WINOGRONA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Winogrona to owoce, które pochodzą od owoców dzikiej winorośli z regionu Morza Kaspijskiego i należą do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jako pierwsi dzikie winogrona odkryli Persowie, około 8 tysięcy lat temu, w Grecji zaczęto produkować z nich wino i był to ulubiony napój w starożytności, a dzięki Rzymianom owoce rozpowszechniły w znacznej części Europy. W Polsce winogrona znane były już za czasów dynastii Piastów, do Polski owoce sprowadzili Krzyżacy. Winogrona były również cenione za swe właściwości zdrowotne, głównie jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, skaleczenia i rany. Właściwości winogron doceniła także współczesna medycyna niekonwencjonalna – powstał nawet jej specjalny dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem. Cała oryginalność owoców winogrona zawdzięczają składnikom odżywczym, które zawierają.

WINOGRONA SĄ BOGATE W WITAMINY I MINERAŁY TAKIE JAK

  • witamina C
  • witamina A
  • witamina K
  • potas
  • fosfor
  • wapń
  • magnez
  • jod

WINOGRONA SĄ ŹRÓDŁEM CENNYCH ZWIĄZKÓW

  • flawonoidy
  • resweratrol
  • kwasy owocowe m.in. jabłkowy i cytrynowy
  • kwercetyna
  • kwasy fenolowe
  • antocyjany
  • procyjanidyny

WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwnowotworowe – winogrona zawierają w swoim składzie flawonoidy, które słyną ze swych właściwości usuwających wolne rodniki, które są główną przyczyną powstawania nowotworów. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe w  m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka oraz prostaty. Natomiast amerykańscy naukowcy na łamach pisma pt. „Clinical Cancer Research”, przekonują, że ekstrakt z nasion winogron powoduje śmierć komórek nowotworowych odpowiedzialnych za białaczkę.
  • ochrona przed zespołem metabolicznym – w tym przypadku dużą rolę odgrywają polifenole, które mogą uchronić narządy naszego organizmu przed owym zespołem – takie stwierdzenie przedstawili naukowcy z uniwersytetu w Michigan, którzy przeprowadzili eksperyment na szczurach, które przeszły na dietę wysokotłuszczową. Część z nich przez 90 dni dodatkowo spożywała liofilizowane białe, czerwone i czarne winogrona. U gryzoni, które spożywały winogrona, zauważono znaczne zmniejszenie poziomu markerów stanu zapalnego w całym organizmie, a zwłaszcza w tkance tłuszczowej otaczającej wątrobę oraz zlokalizowanej w okolicach brzucha.

  • mogą zapobiegać chorobom serca – szczególnie winogrona ciemne, gdyż zawierają w sobie najwięcej flawonoidów, które podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL oraz hamują utlenianie „złego” cholesterolu LDL, zapobiegając tym samym miażdżycy, a dalej rozwojowi chorób, takich jak udar mózgu czy zawał serca.
  • dobre na pamięć – wszystko za sprawą glicyny znajdującej się w winogronach, która odpowiada za dobrą pamięć i koncentrację, a także za sprawą magnezu, który regulują pracę układu nerwowego oraz również poprawia pamięć i koncentrację.
  • zapobieganie zakrzepom – wszystko za sprawą polifenolu o nazwie resweratrol, którego największa ilość występuje w skórce, dlatego też tak ważne jest zjadanie skórki winogron. Związek ten jest bardzo ważny dla naszego organizmu, bowiem hamuje agregację płytek krwi przez co zapobiega niebezpiecznym zakrzepom, które mogą spowodować nagłą śmierć.

CENNE UWAGI

  • Najbardziej wartościowe i zdrowe są winogrona o zabarwieniu ciemnofioletowym, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią organizm przed rakiem oraz chorobami serca. Odmiany ciemne są bogatsze także w żelazo.
  • Cenne właściwości zdrowotne posiadają także liście winogron – wykazują one działanie przeciwzapalne oraz przyspieszają proces gojenia się ran oraz działają moczopędnie oraz przeciwzakrzepowo.
  • warto również spożywać pestki winogron, gdyż stanowią one źródło naturalnych garbników, a ich głównym działaniem są właściwości ściągające, przeciwzapalne oraz rozkurczowe.

RODZAJE WINOGRON

  • winogrona białe bezpestkowe – są małe i bardzo słodkie. Świetne dla dzieci, jako dodatek do mięs z patelni i sosów.
  • winogrona rodzynkowe – bezpestkowe, bardziej aromatyczne niż białe. Idealnie nadadzą się na przekąskę, do suszenia  i jako dodatek do potraw.
  • winogrona czerwone – słodkie, o wyjątkowo aromatycznej skórce.
  • winogrona polskie winne – najczęściej obradza u nas winorośl o ciemnych lub zielonkawych, drobnych i kulistych owocach. Są aromatyczne, o cierpkiej twardej skórce. Najlepiej nadają się na wino i soki.
  • winogrona różowe – mają mięsisty, słodki i średnio aromatyczny miąższ. Do podjadania i sałatek.
  • winogrona jasne – najsłodsze są winogrona żółtawe. Bardziej zielone mają mniej cukru i aromatu.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA WINOGRON W 100 GRAMACH PRODUKTU

  • wartość energetyczna 69 kcal/ 100 gram
  • białko 0,72 g/ 100 gram
  • tłuszcz 0,16 g/ 100 gram
  • węglowodany 18,10 g/ 100 gram
  • błonnik 0,9 g/ 100 gram
  • witamina C 3,2 mg/ 100 gram
  • tiamina 0,069 mg/ 100 gram
  • ryboflawina 0,07 mg/ 100 gram
  • niacyna 0,188 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,086 mg/ 100 gram
  • kwas foliowy 2 µg/ 100 gram
  • witamina A 66 IU/ 100 gram
  • witamina E 0,19 mg/ 100 gram
  • witamina K 14,6 µg/ 100 gram
  • wapń 10 mg/ 100 gram
  • żelazo 0,36 mg/ 100 gram
  • magnez 7 mg/ 100 gram
  • fosfor 20 mg/ 100 gram
  • potas 191 mg/ 100 gram
  • sód 2 mg/ 100 gram
  • cynk 0,07 mg/ 100 gram
  • mangan 0,071 mg/ 100 gram
  • selen 0,1 µg/ 100 gram
  • fluor 7,8 µg/ 100 gram
  • jod 1,2 mg/ 100 gram

Źródła: zajadam.pl, odzywianie.info.pl, spirulina.pl, wikipedia.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »