WITAMINA B5 WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ZASTOSOWANIE

Witamina B5 (kwas pantotenowy) to związek azotowy składający się z β-alaniny i kwasu pantotenowego, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina ta jest wytwarzana przez florę bakteryjną ludzkiego przewodu pokarmowego, występuje również w produktach żywnościowych. Kwas pantotenowy nie jest magazynowany w naszym organizmie, a jego nadmiar jest wydalany wraz z moczem. Związek ten został odkryty na początku dwudziestego wieku. Początkowo uważano, że jest to substancja pobudzająca wzrost drożdży „Bios II”  i powoduje ustąpienie zapalenia skóry u kurcząt. Po jakimś czasie wyodrębniono z niej kwas pantotenowy i określono jego wzór oraz budowę. Witamina B5 pełni w organizmie wiele ważnych ról m.in. bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną tj. w reakcjach utlenienia i syntezy kwasów tłuszczowych, co jest ważne szczególnie dla sportowców.

WŁAŚCIWOŚCI

  • synteza cholesterolu
  • udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych
  • wspomaga proces pigmentacji włosów
  • chroni przed uczuciem zmęczenia
  • niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek
  • przeciwdziała depresji
  • zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca
  • przyczynia się do polepszenia zdolności poznawczych
  • łagodzi stres oraz zaparcia

ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ B5

  • ciąża
  • karmienie piersią
  • palenie papierosów
  • osoby z niedożywieniem
  • stres
  • nadmierny wysiłek fizyczny
  • przemęczenie

CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU WITAMINY B5

  • antykoncepcja hormonalna
  • nadużywanie alkoholu
  • spożywanie potraw gotowanych oraz wysoko przetworzonych takich, jak makaron czy pizza
  • schorzenia przewodu pokarmowego

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B5

  • skurcze nóg
  • wypadanie włosów
  • łysienie
  • bóle mięśni oraz stawów
  • pękanie skóry w kącikach ust
  • problemy z oczami, wzrokiem
  • uczucie zmęczenia, rozdrażnienia
  • omdlenia
  • spadek odporności
  • podatność na infekcje
  • wzdęcia, biegunki
  • bóle głowy
  • upośledzony proces gojenia się ran
  • przyśpieszona czynność serca
  • zmiany skórne
  • utrata apetytu
  • zespół piekących stóp
  • niestrawność
  • trądzik

DZIENNE DAWKOWANIE WITAMINY B5 WEDŁUG RDA

  • niemowlęta: 1,7-1,8 mg
  • dzieci od 1-3 roku życia: 2 mg
  • dzieci od  4-6 roku życia: 3 mg
  • dzieci od 7-9 roku życia: 4 mg
  • dzieci od 10-12 roku życia: 4 mg
  • nastolatki od 13-18 roku życia 5 mg
  • mężczyźni i kobiety powyżej 18 roku życia: 5 mg
  • kobiety w ciąży: 6 mg
  • kobiety karmiące: 7 mg

CENNE UWAGI

  • proces podgrzewania i przetwarzania żywności powoduje znaczne straty w stężeniu witaminy B5. Mielone zboże traci do 50% witaminy, pieczone mięso – ok. 40%, a gotowane – do 30%.
  • dodatki, takie jak proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy ocet również powodują obniżenie zawartości witaminy w gotowym daniu.

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B5

  • wątróbka 7,7 mg/ 100 gram
  • otręby pszenne 2,85 mg/ 100 gram
  • świeży pstrąg 1,85 mg/ 100 gram
  • pestki słonecznika 1,4 mg/ 100 gram
  • śledzie 1,35 mg/ 100 gram
  • ser pleśniowy 1,1 mg/ 100 gram
  • orzechy włoskie 0,9 mg/ 100 gram
  • mąka pełnoziarnista 0,78 mg/ 100 gram
  • żółtko jaja 0,75 mg/ 100 gram
  • dziczyzna 0,57 mg / 100 gram
  • inne produkty: drożdże piwne, tłuste ryby, banany, melony, pomarańcze, awokado, jaja, pełne mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe, ziemniaki, brokuły, ryż brązowy, pieczywo z pełnego ziarna, grzyby

Źródła: ekologia.pl, dieta.pl, ‚zasady żywienia planowanie i ocena” H. Turlejska, B. Sińska, B. Przygoda, I. Nadolna, H. Kunachowicz.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »