KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

SZAŁWIA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZASTOSOWANIE

Szałwia jest rośliną znaną od wieków i cenioną za swoje właściwości lecznicze. Najpopularniejsza i najczęściej spotykana w lecznictwie jej odmiana to szałwia lekarska. W jej liściach znajdują się znaczne ilości olejku eterycznego, którego głównym składnikiem są tujon, cyneol, kamfora, bornel, pinen. Oprócz właściwości leczniczych, często wykorzystywana jest również w kuchni jako przyprawa, a także do produkcji kosmetyków. Starożytni uznawali szałwię za doskonały lek na ukąszenia węża, problemy z pamięcią oraz ze wzrokiem. Działać miała także jako afrodyzjak i środek na przedłużenie życia.

CO ZAWIERA W SOBIE SZAŁWIA

  • taniny
  • flawonoidy
  • garbniki
  • karoten
  • kwasy organiczne
  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina C

JAK DZIAŁA SZAŁWIA

  • przeciwpotnie
  • przeciwzapalnie
  • ściągająco
  • przeciwbakteryjne
  • odkażające

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

  • powstrzymuje laktacje – gdy kończy się okres karmienia piersią, wiele matek ma problem z powstrzymaniem wypływu pokarmu. Wtedy pomocna może okazać się szałwia. Wypicie 2 szklanek dziennie ciepłego naparu z jej liści już po tygodniu wyraźnie ograniczy laktację. Taka kuracja jest też skuteczna w sytuacji tzw. nawału pokarmu, który grozi zapaleniem piersi
  • pielęgnuje skórę – w liściach szałwii znajdują się substancje takie jak olejek eteryczny i flawonoidy, które pomagają leczyć wypryski, trądzik, łuszczycę, grzybicę. Dodatkowo związki mineralne zawarte w szałwii mają silne właściwości odżywcze, a witaminy i fitohormony zwalczają stres oksydacyjny, opóźniają starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek
  • na trawienie – duża ilość garbników, goryczy i związków żywicowych znajdujących się w szałwii poprawia pracę układu trawiennego. Listki szałwii dodane do potraw tłustych i wzdymających czynią je bardziej strawnymi. Herbatka szałwiowa po posiłku pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie i przyswajalność pokarmów. Pomaga też w leczeniu niestrawności i wzdęć, ponieważ przeciwdziała nadmiernej fermentacji i ma właściwości rozkurczowe. Dodatkowo obniża nieco poziom cukru we krwi. Stosowana regularnie pobudza apetyt
  • ogranicza potliwość – duża ilość garbników i substancji ograniczających rozwój bakterii, które znajdują się w szałwii bardzo skutecznie radzi sobie z nadmierną potliwością wynikającą np. z nadczynności tarczycy, nerwicy czy zwykłej gorączki. Przeciwpotny napar z liści szałwii działa już po 2-3 godzinach od jego wypicia i bywa skuteczny nawet przez 3 dni. A przy silnie pocących się stopach i dłoniach warto także robić im kąpiele w naparze
  • na dolegliwości miesiączkowe -fitoestrogeny, których w szałwii jest znaczna ilość, a także garbniki i olejek eteryczny, o działaniu rozkurczowym i przeciwzapalnym, pomagają regulować obfite miesiączki i zmniejszą towarzyszące im dolegliwości bólowe. A w okresie menopauzy szałwia łagodzi uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość występowania nocnych potów, które są wtedy zmorą wielu kobiet. Dodatkowo zaś ogranicza wahania nastrojów i pomaga uporać się z bezsennością
  • zwalcza infekcje i zakażenia – zawarte w szałwii taniny, olejek eteryczny i gorycz karnozol stanowią silną broń w walce z zakażeniami. Działają one antyseptycznie i grzybobójczo, hamują rozmnażanie się bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji. Napary z szałwii stosuje się do leczenia owrzodzeń jamy ustnej, aft i pleśniawek, krwawiących dziąseł, ale również do łagodzenia bólu gardła i zapalenia migdałków. Napar stosowany do picia i inhalacji, dzięki właściwościom ściągającym i wykrztuśnym, ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny.
     

CENNE UWAGI

  • szałwia nie powinna być wykorzystywana przy regularnym przyjmowaniu leków antydepresyjnych, oddziałujących na układ nerwowy. Nie należy przyjmować szałwii podczas ciąży i karmienia piersią, ze względu ograniczanie laktacji. Szałwia może wpływać na obniżenie działania leków przeciwzakrzepowych
  • zbyt długie stosowanie szałwii może powodować wymioty i nudności, w trakcie jej stosowania warto robić kilkudniowe przerwy

JAK PARZYĆ

Należy zalać 1 łyżeczkę liści szałwii szklanką wrzącej wody, następnie zakryć szklankę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wystarczy go przecedzić i napar jest gotowy zarówno do picia, jak i do płukania jamy ustnej i gardła. Nie należy przekraczać dawki trzech filiżanek na dobę.

Źródło: medonet.pl ”szławia –  świetne wsparcie przy niestrawności”, ktomalek.pl ”szałwia lekarska – poznaj jej lecznice działanie”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »