WITAMINA B6 WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Witamina B6 nazywana pirydoksyną, jest bardzo ważną witaminą, która jest zaangażowana w większą liczbę procesów życiowych organizmu niż inne. Pirydoksyna odpowiada głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Dzięki niej nasz organizm produkuje hormony szczęścia oraz adrenalinę. Co ciekawe pirydoksyna występuje w postaci sześciu związków – pirydoksyny, pirydoksaminy, pirydoksalu i estrów fosforanowych tych związków. Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie jako fosforan pirydoksalu. Witamina B6 jest również odpowiedzialna za wiele innych właściwości, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, o których warto wiedzieć.

WŁAŚCIWOŚCI

  • uczestniczy w procesie tworzenia przeciwciał, podnosząc przy tym odporność organizmu
  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • jest niezbędna do produkcji hemoglobiny
  • wspomaga pracę serca
  • łagodzi objawy PMS
  • pomaga w leczeniu chorób nerek
  • pomaga w leczeniu niedokrwistości
  • hamuje nadmiar łojotoku
  • poprawia nastrój u osób cierpiących na depresje
  • likwiduje mdłości
  • zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie
  • zmniejsza wypadanie włosów
  • oddziałuje na glikogenezę (przemianę glukozy w glikogen) i glikogenolizę (proces rozkładu glikogenu) w mięśniach
  • zmniejsza ryzyko występowania napadów padaczkowych
  • łagodzi objawy zespołu cieśni nadgarstka
  • zmniejsza siłę i częstotliwość ataków astmy
  • pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej
  • wspomaga leczenie zapalenia warg i języka
  • wywiera korzystny wpływ na zachowanie dzieci z autyzmem
  • ogranicza występowanie obrzęków skóry
  • wytwarza przekaźniki mózgowe
  • pomaga łagodzić dolegliwości zespołu jelita drażliwego
  • zmniejsza bóle piersi
  • zmniejsza ryzyko nowotworu

CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU WITAMINY B6

  • palenie papierosów
  • spożywanie produktów bogatych w białko
  • ciąża
  • podeszły wiek
  • częsty stres
  • długotrwałe zażywanie kortyzonu i penicyliny
  • zażywanie doustnej antykoncepcji hormonalnej
  • picie dużej ilości alkoholu, kawy i herbaty
  • palenie papierosów
  • zażywanie inhibitorów pompy protonowej

ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ B6

  • choroba Leśniewskiego-Crohna
  • celiakia
  • cukrzyca
  • astma
  • zaburzeni pracy nerek
  • choroby serca
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • alkoholizm
  • stres
  • ciężka praca fizyczna i umysłowa

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B6

  • bezsenność
  • depresja
  • łupież
  • wysypka
  • drgawki
  • silne bóle głowy
  • problemy z koncentracją
  • przedwczesne starzenie się neuronów
  • silne zmęczenie
  • rozwój infekcji bakteryjnych i wirusowych
  • częste nudności
  • upośledzenie pracy nerek
  • napady padaczkowe – u dzieci
  • nieprawidłowości w budowie kości – również u dzieci
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • suchość i pękanie skóry na stopach i dłoniach
  • podrażnienia języka
  • nadmierne wypadanie włosów
  • nadmierna drażliwość – u niemowląt

DZIENNE DAWKOWANIE WITAMINY B6 WEDŁUG RDA

  • dzieci od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg
  • dzieci od 4 do 6 roku życia – 0,6 mg
  • dzieci od 7 do 9 roku życia – 1 mg
  • chłopcy od 10 do 12 roku życia – 1,2 mg
  • chłopcy od 13 do 18 roku życia – 1,3 mg
  • dziewczęta od 10 do 18 roku życia – 1,2 mg
  • mężczyźni od 19 do 50 roku życia – 1,3 mg
  • mężczyźni od 50 lat – 1,7 mg
  • kobiety od 19 do 50 roku życia – 1,3 mg
  • kobiety od 50 lat – 1,5 mg
  • kobiety w ciąży – 1,9 mg
  • kobiety karmiące – 2 mg

CENNE UWAGI

  • witamina B6 ulega zniszczeniu w trakcie silnego podgrzewania i mrożenia żywności
  • aby mogły zachodzić przemiany metaboliczne tej witaminy, niezbędne jest towarzystwo witaminy B2 i B3
  • niedobór witaminy B6 często idzie w parze z niedoborem żelaza

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B6

  • drożdże piwowarskie 1,5 mg/ 100 gram
  • otręby pszenne 1,33 mg/ 100 gram
  • kasza gryczana 0,67 mg/ 100 gram
  • mięso indycze 0,59 mg/ 100 gram
  • mięso kurczaka 0,55 mg/ 100 gram
  • wieprzowina 0,52 mg/ 100 gram
  • papryka czerwona 0,45 mg/ 100 gram
  • ziemniaki 0,30 mg/ 100 gram
  • kapusta pekińska 0,23 mg/ 100 gram
  • pieczywo żytnie 0,19 mg/ 100 gram
  • łosoś świeży 0,98 mg/ 100 gram
  • sezam 0,79 mg/ 100 gram
  • orzechy włoskie 0,73 mg/ 100 gram
  • orzechy laskowe 0,55 mg/ 100 gram
  • makrela wędzona 0,50 mg/ 100 gram
  • ryż brązowy 0,49 mg/ 100 gram

Źródła: udietetykow.pl, ekologia.pl, witamina.info, zdrowiebeztajemnic.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »