Witamina B6 nazywana pirydoksyną, jest bardzo ważną witaminą, która jest zaangażowana w większą liczbę procesów życiowych organizmu niż inne. Pirydoksyna odpowiada głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Dzięki niej nasz organizm produkuje hormony szczęścia oraz adrenalinę. Co ciekawe pirydoksyna występuje w postaci sześciu związków – pirydoksyny, pirydoksaminy, pirydoksalu i estrów fosforanowych tych związków. Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie jako fosforan pirydoksalu. Witamina B6 jest również odpowiedzialna za wiele innych właściwości, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, o których warto wiedzieć.
WŁAŚCIWOŚCI
- uczestniczy w procesie tworzenia przeciwciał, podnosząc przy tym odporność organizmu
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- jest niezbędna do produkcji hemoglobiny
- wspomaga pracę serca
- łagodzi objawy PMS
- pomaga w leczeniu chorób nerek
- pomaga w leczeniu niedokrwistości
- hamuje nadmiar łojotoku
- poprawia nastrój u osób cierpiących na depresje
- likwiduje mdłości
- zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie
- zmniejsza wypadanie włosów
- oddziałuje na glikogenezę (przemianę glukozy w glikogen) i glikogenolizę (proces rozkładu glikogenu) w mięśniach
- zmniejsza ryzyko występowania napadów padaczkowych
- łagodzi objawy zespołu cieśni nadgarstka
- zmniejsza siłę i częstotliwość ataków astmy
- pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej
- wspomaga leczenie zapalenia warg i języka
- wywiera korzystny wpływ na zachowanie dzieci z autyzmem
- ogranicza występowanie obrzęków skóry
- wytwarza przekaźniki mózgowe
- pomaga łagodzić dolegliwości zespołu jelita drażliwego
- zmniejsza bóle piersi
- zmniejsza ryzyko nowotworu
CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU WITAMINY B6
- palenie papierosów
- spożywanie produktów bogatych w białko
- ciąża
- podeszły wiek
- częsty stres
- długotrwałe zażywanie kortyzonu i penicyliny
- zażywanie doustnej antykoncepcji hormonalnej
- picie dużej ilości alkoholu, kawy i herbaty
- palenie papierosów
- zażywanie inhibitorów pompy protonowej
ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ B6
- choroba Leśniewskiego-Crohna
- celiakia
- cukrzyca
- astma
- zaburzeni pracy nerek
- choroby serca
- reumatoidalne zapalenie stawów
- alkoholizm
- stres
- ciężka praca fizyczna i umysłowa
OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B6
- bezsenność
- depresja
- łupież
- wysypka
- drgawki
- silne bóle głowy
- problemy z koncentracją
- przedwczesne starzenie się neuronów
- silne zmęczenie
- rozwój infekcji bakteryjnych i wirusowych
- częste nudności
- upośledzenie pracy nerek
- napady padaczkowe – u dzieci
- nieprawidłowości w budowie kości – również u dzieci
- łojotokowe zapalenie skóry
- suchość i pękanie skóry na stopach i dłoniach
- podrażnienia języka
- nadmierne wypadanie włosów
- nadmierna drażliwość – u niemowląt
DZIENNE DAWKOWANIE WITAMINY B6 WEDŁUG RDA
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg
- dzieci od 4 do 6 roku życia – 0,6 mg
- dzieci od 7 do 9 roku życia – 1 mg
- chłopcy od 10 do 12 roku życia – 1,2 mg
- chłopcy od 13 do 18 roku życia – 1,3 mg
- dziewczęta od 10 do 18 roku życia – 1,2 mg
- mężczyźni od 19 do 50 roku życia – 1,3 mg
- mężczyźni od 50 lat – 1,7 mg
- kobiety od 19 do 50 roku życia – 1,3 mg
- kobiety od 50 lat – 1,5 mg
- kobiety w ciąży – 1,9 mg
- kobiety karmiące – 2 mg
CENNE UWAGI
- witamina B6 ulega zniszczeniu w trakcie silnego podgrzewania i mrożenia żywności
- aby mogły zachodzić przemiany metaboliczne tej witaminy, niezbędne jest towarzystwo witaminy B2 i B3
- niedobór witaminy B6 często idzie w parze z niedoborem żelaza
PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B6
- drożdże piwowarskie 1,5 mg/ 100 gram
- otręby pszenne 1,33 mg/ 100 gram
- kasza gryczana 0,67 mg/ 100 gram
- mięso indycze 0,59 mg/ 100 gram
- mięso kurczaka 0,55 mg/ 100 gram
- wieprzowina 0,52 mg/ 100 gram
- papryka czerwona 0,45 mg/ 100 gram
- ziemniaki 0,30 mg/ 100 gram
- kapusta pekińska 0,23 mg/ 100 gram
- pieczywo żytnie 0,19 mg/ 100 gram
- łosoś świeży 0,98 mg/ 100 gram
- sezam 0,79 mg/ 100 gram
- orzechy włoskie 0,73 mg/ 100 gram
- orzechy laskowe 0,55 mg/ 100 gram
- makrela wędzona 0,50 mg/ 100 gram
- ryż brązowy 0,49 mg/ 100 gram
Źródła: udietetykow.pl, ekologia.pl, witamina.info, zdrowiebeztajemnic.pl
Posted by Ola