WITAMINA B2 WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Witamina B2, inaczej ryboflawina, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a jej działanie jest podobne do innych witamin z grupy B, gdyż ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo ryboflawina odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi i produkcji antyciał przez układ odpornościowy. Witamina B2 bardzo dobrze wchłania się do organizmu z pożywienia, natomiast gorzej z tabletek na czczo, gdyż tylko w 15%. Znajdziemy ją głównie w produktach mlecznych oraz mięsnych.Pierwsze oznaki niedoboru tej witaminy pojawiają się na naszej cerze, dodatkowo mamy skłonność do zajadów, a włosy zaczynają nadmiernie wypadać. Co ciekawe ryboflawina w przemyśle spożywczym jest oznaczana jako E101 i służy tam jako naturalny barwnik.

WŁAŚCIWOŚCI

  • witamina b2 jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego
  • wspiera regenerację tkanek
  • wspiera pracę układu odpornościowego
  • przeciwdziała depresji
  • uczestniczy w procesach przemiany materii
  • wraz z witaminą A zapobiega rozwojowi zaćmy
  • absorbuje i aktywuje żelazo, kwas foliowy i witaminy B1, B3 oraz B6
  • bierze udział w produkcji niektórych hormonów
  • odpowiada za dobry stan naczyń krwionośnych, błon śluzowych oraz skóry
  • jest antyoksydantem
  • bierze udział w tworzeniu się czerwonego barwnika krwi

ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ B2

  • ciąża
  • karmienie piersią
  • intensywne ćwiczenia fizyczne
  • stres
  • choroby żołądka
  • chora wątroba
  • poparzenia ciała
  • doustna antykoncepcja hormonalna

CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU WITAMINY B2

  • promieniowanie UV, szczególnie należy uważać na produkty bogate w witaminę B2 wystawione na słońce
  • zmiany odczynu środowiska
  • alkohol
  • kawa
  • proszek do pieczenia
  • doustne środki antykoncepcyjne
  • antybiotyki
  • leki psychotropowe

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B2

  • pieczenie warg, języka oraz jamy ustnej
  • pęknięcia w kącikach ust tzw. zajady
  • pieczenie oraz swędzenie oczu, uczucie piasku pod powiekami
  • język przybiera ciemnowiśniowe zabarwienie
  • wrażliwość na światło
  • bezsenność
  • pogorszenie widzenia o zmroku
  • zapalenie błon śluzowych jamy ustnej
  • zaczerwienienie oczu
  • uszkodzenie rogówki
  • swędzenie okolicy ujścia pochwy
  • depresja
  • zapalenie, łuszczenie oraz przetłuszczanie się skóry
  • u kobiet ciężarnych zaburzenia oraz zahamowanie wzrostu płodu
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • drżenie
  • kurczenie mięśniowe
  • zawroty głowy
  • łamliwe włosy i paznokcie
  • afty i pleśniawki jamy ustnej
  • niedokrwistość

DZIENNE DAWKOWANIE WITAMINY B2 WEDŁUG RDA

  • dzieci: od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg
  • dzieci od 4. do 6. roku życia – 0,6 mg
  • dzieci od 7. do 9. roku życia – 0,9 mg
  • chłopcy: od 10. do 12. roku życia – 1 mg
  • chłopcy od 13. do 18. roku życia – 1,3 mg
  • dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 1 mg
  • dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 1,1 mg
  • mężczyźni – 1,3 mg
  • kobiety – 1,1 mg
  • kobiety w ciąży – 1,4 mg
  • kobiety karmiące 1,6 mg

CENNE UWAGI

  • ryboflawina jest rozpuszczalna w wodzie oraz słabo wchłania się w jelicie, przez co niezwykle ciężko jest ją przedawkować i bardzo rzadko obserwuje się toksyczny wpływ nadmiaru na organizm ludzki. Jednym z nieszkodliwych efektów przyjmowania tej substancji jest pomarańczowo-żółte zabarwienie moczu. Dodatkowo mogą pojawić się takie objawy jak obrzęk twarzy lub języka, pokrzywka i trudności z oddychaniem.
  • witamina B2 jest odporna na działanie wysokiej temperatury podczas gotowania, pieczenia czy smażenia.

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B2

  • jajko kurze 0,542 mg/ 100 gram
  • chudy ser twarogowy 0,495 mg/ 100 gram
  • sery pleśniowe dojrzewające 0,597 mg/ 100 gram
  • kasza jaglana 0,380 mg/ 100 gram
  • wieprzowina 0,243 mg/ 100 gram
  • pieczywo żytnie 0,172 mg/ 100 gram
  • mleko krowie 0,170 mg/ 100 gram
  • jogurt naturalny 0,216 mg/ 100 gram
  • żółtko jaja 0,810 mg/ 100 gram
  • kurczak 0,128 mg/ 100 gram
  • makrela wędzona 0,350 mg/ 100 gram
  • wołowina 0,258 mg/ 100 gram
  • wątroba wieprzowa 2,98 mg/ 100 gram

Źródło: punktzdrowia.pl, ekologia.pl, doz.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »