TRAN WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Tran jest to koncentrat oleju otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych, a jego lecznicze właściwości znane są od tysiącleci. Co ciekawe przed wiekami tran był pozyskiwany z wątroby wieloryba, jednak obecnie określenie „tran” zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych. Ojczyzną tranu jest Norwegia, w której produkowany jest od ponad tysiąca lat. Początkowo wykorzystywano go do garbowania skór, konserwowania desek podłogowych, drewnianych ścian domów. Lecznicze właściwości tranu wykorzystywane były w XVII wieku przez lekarzy w chorobach reumatycznych i jako jedyne lekarstwo na krzywicę. Tran jest szczególnie ważny dla dzieci w okresie dojrzewania, ponieważ wspomaga właściwy wzrost i rozwój całego organizmu.

CO ZAWIERA W SOBIE TRAN

  • kwasy omega-3
  • kwasy omega-6
  • witamina A
  • witamina D
  • witamina E

DLA KOGO SZCZEGÓLNIE POLECANY JEST TRAN

  • dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania
  • osobom w podeszłym wieku
  • osobom osłabionym
  • osobom w okresie rekonwalescencji po poważnej chorobie
  • zapobiegawczo w okresie przeziębieniowym i grypy
  • osobom prowadzącym nieregularny tryb życia
  • osobom palącym
  • osobom nadużywającym alkohol
  • osobom żyjącym w stresie
  • osobom które mają dietę ubogą w kwasy omega

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • tran poprawia pracę mózgu – a wpływają na to nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które  kształtują pracę mózgu, poprzez poprawę jego ukrwienia oraz usprawnienie przepływu bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dzięki tej właściwości tran jest szczególnie polecany dzieciom,aby lepiej się rozwijały i nie miały problemów z pamięcią i koncentracją, a także osobom starszym, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji. Badania naukowe wykazały także, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko.
  • wspomaga pracę układu krwionośnego – tutaj również zawdzięczamy tą właściwość niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym, które obniżają stężenie triglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL) oraz zwiększają stężenie tego „dobrego” (HDL) we krwi, co skutkuje obniżeniem jej krzepliwości, zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a co za tym idzie – zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. Witamina E zawarta w tranie wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozkładem. Tran pomaga także uregulować ciśnienie tętnicze krwi.

  • zapobiega chorobom oczu – w tym przypadku tran zawdzięcza tą właściwość witaminie A, która dobrze wpływa na zdrowie naszych oczu i może uchronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych. Z kolei kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Podejrzewa się, że dzieci, które nie jedzą ryb, mogą być bardziej podatne na wady wzroku. Z koeli ich niedobór w diecie ciężarnej może doprowadzić do retinopatii wcześniaków (która może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku).
  • na mocne kości – zawarta w tranie witamina D uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie, dzięki czemu ułatwia ona przyswajanie wapnia i fosforu, co skutkuje prawidłowym kształtowaniem kośćca i zębów. Z tych względów tran jest polecany szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu. Tran stosuje się również w profilaktyce krzywicy, gdyż pobudza on procesy regeneracji i spowalnia proces niszczenia wszystkich tkanek, stosuje się go również w leczeniu zaburzeń uwapnienia tkanki kostnej.
  • odżywia skórę – tran dzięki obecności witaminy A wpływa na kondycję naszej skóry, a przede wszystkim przyspiesza procesy regeneracyjne, dzięki czemu gojenie przebiega w krótszym czasie. Tran polecany jest również osobom ze skłonnością do przesuszania się skóry oraz nadmiernego rogowacenia naskórka.

  • wzmacnia układ odpornościowy – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które mają za zadanie polepszenie pracy układu odpornościowego, witamina A regeneruje zaś błony śluzowe hamując przenikanie przez nie chorobotwórcze drobnoustroje. Spożywanie tranu za młodu skutkuje bardzo dobrą odpornością w dorosłym życiu.

CENNE UWAGI

  • przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy efekt „odbijania się” rybą i uczucie niesmaku w ustach
  • tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak i osoby stosujące silne leki przeciwzakrzepowe, gdyż mogą bowiem wydłużać czas krwawienia
  • nie zaleca się spożywania tranu podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomaga on bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę (należy przyjąć go po zakończeniu kuracji antybiotykowej).

Źródło: ekologia.pl ”tran właściwości, działanie i wartości tranu”, spirulina.pl ”tran właściwości i zastosowanie”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »