STRES PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE NEGATYWNY WPŁYW NA ZDROWIE

Stres to nieunikniony czynnik życia, dotyka każdego człowieka w każdym przedziale wiekowym, pojawia się w sytuacji niespodziewanej, często nie mamy na niego wpływu. To pod jego wpływem organizm wydziela szkodliwe substancje do krwioobiegu, które powodują, że jesteśmy wyczerpani, poirytowani oraz drażliwi, ten długotrwale utrzymujący się stan pozbawia organizm cennych mikroskładników odżywczych co jest przyczyną wielu chorób i dolegliwości przede wszystkim zaburza funkcje trawienne, spowalnia metabolizm i prowadzi do tycia pomimo „głodzenia się”. To właśnie stres odpowiada za to, jak radzimy sobie z przeciwnościami losu, z kontaktami międzyludzkimi oraz czy jesteśmy w stanie osiągać sukcesy. Niektórzy ludzie lepiej sobie radzą ze stresem, niektórzy trochę gorzej,  jak stawiać mu czoła trzeba się tego nauczyć.

JAK STRES WPŁYWA NA ORGANIZM

Gdy pojawia się czynnik stresu, przysadka mózgowa uwalnia związek chemiczny, który wysyła sygnał do nadnerczy by organizm wydzielał adrenalinę i kortyzol. Pod ich pływem organizm „zwiększa obroty” podnosi się ciśnienie tętnicze krwi, oddech przyspiesza, mięśnie i serce otrzymują zastrzyk glukozy oraz więcej tlenu, organizm wytwarza więcej potu by chłodzić rozgrzany organizm. Glukoza, która magazynowana jest w wątrobie zostaje przetransportowana do krwioobiegu, przez co zwiększa się poziom glukozy we krwi, wszystkie te czynniki mają na celu wspomóc organizm do działania w sytuacjach kryzysowych, w stanie zagrożenia życia. Gdy stres opada, hormony wracają do normy, ciśnienie tętnicze i poziom glukozy również powraca do normy. W przypadku, gdy stres trwa przez długi czas, ma to bardzo niekorzystny wpływ na organizm, hormony stresu krążą w krwioobiegu, stężenie glukozy we krwi jest podwyższone co zwiększa ryzyko cukrzycy, ciśnienie tętnicze krwi jest podwyższone przez co zwiększa ryzyko występowania chorób układu krążenia, organizm jest nadmiernie obciążony, nadnercza produkują kortyzol przez co organizm przybiera na wadze.

STRES POWODUJE OBJAWY FIZYCZNE

  • Zwiększone ciśnienie krwi
  • Pocenie się
  • Tachykardie

CZYNNIKI STRESU

  • Przepracowanie
  • Hałas
  • Konflikty w pracy
  • Zła dieta
  • Brak odpoczynku

Stres to normalne zjawisko fizjologicznym ale przewlekły stres bez okresów odprężenia może prowadzić do wyczerpania organizmu i powstania stresu negatywnego tzw.  dystersu.

SKUTKI DŁUGO UTRZYMUJĄCEGO SIĘ STRESU

  • Depresja
  • Bezsenność lub ospałość
  • Bóle głowy, migrena
  • Oszołomienie, zawroty głowy
  • Zaburzenia nastroju
  • Rozdrażnienie
  • Nerwowość
  • Skłonność do płaczu
  • Podatność na infekcje
  • Upośledzenie wydolności fizycznej
  • Upośledzenie wydolności umysłowej
  • Alergie
  • Syndrom wypalenia zawodowego
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Choroba wieńcowa
  • Przyrost masy ciała
  • Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • Nowotwory
  • Wypadanie włosów
  • Refluks żołądkowy
  • Zaparcia lub biegunki
  • Uczucie głodu szczególnie na chleb, makaron, słodkie i słone
  • Odkładanie się tłuszczu w okolicach karku lub/i w okolicach brzucha

JAK PRZECIWDZIAŁAĆ STRESOWI

  • Stosuj dietę nieprzetworzoną bogatą w świeże owoce i warzywa oraz węglowodany złożone
  • Spożywaj 4-5 posiłków dziennie – głodzenie się powoduje, że organizm odczuwa stres
  • Ogranicz spożywanie rafinowanych węglowodanów (słodyczy) – podnoszą poziom glukozy we krwi
  • Unikaj soli kuchennej, słonych przekąsek i wędlin zawierają dużo soli, która podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko chorób układu krążenia
  • Ogranicz spożycie alkoholu – alkohol wypłukuje witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminę C oraz witaminy z grupy B)
  • Ogranicz spożycia kawy – kofeina wypłukuje magnez z organizmu
  • Zaprzestań palenia papierosów – nikotyna zwiększa zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, E, cynk i selen, które są niezbędne do zneutralizowania szkodliwych substancji, które przedostają się do organizmu wraz z dymem papierosowym
  • Zadbaj o odpowiednią ilość snu 7-8 godzin – zbyt mała ilość snu zwiększa odczuwanie stresu w organizmie oraz sprzyja tyciu, to podczas snu organizm się regeneruje się
  • Zadbaj o odpowiednią ilość relaksu – pozwól sobie na odrobinę przyjemności, która pozwoli zapomnieć o codziennych problemach, wybierz rodzaj odpoczynku, który sprawia Ci przyjemność, może to być muzyka relaksacyjna, masaż lub po prostu spotkanie z przyjaciółmi
  • Rób przerwy od pracy, wybieraj urlop częściej i na krócej, korzystaj z długich weekendów
  • Uprawiaj umiarkowane ćwiczenia fizyczne 3 x w tygodniu np. nordic walking, szybki marsz lub po prostu spacery, siłowe sporty, sporty wyczynowe nie będą odpowiednie jeśli żyjesz w ciągłym stresie ponieważ podnoszą poziom adrenaliny, która nie jest potrzebna jeśli żyjesz w ciągłym stresie i masz jej zbyt dużo
  • Joga i medytacja wpływają wyciszająco na organizm

