Tran jest to koncentrat oleju otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych, a jego lecznicze właściwości znane są od tysiącleci. Co ciekawe przed wiekami tran był pozyskiwany z wątroby wieloryba, jednak obecnie określenie “tran” zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych. Ojczyzną tranu jest Norwegia, w której produkowany jest od ponad tysiąca lat. Początkowo wykorzystywano go do garbowania skór, konserwowania desek podłogowych, drewnianych ścian domów. Lecznicze właściwości tranu wykorzystywane były w XVII wieku przez lekarzy w chorobach reumatycznych i jako jedyne lekarstwo na krzywicę. Tran jest szczególnie ważny dla dzieci w okresie dojrzewania, ponieważ wspomaga właściwy wzrost i rozwój całego organizmu.
CO ZAWIERA W SOBIE TRAN
- kwasy omega-3
- kwasy omega-6
- witamina A
- witamina D
- witamina E
DLA KOGO SZCZEGÓLNIE POLECANY JEST TRAN
- dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania
- osobom w podeszłym wieku
- osobom osłabionym
- osobom w okresie rekonwalescencji po poważnej chorobie
- zapobiegawczo w okresie przeziębieniowym i grypy
- osobom prowadzącym nieregularny tryb życia
- osobom palącym
- osobom nadużywającym alkohol
- osobom żyjącym w stresie
- osobom które mają dietę ubogą w kwasy omega
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
- tran poprawia pracę mózgu – a wpływają na to nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które kształtują pracę mózgu, poprzez poprawę jego ukrwienia oraz usprawnienie przepływu bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dzięki tej właściwości tran jest szczególnie polecany dzieciom,aby lepiej się rozwijały i nie miały problemów z pamięcią i koncentracją, a także osobom starszym, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji. Badania naukowe wykazały także, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko.
- wspomaga pracę układu krwionośnego – tutaj również zawdzięczamy tą właściwość niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym, które obniżają stężenie triglicerydów i “złego” cholesterolu (LDL) oraz zwiększają stężenie tego “dobrego” (HDL) we krwi, co skutkuje obniżeniem jej krzepliwości, zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a co za tym idzie – zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. Witamina E zawarta w tranie wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozkładem. Tran pomaga także uregulować ciśnienie tętnicze krwi.
- zapobiega chorobom oczu – w tym przypadku tran zawdzięcza tą właściwość witaminie A, która dobrze wpływa na zdrowie naszych oczu i może uchronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych. Z kolei kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Podejrzewa się, że dzieci, które nie jedzą ryb, mogą być bardziej podatne na wady wzroku. Z koeli ich niedobór w diecie ciężarnej może doprowadzić do retinopatii wcześniaków (która może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku).
- na mocne kości – zawarta w tranie witamina D uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie, dzięki czemu ułatwia ona przyswajanie wapnia i fosforu, co skutkuje prawidłowym kształtowaniem kośćca i zębów. Z tych względów tran jest polecany szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu. Tran stosuje się również w profilaktyce krzywicy, gdyż pobudza on procesy regeneracji i spowalnia proces niszczenia wszystkich tkanek, stosuje się go również w leczeniu zaburzeń uwapnienia tkanki kostnej.
- odżywia skórę – tran dzięki obecności witaminy A wpływa na kondycję naszej skóry, a przede wszystkim przyspiesza procesy regeneracyjne, dzięki czemu gojenie przebiega w krótszym czasie. Tran polecany jest również osobom ze skłonnością do przesuszania się skóry oraz nadmiernego rogowacenia naskórka.
- wzmacnia układ odpornościowy – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które mają za zadanie polepszenie pracy układu odpornościowego, witamina A regeneruje zaś błony śluzowe hamując przenikanie przez nie chorobotwórcze drobnoustroje. Spożywanie tranu za młodu skutkuje bardzo dobrą odpornością w dorosłym życiu.
CENNE UWAGI
- przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy efekt “odbijania się” rybą i uczucie niesmaku w ustach
- tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak i osoby stosujące silne leki przeciwzakrzepowe, gdyż mogą bowiem wydłużać czas krwawienia
- nie zaleca się spożywania tranu podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomaga on bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę (należy przyjąć go po zakończeniu kuracji antybiotykowej).
Źródło: ekologia.pl ”tran właściwości, działanie i wartości tranu”, spirulina.pl ”tran właściwości i zastosowanie”
Posted by Ola