WITAMINA B6 WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA

Witamina B6 (pirydoksyna) występuje w osoczu krwi, bierze udział w przemianach aminokwasów, kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i cholesterolu.

WŁAŚCIWOŚCI

  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Bierze udział w syntezie hemu oraz tworzeniu krwinek czerwonych, zapobiega niedokrwistości
  • Bierze udział w przemianie białka
  • Bierze udział w przemianie węglowodanów
  • Bierze udział w przemianie tłuszczy
  • Chroni przed zachorowaniem na miażdżyce
  • Chroni przed infekcjami
  • Chroni przed zachorowaniem na nowotwory
  • Wspomaga odporność organizmu
  • Reguluje odpowiednie ciśnienie krwi
  • Bierze udział w metabolizmie hormonów steroidowych
  • Bierze udział w syntezie kolagenu, homocysteiny

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B6

  • Zaburzenia ze strony układu nerwowego
  • Spadek nastroju, smutek, wycofanie
  • Depresja
  • Bezsenność
  • Podenerwowanie
  • Nadwrażliwość na hałas
  • Niedokrwistość
  • Stany zapalne skóry i błon śluzowych
  • Zaczerwienienie i łuszczenie skóry
  • Tłusta skóra z wysypką na czole
  • Łojotokowopodobne zmiany w okolicach oczu, nosa, ust
  • Pękanie kącików ust i warg
  • Zapalenie języka
  • Zanik, osłabienie, skurcze mięśni
  • Podatność na infekcje
  • Choroby nowotworowe
  • Zmiany miażdżycowe
  • Nieprawidłowa gospodarka lipidowa
  • Zaburzenia metabolizmu dopaminy i prolaktyny
  • Wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory głównie prostaty

KIEDY WYSTĘPUJE NIEDOBÓR WITAMINY B6

  • U osób starszych
  • Osoby spożywające dużą ilość białka w diecie. Jako, że witamina B6 bierze udział w przemianie białek dlatego im więcej znajdzie się białka w diecie, tym większe zapotrzebowanie na tę witaminę organizm wykazuje.
  • Osoby nadużywające alkohol
  • Osoby na diecie odchudzającej
  • Osoby uprawiające intensywne wyczerpujące sporty oraz ciężki wysiłek fizyczny
  • Osoby poddawane silnym stresom
  • U chorych na cukrzycę
  • Osoby z chorobami serca
  • Wysokie temperatury (latem lub korzystanie z sauny)
  • Choroby, którym towarzyszy gorączka
  • Stosowanie leków moczopędnych
  • Stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych (w trakcie stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych zaleca się przyjmowanie suplementu witaminy B6  w dawce 5-25 mg / dobę w połączeniu z kwasem foliowym i witaminą B12 a w przypadku występujących stanów depresyjnych witamina B6 w dawce 50-100 mg / dobę

Stresujący tryb życia, spożywanie alkoholu czy intensywne uprawianie sportu może przyczynić się do niedoborów tej witaminy. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie dlatego jest bardzo wrażliwa na wypłukiwanie, organizm wyzbywa się jej wraz z potem i moczem.

WCHŁANIANIE WITAMINY B6

Witamina B6 wymaga obecności ryboflawiny (witaminy B2), cynku i magnezu do prawidłowego wchłaniania

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B6

Profilaktycznie zaleca się spożywanie witaminy B6 od 5-20 mg /dobę

  • Płatki kukurydzane z witaminami i żelazem 1,70 mg / 100 g produktu
  • Łosoś świeży 0,98 mg / 100 g produktu
  • Wątroba cielęca 0,90 mg / 100 g produktu
  • Wątroba wołowa 0,84 mg / 100 g produktu
  • Orzechy włoskie 0,73 mg / 100 g produktu
  • Kiełbasa krakowska sucha 0,73 mg / 100 g produktu
  • Kabanosy 0,69 mg / 100 g produktu
  • Łosoś wędzony 0,68 mg / 100 g produktu
  • Mąka pszenna typ 500 z witaminami 0,67 mg / 100 g produktu
  • Kasza gryczana 0,67 mg / 100 g produktu
  • Wątroba wieprzowa 0,65 mg / 100 g produktu
  • Słonecznik nasiona 0,60 mg / 100 g produktu
  • Gęś tuszka 0,58 mg / 100 g produktu
  • Koncentrat pomidorowy 30% 0,57 mg / 100 g produktu
  • Mięso z piersi kurczaka bez skóry 0,56 mg / 100 g produktu
  • Orzechy laskowe 0,55 mg / 100 g produktu
  • Fasola biała nasiona suche 0,53 mg / 100 g produktu
  • Pstrąg strumieniowy świeży 0,52 mg / 100 g produktu
  • Kurczak tuszka 0,51 mg / 100 g produktu
  • Salami popularne 0,51 mg / 100 g produktu
  • Polędwica z piersi kurczaka 0,50 mg / 100 g produktu
  • Makrela wędzona 0,50 mg / 100 g produktu
  • Ryż brązowy 0,49 mg / 100 g produktu
  • Mleko odtłuszczone w proszku 0,47 mg / 100 g produktu
  • Polędwica sopocka 0,47 mg / 100 g produktu
  • Kiełbasa śląska 0,45 mg / 100 g produktu
  • Polędwica z indyka 0,45 mg / 100 g produktu
  • Papryka czerwona0,45 mg / 100 g produktu
  • Śledź świeży 0,42 mg / 100 g produktu
  • Morele suszone 0,42 mg / 100 g produktu
  • Śledź w oleju 0,38 mg / 100 g produktu
  • Banan 0,36 mg / 100 g produktu
  • Słonina 0,35 mg / 100 g produktu
  • Śledź w sosie pomidorowym 0,33 mg / 100 g produktu
  • Rodzynki suszone 0,32 mg / 100 g produktu
  • Orzechy arachidowe 0,30 mg / 100 g produktu
  • Ziemniaki 0,30 mg / 100 g produktu
  • Żółtko jaja kurzego 0,28 mg / 100 g produktu
  • Brukselka 0,28 mg / 100 g produktu
  • Sezamki 0,28 mg / 100 g produktu
  • Szpinak 0,28 mg / 100 g produktu
  • Awokado 0,28 mg / 100 g produktu
  • Tuńczyk w wodzie lub w oleju 0,25 mg / 100 g produktu
  • Śliwki z pestką suszone 0,24 mg / 100 g produktu
  • Kasza jęczmienna perłowa 0,24 mg / 100 g produktu

Źródło : „Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda, „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, „Leki i mikroskładniki odżywcze” Uwe Ggröber redakcja wydania I polskiego Iwona Wawer.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »