TARTA Z MUSEM Z CZERWONEJ PORZECZKI

Właśnie nadszedł sezon na czerwoną porzeczkę, która w ostatnich czasach traci na popularności, a szkoda bo jest skarbnicą cennych składników odżywczych albowiem posiada witaminy – A,C,E oraz minerały – żelazo, selen, potas. Czerwona porzeczka bogata jest również w przeciwutleniacze, które hamują rozwój komórek nowotworowych, zawiera także kwas jabłkowy, kwas bursztynowy oraz pektyny. Cenne kumaryny, które w czerwonej porzeczce znajdziemy wpływają korzystnie na poziom złego cholesterolu we krwi zmniejszają również krzepliwość krwi. Spożywanie czerwonej porzeczki wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze, a także na wydalanie moczanów z dróg moczowych.

Czerwoną porzeczkę można spożywać na wiele sposobów – na surowo, w postaci soków czy kompotów, można też z niej przygotować pyszny i zdrowy deser np. tartę. Przepis ten jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga pieczenia, w składzie tego deseru nie znajdziemy glutenu ani laktozy, a mimo to jest pyszny. Przepis ten można modyfikować i zamieniać owoce w zależności od sezonu.

SKŁADNIKI NA SPÓD

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 60 g mąki migdałowej
  • 10 sztuk daktyli namoczonych we wrzątku
  • 2 łyżki oleju kokosowego

SKŁADNIKI NA MUS

  • 600 g czerwonej porzeczki oraz jedna garść do dekoracji
  • płynny słodzik (syrop z agawy, syrop klinowy lub miód)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ciepła woda do rozpuszczenia żelatyny (około pół szklanki)

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ

  • blender
  • forma do pieczenia okrągła 27-28 cm
  • papier do pieczenia
  • przegotowana, ciepła woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Daktyle zalej w miseczce gorącą wodą. Po odsączeniu pozostaw wodę, w której się moczyły może się przydać do uzyskania odpowiedniej konsystencji spodu tarty.

Zblenduj wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej  kokosowy i odsączone daktyle (dodaj odrobinę wody z daktyli jeśli masa jest zbyt sucha).

Wyłóż formę papierem do pieczenia, uformuj spód zmiksowaną masą i wstaw do lodówki.

Wsyp do szklanki żelatynę, zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.

Czerwoną porzeczkę dokładnie opłucz, oddziel ogonki i przełóż do większej misy. Dodaj płynny słodzik aby uzyskać odpowiednią dla Ciebie słodycz.

Gdy owoce będą dokładnie zblendowane dodaj żelatynę i miksuj jeszcze chwilę.

Odczekaj i kontroluj tężenie musu, gdy będzie gęstniał, przelej go do foremki i włóż ponownie do lodówki na około 2 godziny.

Wyjmij tartę z lodówki przełóż na paterę lub talerz i udekoruj porzeczkami.

Smacznego!

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »