WITAMINA B1 WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Witamina B1 nazywana Tiaminą została odkryta w XIX wieku przez polskiego naukowca Kazimierza Funka, który wówczas szukał lekarstwa na chorobę beri-beri. Naukowiec wyodrębnił witaminę z otrębów ryżowych, początkowo witamina ta służyła do zwalczania objawów choroby, dopiero później odkryto jej inne właściwości. Tiamina była pierwszą poznaną przez człowieka witaminą, zbudowana jest z pierścieni pirymidynowego oraz tiazolowego, a łączy je, tak zwany, pierścień metylenowy. Witamina B1 tak jak wszystkie witaminy z grupy B, rozpuszcza się w wodzie, w odróżnieniu od witamin rozpuszczających się w tłuszczach.

WŁAŚCIWOŚCI

  • uczestniczy w procesie wzrostu
  • bierze udział w przemianie węglowodanów
  • bierze udział w oddychaniu tkankowym serca, wątroby i mięśni szkieletowych
  • uśmierza ból
  • wspomaga gojenie się ran
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego
  • jest odpowiedzialna za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego
  • reguluje czynność tarczycy

ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ B1

  • alkoholizm
  • ciąża
  • dzieci karmione piersią
  • osoby z chorymi nerkami i dializowane
  • osoby karmione dożylnie
  • stosowanie leków moczopędnych
  • dieta z dużą ilością węglowodanów
  • anoreksja
  • przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej
  • choroba Leśniewskiego-Crohna
  • stres
  • nadczynność tarczycy
  • nadmierny wysiłek fizyczny

CZYNNIKI PROWADZĄCE DO NIEDOBORU WITAMINY B1

  • zbyt wysoka temperatura
  • alkohol
  • kawa
  • proszek do pieczenia
  • niektóre konserwanty
  • surowe ryby

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY B1

  • zanik mięśni kończyn czyli choroba beri-beri
  • oczopląs
  • zaburzenia pamięci oraz koncentracji
  • zakłócenia równowagi emocjonalnej
  • przyśpieszone bicie serca
  • opuchlizna kończyn dolnych i górnych
  • biegunki
  • wymioty
  • nudności
  • brak łaknienia
  • uczucie chronicznego zmęczenia
  • problemy ze snem
  • spadek masy mięśniowej
  • gorsze samopoczucie
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • depresja
  • majaczenie
  • napady drgawek i lęku

DZIENNE DAWKOWANIE WITAMINY B1 WEDŁUG RDA

  • dzieci do 3 roku życia 0,5 mg
  • dzieci od 4-6 roku życia 0,6 mg
  • dzieci od 7-9 roku życia 0,9 mg
  • dzieci od 10-12 roku życia 1 mg
  • dziewczęta od 13-18 roku życia 1,1 mg
  • chłopcy od 13-18 roku życia 1,2 mg
  • kobiety 18<  1,1 mg
  • mężczyźni 18< 1,3 mg
  • kobiety w ciąży 1,4 mg
  • kobiety karmiące 1,5 mg

CENNE UWAGI

  • osoby z niedoborem witaminy B1 są częściej atakowane przez komary i muchy niż osoby, u których niedobór tej witaminy nie występuje. A to wszystko dlatego, że niedobór tiaminy powoduje spadek w organizmie substancji, które wydalane wraz z potem przez skórę, naturalnie odstraszają owady.
  • tiaminę trudno jest przedawkować, gdyż jej nadmiar jest wydalany przez nerki, a same objawy chorobowe mogą wystąpić dopiero po 100-200-krotnym przekroczeniu przeciętnego dziennego zapotrzebowania. Lecz jeśli przyjmujemy witaminę tą skoncentrowaną w zastrzykach, mogą wystąpić kaszel, problemy z oddychaniem i przełykaniem.

PRODUKTY BOGATE W WITAMINĘ B1 w 100 g

  • drożdże 4,1 mg
  • pestki słonecznika 1,95 mg
  • kiełki pszenicy 1,76 mg
  • nasiona grochu 0,77 mg
  • orzechy pistacjowe 0,74 mg
  • chleb razowy 0,47 mg
  • pstrąg 0,43 mg
  • mięso wieprzowe 0,99 mg
  • mięso wołowe 0,08 mg
  • wątroba wieprzowa 0,40 mg
  • chleb graham 0,24 mg
  • fasola 0,67 mg
  • chleb praski 0,16 mg

Źródło: ekologia.pl, ”Zasady żywienia, planowanie i ocena”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »