TRADYCYJNA DOMOWA BABKA PIASKOWA

Tradycyjna babka piaskowa to wspomnienie z mojego dzieciństwa, kiedy to często i ze smakiem się nią zajadałam, przy czym cała woń babki zawsze unosiła się w domowym powietrzu podczas pieczenia. Taka babka jest idealna na słodką przekąskę do kawy, herbaty, idealna dla dzieci, a także na spotkania rodzinne i towarzyskie. Wykonanie jej jest bardzo proste i szybkie, możesz podjąć się wyzwania nawet, jeśli niespodziewani goście są już u bram, babkę wykonasz ze składników, które zawsze masz w domu dlatego możesz ją upiec w każdej wolnej chwili i bez większego wysiłku.

SKŁADNIKI NA BABKĘ

  • 4 jajka
  • 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO

  • Cukier puder do posypania
  • Kawałek masła lub margaryny do posmarowania formy

OPCJONALNIE

Twoja babka piaskowa może mieć milka odsłon, jeden przepis kilka opcji, tak by nie znudziła się domownikom np.

  • Biało-czarna babka, wystarczy połowę masy wylać do formy a pozostałą część wymieszać z 1 łyżką kakao na gładką masę i dodać do białej masy wylanej wcześniej do formy.

  • Babka czekoladowa, aby ją wykonać wystarczy do masy na koniec dodać topioną czekoladę lub po prostu 2 łyżki gorzkiego kakao. Babka czekoladowa może być posypana cukrem pudrem, polana polewą czekoladową (składniki na polewę czekoladową: 1 łyżka masła lub margaryny, 1-2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao i około 2 łyżek wody wystarczy zagotować, ilość można zwiększać) lub polać lukrem (składniki na lukier: cukier puder, woda lub sok z cytryny) polaną babkę polewą wystarczy posypać kakao do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE BABKI PIASKOWEJ

Oddziel żółtka od białek, następnie margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami. Do powstałej masy dodaj mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną, po czym dodawaj stopniowo pianę łyżką do masy, delikatnie mieszając. Przygotuj formę na babkę opcjonalnie okrągłą lub keksówkę, wysmaruj masłem lub margaryną i przełóż masę do formy. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza, włóż ciasto i piecz przez pełną godzinę, po czym wyciągnij z piekarnika, ostudź i gotowe. Smacznego!

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »