WITAMINA B9 KWAS FOLIOWY WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Witamina B9, inaczej kwas foliowy, witamina B11 lub folacyna jest to jedna z najpotrzebniejszych witamin w organizmie człowieka, szczególnie podczas rozwoju płodu. Jej nazwa pochodzi od słowa ”folianum” co w tłumaczeniu oznacza ”liść”, a to dlatego, że po raz pierwszy znaleziono go w liściach szpinaku w latach 40 ubiegłego wieku. Witamina ta syntetyzowana jest przez bakterie jelitowe w postaci nieaktywnej, a aktywowana jest w niezbyt skomplikowanej, lecz energochłonnej kaskadzie reakcji chemicznych. Kwas foliowy, oprócz tego że jest bardzo ważną witaminą w okresie ciąży, wpływa także na szereg innych czynników naszego organizmu, dlatego także w wieku dorosłym jest niezwykle ważną witaminą, którą bardzo łatwo można utracić, gdyż nie jest magazynowana przez nasz organizm.

WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY B9

  • reguluje układ nerwowy
  • pomaga wytwarzać sok żołądkowy
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia
  • zapobiega wadom cewy nerwowej u niemowląt
  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
  • reguluje podziały komórkowe
  • bierze udział w produkcji neuroprzekaźników
  • wspomaga prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek
  • wspomaga działanie wątroby, żołądka i jelit
  • ma działanie krwiotwórcze
  • ochrona przed nowotworami (szczególnie rakiem szyjki macicy)
  • stosowana na skórę przeciwdziała negatywnym skutkom promieniowania UV

CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU

  • nikotyna
  • alkohol
  • antykoncepcja hormonalna
  • leki przeciwpadaczkowe
  • uboga dieta
  • zbyt częste korzystanie z solarium
  • stres
  • kofeina

ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA KWAS FOLIOWY

  • okres ciąży
  • okres dojrzewania u dziewcząt
  • choroba trzewna
  • choroba Leśniewskiego-Crohna
  • psyloza

OBJAWY NIEDOBORU

  • apatia
  • zmęczenie
  • bezsenność
  • trudność w zasypianiu
  • trudność w zapamiętywaniu
  • utrata apetytu
  • zajady w kącikach ust
  • depresja
  • nadmierna drażliwość
  • stany niepokoju
  • roztargnienie
  • spadek masy ciała
  • biegunka
  • bóle głowy
  • zahamowanie wzrostu ( u dzieci)
  • anemia
  • kołatanie serca
  • płytki, krótki oddech
  • choroba wieńcowa
  • przedwczesne siwienie włosów
  • szary kolor skóry

DZIENNE DAWKOWANIE KWASU FOLIOWEGO WEDŁUG RDA

  • dzieci od 1 do 3 roku życia – 150 μg
  • dzieci od 4 do 6 roku życia – 200 μg
  • dzieci od 7 do 9 roku życia – 300 μg
  • chłopcy i dziewczynki od 10 do 12 roku życia – 300 μg
  • chłopcy i dziewczęta od 13 do 18 roku życia – 400 μg
  • mężczyźni – 400 μg
  • kobiety – 400 μg
  • kobiety w ciąży – 600 μg
  • kobiety karmiące 500 μg

CENNE UWAGI

  • witamina B9 ma postać drobnego, żółtego proszku, który łatwo rozpuszcza się w wodzie i w olejach.
  • witamina B9 w produktach spożywczych występuje w formie folianów, które charakteryzują się sporą wrażliwością na wysoka temperaturę, promienie słoneczne i kwaśne pH.
  • w procesie przetwarzania i gotowania żywności możemy stracić aż 90% wyjściowej zawartości folianów, zaś warzywa liściaste przechowywane w temperaturze pokojowej przez więcej niż 3 dni tracą do 70% tych ważnych składników.
  • nasz organizm jest w stanie przyswoić kwas foliowy z jedzenia tylko w 50 %, natomiast w postaci syntetycznej – prawie w 100 %. Jeśli nasza dieta jest bogata w kwas foliowy, przyda się nam również dodatkowe wsparcie.
  • kobiety planujące zajść w ciążę, powinny zacząć stosowanie kwasu foliowego na około dwa miesiące przed staraniami o dziecko.
  • mężczyźni również powinni przyjmować kwas foliowy, gdyż nasienie mężczyzn z niedoborem kwasu foliowego, jest gorsze genetycznie.

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B9

  • wątroba kurza 590 μg/ 100 gram
  • wątroba wołowa 330 μg/ 100 gram
  • soja 205 μg/ 100 gram
  • otręby pszenne 206 μg/ 100 gram
  • szpinak 193 μg/ 100 gram
  • szparagi 150 μg/ 100 gram
  • bób 145 μg/ 100 gram
  • brukselka 130 μg/ 100 gram
  • kalafior 120 μg/ 100 gram
  • brokuły 90 μg/ 100 gram
  • groszek zielony 90 μg/ 100 gram
  • jajka kurze 70 μg/ 100 gram
  • chleb razowy 52 μg/ 100 gram
  • jajka kurze 65 μg/ 100 gram
  • pomarańcza 30 μg/ 100 gram
  • banany 22 μg/ 100 gram

Źródło: ekologia.pl ”witamina b9 właściwości działanie i występowanie”, nazdrowie.biopunkt.pl ”kwas foliowy”, medonet.pl ”kwas foliowy”, spirulina.pl ” kwas foliowy jaka jest jego rola w organizmie”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »