SZARLOTKA SYPANA CZYLI PROSTE CIASTO NA SZYBKO

Szarlotka sypana to bardzo szybkie, proste i niezbyt kosztowne ciasto, które można przyrządzić w każdej chwili i na każdą okazję. Idealna jest do porannej kawy, czy też na osłodzenie jesiennej chandry, sprawdzi się również, gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Jej smak dodatkowo idealnie odzwierciedla wspomnienia z dzieciństwa, a piękny zapach unoszący się podczas pieczenia zachwyca domowników. Szarlotka smaczna będzie zarówno na ciepło jak i na zimno, bez dodatków smakuje wyśmienicie, a dodatek lodów waniliowych i bitej śmietany dodaje jej tylko uroku.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,8 do 1 kg obranych i startych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 80 gram masła

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotuj dwie miski, w pierwszej wymieszaj ze sobą mąkę, kasze, cukier i proszek do pieczenia.

2. Do drugiej miski zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok (który później możesz wypić, pychota!) dodaj cukier waniliowy i cynamon, następnie wymieszaj.

3. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm, wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą.

4. Nastaw piekarnik na 190 stopni C, na grzanie ”góra dół”.

5. Mieszankę na ciasto podziel na 3 części, zaś mieszankę z jabłek na 2 części.

6. Na spód formy ułóż jedną z trzech części mieszanki na ciasto, następnie nałóż połowę mieszanki z jabłek, i tak naprzemiennie nakładaj kolejne warstwy, tak, by na końcu wyłożyć ostatnią część mieszanki na ciasto.

7. Ciasto lekko przyciskamy, po czym na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła.

8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 st. C na 50 minut.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »