukru między innymi w napojach typu cola 0% cukru, jest silnym alergenem może powodować uczulenia, zatrucia oraz wstrząs anafilaktyczny). Jeśli ktoś twierdzi, że ma uczulenie na witaminę C to właśnie na tą syntetyczną. Aspartam to substancja rakotwórcza, są dowody na to, że aspartam jest odpowiedzialny na zachorowanie na nowotwór mózgu dlatego długotrwałe stosowanie witaminy C syntetycznej zagraża zatruciu i utracie zdrowia. Trudno jest w to uwierzyć, że można ją kupić w aptece, w miejscu, które wzbudza zaufanie, w którym jesteśmy w stanie oddać wszystkie swoje pieniądze z nadzieją na powrót do zdrowia. Nie stosuj takiej postaci witaminy C, a tym bardziej nie podawaj jej dziecku!

WITAMINA C LIPOSOMALNA

Liposomalna witamina C jest to najdroższa forma witaminy C. Charakteryzuje się powolnym długotrwałym uwalnianiem się dzięki czemu nie wypłukuje się tak szybko jak pozostałe formy witaminy C (co 1 godzinę dochodzi do utraty wartości o 50 %). Witamina C liposomalna długotrwałe uwalnianie zawdzięcza swej budowie głównie otoczce lipidowej odpornej na soki żołądkowe jej rozpuszczanie odwleka się w czasie co ma pozytywny wpływ u osób z wrażliwym żołądkiem (nie podrażnia) wykazuje najlepsze przyswajanie i jeśli przyjmujemy ją profilaktycznie to nie wymaga stosowana tak dużych dawek w związku z długotrwałym jej uwalnianiem się (5 g witaminy liposomalnej jest równoznaczne z przyjęciem witaminy C w innej postaci w dawce 50 g). Witamina C liposomalna sprawdza się w leczeniu chorób dużymi dawkami gdyż nie wiąże wody i nie powoduje rozwolnienia w wysokich dawkach  (w ten właśnie sposób organizm wyzbywa się nadmiarów witaminy C) liposomalna witamina C zostaje na dłużej w jelitach. Sprawdza się również u dzieci, gdy podawanie jej w kilku dawkach może okazać się kłopotliwe. Jedyną jej wadą jest wysoka cena 1000 mg około 200 zł 180 kapsułek.

WITAMINA C LEWOSKRĘTNA

Witamina C lewoskrętna to kwas L-askorbinowego (najczęściej pochodzi z Chin w Polsce wiele firm dokonuje jej przepakowywania) jest dostępna w postaci :

  • Czystej do analizy (CZDA badany pod kątem wirusów i bakterii stosowany jest w testach laboratoryjnych i zawiera 100% kwasu L-askorbinowego nie zawiera zanieczyszczeń jak ten spożywczy).
  • Spożywczej (przebadany pod katem zanieczyszczeń biologicznych zawiera 99% czystego kwasu L-askorbinowego a w skład tego 1% mogą wchodzić metale ciężkie takie jak : ołów, rtęć, kadm, żelazo, miedź).

Witamina lewoskrętna czystej witaminy C zawiera tylko 1 jej część. Kwas L- askorbinowy do prawidłowego wchłaniania potrzebuje bioflawonoidów (soków z owoców) dlatego by prawidłowo wchłonąć zawartą w nim witaminę C należy łączyć go z sokiem wyciśniętym z owoców np.  z cytryny, pomarańczy.

ACEROLA

Acerola- to wiśnia o nazwie Barbados zawiera naturalną witaminę C oraz przeciwutleniacze o nazwie karotenoidy i antocyjany zwane flawonoidami. Flawonoidy z aceroli wykazują identyczne działanie jak te z innych owoców. Dostępna jest w postaci proszku, tabletek do ssania lub soku z aceroli, ma działanie silnie przeciwbakteryjne dodatkowo zawiera karetonoidy (beta karoten – prowitaminę A), które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Acerola podobnie jak inne postaci naturalnej witaminy C wykazuje podobne zastosowanie w leczeniu przeziębień, nowotworów, zapalenia płuc, ospy wietrznej itp.

DAWKOWANIE DOBOWE WITAMINY C WEDŁUG DR CATHCART

  • Osoby zdrowe dawka 4-15 g podzielona na 4-6 dawek
  • Przeziębienie dawka 30-60 g podzielona na 6-10 dawek
  • Mocne przeziębienie dawka 60 -100 g podzielona na 8-15 g
  • Grypa dawka 100-150 g podzielona na 8-20 dawek
  • Mononukleoza dawka 150-200 g dawka podzielona na 12-25 dawek
  • Wirusowe zapalenie płuc 100-200 g podzielona na 12-25 dawek
  • Astma katar sienny 15-50 g podzielona 4-8 dawek
  • Alergie 0,5 -50 g podzielona 4-8 dawek
  • Oparzenia, rany pooperacyjne 25-150 g podzielona na 6-20 g
  • Nowotwór 15-100 g podzielona na 4-15 dawek
  • Infekcje bakteryjne 30-200 g podzielone 10-25 dawek
  • Grzybice (kandydoza) 15-200 g podzielone 6-25 dawek
  • Zapalenie wątroby 30-100 g podzielone 6-15 dawek

Dr Cathcart w/w dawki stosował u swoich pacjentów i nie odnotował żadnych skutków ubocznych i negatywnych efektów przystosowaniu powyższych dawek

Nie jest prawdą, że witamina C podnosi ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych wręcz odwrotnie rozpuszcza je.

Witamina C w postaci (liposomalnej, aceroli, bioflawonoidów) nie jest szkodliwa nawet w dużych dawkach. Jej nadmiar organizm wydala wraz z moczem lub wyzbywa się luźnym stolcem nie powodując większych rozwolnień. Jeśli tak się zdarzy należy wówczas zmniejszyć dawkę.

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ C

Źródło: „Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda

  • Suszona dzika róża 1700 g / 100 g
  • Czarna porzeczka 183 g / 100 g
  • Papryka czerwona 144 g / 100 g
  • Brukselka  94 g / 100 g
  • Zielona papryka 91 g / 100 g
  • Szpinak, kalafior 70 g / 100 g
  • Truskawki 68 g / 100 g
  • Kiwi 60 g / 100 g
  • Cytryna 50 g / 100 g
  • Pomarańcza 49 g / 100 g
  • Mandarynki 31 g / 100 g
  • Pomidory 23 g / 100 g
  • Kapusta kwaszona 18 g / 100 g
  • Wiśnie 12 g / 100 g
  • Ziemniaki 12 g / 100 g
  • Jabłko 9,2 g / 100 g

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »