WITAMINA B12 WŁAŚCIWOŚCI ZASTOSOWANIE WYSTĘPOWANIE

Witamina B12 jest jedną z niezbędnych witamin do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju człowieka, bierze udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów, wraz z kwasem foliowym i witaminą B6 bierze udział w procesie metylacji homocysteiny do metioniny, wyróżnia się formy witaminy B12 :

Metylokobalamina – jest aktywną formą witaminy B12, nie ulega przekształceniu i jest najlepiej przyswajalną formą witaminy B12 przez organizm.

Cyjanokobalamina – to forma witaminy B12, która składa się z kobalaminy i cyjaniny, organizm przetwarza cyjanokobalaminę, która musi zostać przekształcona w aktywne formy witaminy B12 czyli metylokobalaminę oraz adenozylocobalaminę.

ROLA WITAMINY B12 W ORGANIZMIE

  • Bierze udział w metabolizmie tłuszczy i węglowodanów
  • Bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych
  • Bierze udział w procesie metylacji homocysteiny do metioniny
  • Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego

JAKIM DOLEGLIWOŚCIĄ ZAPOBIEGA WITAMINA B12

  • Zapobiega anemii, wpływa na procesy krwiotwórcze w tworzeniu czerwonych krwinek
  • Zapobiega depresji
  • Zapobiega chorobie Alzheimera spowalniając postęp choroby
  • Zapobiega miażdżycy
  • Zapobiega wzrostowi złego poziomu cholesterolu
  • Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na wirusa HPV
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na Helicobacter pylori
  • Zapobiega cofaniu się treści żołądkowej
  • Umożliwia zachowanie dobrego zdrowia psychicznego i pełnej sprawności umysłowej

ZWIĘKSZONE RYZYKO NIEDOBORU WITAMINY B12

  • U osób w wieku powyżej 50 roku życia może wystąpić złe wchłanianie witaminy B12 dlatego niezbędna jest szczególna dbałość o dostarczanie produktów bogatych w tę witaminę lub nawet jej suplementacja wraz z kwasem foliowym
  • Nadużywanie alkoholu wypłukuje wszystkie witaminy z grupy B
  • Palenie papierosów
  • Choroby przewodu pokarmowego (zaburzone wchłanianie, złe wchłanianie pokarmów, refluks żołądkowo- jelitowy).
  • Stosowanie leków hamujących wydzielanie treści żołądkowej przy refluksie
  • Stosowanie leków, w skład których wchodzi kwas acetylosalicylowy (np. Acard, Aspiryna, Etopiryna, Polipiryna, Upsarin)
  • Celiakia, nadwrażliwość na gluten
  • Choroba Crohna,
  • Niewydolność trzustki – niewydolność enzymów trzustkowych
  • Kolonizacja jelit patologiczną florą bakteryjną (np. Clostridium, Yersina)
  • Osoby na diecie wegetariańskiej
  • Nadczynność i niedoczynność tarczycy
  • Chorobami wątroby i nerek
  • Zakażenie bakteryjne jelita krętego
  • Helicobacter pylori

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B12

  • Szybkie męczenie się
  • Utrata apetytu
  • Osłabienie
  • Zawroty głowy, zaburzenia równowagi
  • Bladość skóry i błon śluzowych
  • Płytki oddech
  • Bóle i kłucie w klatce piersiowej
  • Zadyszka
  • Zaburzenia snu
  • Szumy w uszach
  • Anemia
  • Drętwienie i mrowienie ramion oraz nóg
  • Utrata czucia, zanik mięśni i chwiejny chód, niedowład mięśni
  • Zaburzenia widzenia (np. zapalenie nerwu wzrokowego lub jego zanik)
  • Słaba pamięć i koncentracja, demencja
  • Stany depresyjne, halucynacje, psychozy
  • Biegunka
  • Zanik błon śluzowych
  • Zapalenie języka (piekący, czerwony język), zapalenie jamy ustnej
  • Wzrost stężenia homocysteiny (niedobór witaminy B12 oraz kwasu foliowego powadzi do wzrostu stężenia homocysteiny).
  • Pośredni niedobór kwasu foliowego
  • Niedobór witaminy B12 trwający powyżej 3 miesięcy może przyczynić się do nieodwracalnych zmian neurologicznych, zmian w obrębie nerwów obwodowych

ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE RDA

  • 19 r.ż i starsi 2,4 mg / dobę
  • Ciąża 2,6 mg / dobę
  • Laktacja 2,8 mg /dobę

WCHŁANIANIE WITAMINY B12 PORAWIA

  • Witamina B2
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Witamina C

PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE BOGATE W WITAMINĘ B12

1 ug (mikrogram) = 0,01 mg (miligram)

  • Wątroba wołowa 110,00 ug/ 100 g produktu
  • Wątroba cielęca 60,00 ug/ 100 g produktu
  • Wątróbka kurczaka 35,00 ug/ 100 g produktu
  • Szczupak świeży 24,00 ug/ 100 g produktu
  • Nerki wieprzowe 17,00 ug/ 100 g produktu
  • Sardynka w oleju 15,00 ug/ 100 g produktu
  • Sardynka w pomidorach 14,00 ug/ 100 g produktu
  • Śledź w oleju 13,83 ug/ 100 g produktu
  • Śledź wędzony „pikling” 13,60 ug/ 100 g produktu
  • Śledź świeży 13,00 ug/ 100 g produktu
  • Makrela wędzona 9,70 ug/ 100 g produktu
  • Śledź w sosie pomidorowym 9,41 ug/ 100 g produktu
  • Pasztet pieczony 9,26 ug/ 100 g produktu
  • Makrela świeża 8,00 ug/ 100 g produktu
  • Śledź solony 7,00 ug/ 100 g produktu
  • Kiszka pasztetowa 6,00 ug/ 100 g produktu
  • Łosoś świeży 5,00 ug/ 100 g produktu
  • Pstrąg strumieniowy świeży 5,00 ug/ 100 g produktu
  • Sandacz świeży 5,00 ug/ 100 g produktu
  • Żółtko jaja kurzego 4,70 ug/ 100 g produktu
  • Mintaj świeży 3,00 ug/ 100 g produktu
  • Serca wieprzowe 2,70 ug/ 100 g produktu
  • Mleko odtłuszczone w proszki 2,60 ug/ 100 g produktu
  • Mleko pełne w proszku 2,40 ug/ 100 g produktu
  • Ser ementaler pełnotłusty 2,20 ug/ 100 g produktu
  • Ser salami pełnotłusty 2,20 ug/ 100 g produktu
  • Tuńczyk w oleju 2,20 ug/ 100 g produktu
  • Tyńczyk w wodzie 2,10 ug/ 100 g produktu
  • Ser edamski tłusty 2,10 ug/ 100 g produktu
  • Ser tylżycki pełnotłusty 2,00 ug/ 100 g produktu
  • Karp świeży 2,00 ug/ 100 g produktu
  • Halibut biały świeży 2,00 ug/ 100 g produktu
  • Pasztet podlaski z kurczaka 1,73 ug/ 100 g produktu
  • Mięso z podudzia indyka ze skórą 1,70 ug/ 100 g produktu
  • Mięso udźca indyka bez skóry 1,70 ug/ 100 g produktu
  • Ser brie pełnotłusty 1,70 ug/ 100 g produktu
  • Ser gouda tłusty 1,70 ug/ 100 g produktu
  • Ser parmezan 1,60 ug/ 100 g produktu
  • Jajka kurze całe 1,60 ug/ 100 g produktu
  • Wołowina (pieczeń, polędwica, rostbef, szponder) 1,40 ug/ 100 g produktu
  • Cielęcina łopatka 1,30 ug/ 100 g produktu
  • Flądra świeża 1,20 ug/ 100 g produktu
  • Salami popularne 1,15 ug/ 100 g produktu
  • Ser camembert pełnotłusty 1,10 ug/ 100 g produktu
  • Kiełbasa myśliwska sucha 1,08 ug/ 100 g produktu
  • Dorsz świeży 1,00 ug/ 100 g produktu
  • Ser rokpol pełnotłusty 1,00 ug/ 100 g produktu
  • Kiełbasa krakowska sucha 0,90 ug/ 100 g produktu
  • Wieprzowina (szynka, schab, łopatka, golonka, karkówka) 0,70 ug/ 100 g produktu
  • Mięso z piersi indyka bez skóry 0,70 ug/ 100 g produktu

Źródło: Mikroskładniki Odżywcze Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »