Witamina B6 (pirydoksyna) występuje w osoczu krwi, bierze udział w przemianach aminokwasów, kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i cholesterolu.
WŁAŚCIWOŚCI
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Bierze udział w syntezie hemu oraz tworzeniu krwinek czerwonych, zapobiega niedokrwistości
- Bierze udział w przemianie białka
- Bierze udział w przemianie węglowodanów
- Bierze udział w przemianie tłuszczy
- Chroni przed zachorowaniem na miażdżyce
- Chroni przed infekcjami
- Chroni przed zachorowaniem na nowotwory
- Wspomaga odporność organizmu
- Reguluje odpowiednie ciśnienie krwi
- Bierze udział w metabolizmie hormonów steroidowych
- Bierze udział w syntezie kolagenu, homocysteiny
OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B6
- Zaburzenia ze strony układu nerwowego
- Spadek nastroju, smutek, wycofanie
- Depresja
- Bezsenność
- Podenerwowanie
- Nadwrażliwość na hałas
- Niedokrwistość
- Stany zapalne skóry i błon śluzowych
- Zaczerwienienie i łuszczenie skóry
- Tłusta skóra z wysypką na czole
- Łojotokowopodobne zmiany w okolicach oczu, nosa, ust
- Pękanie kącików ust i warg
- Zapalenie języka
- Zanik, osłabienie, skurcze mięśni
- Podatność na infekcje
- Choroby nowotworowe
- Zmiany miażdżycowe
- Nieprawidłowa gospodarka lipidowa
- Zaburzenia metabolizmu dopaminy i prolaktyny
- Wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory głównie prostaty
KIEDY WYSTĘPUJE NIEDOBÓR WITAMINY B6
- U osób starszych
- Osoby spożywające dużą ilość białka w diecie. Jako, że witamina B6 bierze udział w przemianie białek dlatego im więcej znajdzie się białka w diecie, tym większe zapotrzebowanie na tę witaminę organizm wykazuje.
- Osoby nadużywające alkohol
- Osoby na diecie odchudzającej
- Osoby uprawiające intensywne wyczerpujące sporty oraz ciężki wysiłek fizyczny
- Osoby poddawane silnym stresom
- U chorych na cukrzycę
- Osoby z chorobami serca
- Wysokie temperatury (latem lub korzystanie z sauny)
- Choroby, którym towarzyszy gorączka
- Stosowanie leków moczopędnych
- Stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych (w trakcie stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych zaleca się przyjmowanie suplementu witaminy B6 w dawce 5-25 mg / dobę w połączeniu z kwasem foliowym i witaminą B12 a w przypadku występujących stanów depresyjnych witamina B6 w dawce 50-100 mg / dobę
Stresujący tryb życia, spożywanie alkoholu czy intensywne uprawianie sportu może przyczynić się do niedoborów tej witaminy. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie dlatego jest bardzo wrażliwa na wypłukiwanie, organizm wyzbywa się jej wraz z potem i moczem.
WCHŁANIANIE WITAMINY B6
Witamina B6 wymaga obecności ryboflawiny (witaminy B2), cynku i magnezu do prawidłowego wchłaniania
PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B6
Profilaktycznie zaleca się spożywanie witaminy B6 od 5-20 mg /dobę
- Płatki kukurydzane z witaminami i żelazem 1,70 mg / 100 g produktu
- Łosoś świeży 0,98 mg / 100 g produktu
- Wątroba cielęca 0,90 mg / 100 g produktu
- Wątroba wołowa 0,84 mg / 100 g produktu
- Orzechy włoskie 0,73 mg / 100 g produktu
- Kiełbasa krakowska sucha 0,73 mg / 100 g produktu
- Kabanosy 0,69 mg / 100 g produktu
- Łosoś wędzony 0,68 mg / 100 g produktu
- Mąka pszenna typ 500 z witaminami 0,67 mg / 100 g produktu
- Kasza gryczana 0,67 mg / 100 g produktu
- Wątroba wieprzowa 0,65 mg / 100 g produktu
- Słonecznik nasiona 0,60 mg / 100 g produktu
- Gęś tuszka 0,58 mg / 100 g produktu
- Koncentrat pomidorowy 30% 0,57 mg / 100 g produktu
- Mięso z piersi kurczaka bez skóry 0,56 mg / 100 g produktu
- Orzechy laskowe 0,55 mg / 100 g produktu
- Fasola biała nasiona suche 0,53 mg / 100 g produktu
- Pstrąg strumieniowy świeży 0,52 mg / 100 g produktu
- Kurczak tuszka 0,51 mg / 100 g produktu
- Salami popularne 0,51 mg / 100 g produktu
- Polędwica z piersi kurczaka 0,50 mg / 100 g produktu
- Makrela wędzona 0,50 mg / 100 g produktu
- Ryż brązowy 0,49 mg / 100 g produktu
- Mleko odtłuszczone w proszku 0,47 mg / 100 g produktu
- Polędwica sopocka 0,47 mg / 100 g produktu
- Kiełbasa śląska 0,45 mg / 100 g produktu
- Polędwica z indyka 0,45 mg / 100 g produktu
- Papryka czerwona0,45 mg / 100 g produktu
- Śledź świeży 0,42 mg / 100 g produktu
- Morele suszone 0,42 mg / 100 g produktu
- Śledź w oleju 0,38 mg / 100 g produktu
- Banan 0,36 mg / 100 g produktu
- Słonina 0,35 mg / 100 g produktu
- Śledź w sosie pomidorowym 0,33 mg / 100 g produktu
- Rodzynki suszone 0,32 mg / 100 g produktu
- Orzechy arachidowe 0,30 mg / 100 g produktu
- Ziemniaki 0,30 mg / 100 g produktu
- Żółtko jaja kurzego 0,28 mg / 100 g produktu
- Brukselka 0,28 mg / 100 g produktu
- Sezamki 0,28 mg / 100 g produktu
- Szpinak 0,28 mg / 100 g produktu
- Awokado 0,28 mg / 100 g produktu
- Tuńczyk w wodzie lub w oleju 0,25 mg / 100 g produktu
- Śliwki z pestką suszone 0,24 mg / 100 g produktu
- Kasza jęczmienna perłowa 0,24 mg / 100 g produktu
Źródło : “Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda, “Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, “Leki i mikroskładniki odżywcze” Uwe Ggröber redakcja wydania I polskiego Iwona Wawer.