POKARMY NIEWSKAZANE DLA OSÓB ZESTRESOWANYCH

  • pikantne potrawy
  • kofeina
  • alkohol
  • słone potrawy
  • cukier
  • tłusta żywność
  • czerwone mięso
  • mleko i jego przetwory
  • konserwanty
  • biała mąka, ryż i makaron

POKARMY WSKAZANE DLA OSÓB ZESTRESOWANYCH

  • świeże owoce, warzywa oraz soki świeżo wyciskane
  • pieczywo pełnoziarniste, makaron z pełnego przemiału i ryż brązowy
  • nasiona słonecznika, sezamu, migdały
  • algi
  • ryby
  • drób
  • kiełki

NIEZBĘDNE MIKROSKŁADNIKI ODŻYWCZE W WALCE ZE STRESEM

  • Magnez
  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B

w/w mikroskładniki zmniejszają szkody wywołane przez hormony stresowe, zwiększają tolerancję na stres, zwiększają tolerancję fizyczną i umysłową organizmu zatem są niezbędne by utrzymać dobre zdrowie

ZALECANE MIKROSKŁADNIKI PRZY DUŻYM OBCIĄŻENIU PSYCHICZNYM I FIZYCZNYM ORAZ W STRESIE

  • Witamina C 1000 – 3000 mg/ dobę
  • Witamina B kompleks 20 – 100 mg / dobę (w tym kwas foliowy 0,4-1mg i kwas pantotenowy 100 mg)
  • Koenzym Q10 – 100 – 300 mg / dobę
  • Witamina B12 (metylokobalamina) 100 – 1000 uq / dobę
  • Witamina E 100 – 200 IU
  • Magnez 100 – 1000 mg / dobę
  • Selen 100 – 200 uq / dobę
  • Cynk 10-15 mg / dobę
  • Kwasy omega 3 (EPA i DHA) 1-2 g / dobę
  • L-karnityna 1000 -2000 mg / dobę (np. 2 x 1000 mg)
  • Kreatyna 1000 – 2000 mg / dobę
  • L-tyrozyna 500-2000 mg / dobę w dawkach podzielonych np. 3 x przed posiłkiem
  • Proantocyjanidy, resweratrol 50 – 200 mg / dobę

DLACZEGO POD WPŁYWEM STRESU TYJEMY

Kortyzol to hormon wytwarzany w nadnerczach przez warstwę pasmowatą nadnerczy. Wydzielanie kortyzolu zmienia się wraz z rytmem dobowym a jego najwyższe stężenie wykazuje się w sytuacjach stresowych. Zatem osoby żyjące w ciągłym stresie dotknięte są podwyższonym poziomem tego hormonu. Podwyższony poziom kortyzolu wpływa na wzrost stężenia glukozy we krwi, ponieważ organizm pod wpływem stresu potrzebuje więcej energii, mobilizacji do działania i walki. Przewlekle utrzymujący się stres ma bardzo negatywny wpływ na organizm. Podwyższony poziom kortyzolu we krwi może prowadzić do rozwoju cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, wzrasta ryzyko wystąpienia zawału serca, kortyzol odpowiada za :

  • Gospodarkę węglowodanową
  • Białkową
  • Tłuszczową
  • Elektrolitową

NA PODWYŻSZENIE POZIOMU KORTYZOLU WPŁYWA

  • Stres
  • Sterydoterapia (leki sterydowe)
  • Choroby: gruczolak przysadki, nadnerczy, zespół Cushinga

DŁUGO UTRZYMUJĄCE SIĘ STĘŻENIE KORTYZOLU WE KRWI MA NEGATYWNY WPŁYW NA ZDROWIE

  • Powoduje utratę masy mięśniowej, rozpad mięśni (charakterystyczne chude ręce i nogi).
  • Tendencje do tycia, przyrost tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, boczków i okrągłą księżycową twarz).
  • Obniżoną insulinooporność. Kortyzol podnosi poziom glukozy we krwi
  • Przewlekłe zmęczenie, ciągły brak energii zwłaszcza rano po przebudzeniu
  • Zaburzony sen
  • Skłonność do agresji
  • Wybuchowość
  • Skłonność do depresji
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Refluks żołądka
  • Bóle głowy i migreny
  • Niedoczynność tarczycy
  • Osłabiony układ odpornościowy
  • Tak zwany bawoli kark
  • Przyrost tkanki tłuszczowej na plecach między łopatkami tak zwany tłuszczowy garb.

CO WPŁYWA NA OBNIŻENIE POZIOMU KORTYZOLU

  • Sport
  • Taniec
  • Medytacja
  • Masaż
  • Utrzymanie prawidłowego rytmu dobowego, wysypianie się
  • Unikanie stymulantów stresotwórczych
  • Uzupełnienie diety o zioła obniżające poziom kortyzolu (bazylia święta, traganek, likrecja, różaniec górksi, żeń-szeń, cordycpes, kozieradka
  • Wdrożenie suplementacji takich suplementów jak : gaba, tauryna, teanina, witamina C przynoszą zadawalające skutki.

Źródło: „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »