SOK Z BRZOZY WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Sok z brzozy, znany również jako bzowina lub oskoła, to od dawna stosowany w medycynie ludowej napój zapobiegający wielu schorzeniom. Najczęściej pozyskuje się go z pnia brzozy, dzięki czemu jest on bogatszy w cenne składniki. Działanie zdrowotne zapewnia również sok wyciśnięty z liści czy dojrzewających pączków brzozy. Sok zbiera się głównie w okresie wczesnej wiosny, czyli na przełomie marca i kwietnia, lecz z uwagi na jego zdrowotne właściwości dobrze jest pić go w każdej porze roku.

CO ZAWIERA W SOBIE SOK Z BRZOZY

  • potas
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • miedź
  • kwas jabłkowy
  • kwas cytrynowy
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • aminokwasy
  • sole mineralne

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE SOKU Z BRZOZY

  • pomocny przy reumatyzmie – a szczególnie przy rwie kulszowej. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się maść uzyskana z soku z brzozy, którą należy wcierać w bolące miejsca.
  • na kamienie nerkowe – świeży sok z brzozy ma działanie moczopędne i odtruwające organizm, ponieważ poprzez stymulacje procesu filtracji w przewodach moczowych, przyśpiesza wydalanie moczu i złogów, tym samym zapobiegając powstawaniu kamieni moczowych.

  • wzmocnienie odporności – sok wspomaga walkę z wirusami, dzięki czemu jest idealny na wczesną wiosnę i jesień, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę, oraz różne infekcje. Zaleca się go pić w szczególności osobom podatnym na zachorowania na tego typu schorzenia, a więc głównie dzieciom i osobom starszym.
  • na wrzody – świeży sok zalecany jest osobom, które zmagają się z wrzodami lub nieżytem żołądka, który złagodzi dokuczliwe objawy chorób układu pokarmowego. Dodatkowo ma on ma właściwości oczyszczające wątrobę i wspomagające jej właściwe funkcjonowanie.
  • przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – sok ten działa przeciwbólowo, przez co zalecane jest picie go na bóle kości, mięśni oraz stawów, może również załagodzić bóle gardła i zbić wysoką temperaturę ciała.
  • na anemię – z uwagi na zawartość wielu składników, sok z brzozy można polecić osobom borykającym się z niedokrwistością. Wystarczy, że wypijesz jedną szklankę dziennie i dostarczysz sobie prawdziwą bombę witaminową, a szczególnie duże ilości żelaza, wapniu i potasu.
  • wspomaganie układu krwionośnego – sok z brzozy, dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki czemu zapobiega zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca.

  • pomocny w pielęgnacji włosów – gdyż poprawia ich stan, a także skóry głowy. W przypadku włosów słabych, skłonnych do wypadania, mało puszystych i pozbawionych blasku, może pomóc płukanka z soku z brzozy.

CENNA UWAGA

  • soku z brzozy nie powinno się spożywać  jeśli ma się uczulenie na pyłek brzozy, przy niewydolności układu moczowego oraz przy obrzękach, które objawiają się przy schorzeniach serca oraz nerek.

JAK POZYSKAĆ I PRZECHOWYWAĆ SOK Z BRZOZY

Sok brzozowy należy zbierać wiosną, gdy drzewa budzą się ze snu. Drzewo, z którego chcemy pozyskać sok ,musi być zdrowe, rosnące z dala od ulic i przemysłowych terenów i musi mieć najmniej dziesięć lat. Najlepszy jest sok uzyskamy z grubych gałęzi na około 2–3 palce, rosnących od południowej strony. Trzeba zrobić w nich otwór, umocować w nim rynienkę lub rurkę i podstawić 2–3-litrowe naczynie, do którego będzie wyciekał sok -może to potrwać nawet 2 dni. Gdy sok z brzozy wypłynie, otwór w drzewie należy zasmarować maścią ogrodniczą i zabić kołkiem, wówczas okaleczenie nie szkodzi drzewu.

Sok z brzozy należy przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Okres przydatności do spożycia w takich warunkach to 4 dni. W przypadku potrzeby dłuższego przechowywania niezbędne jest dodanie do butelki z sokiem odrobiny spirytusu, który go zakonserwuje, a jednocześnie wzmocni przyswajalność składników mineralnych.

DAWKOWANIE I KURACJA

Sok z brzozy powinno się pić od 2 do 3 razy dziennie po 1/4 szklanki przez okres trzech tygodni. Soku nie można podgrzewać, gdyż wtedy straci swoje właściwości lecznicze. W czasie kuracji sokiem nie należy spożywać alkoholu, mocnej herbaty, kawy, czekolady, szpinaku, szczawiu, przy tym powinno się ograniczyć spożywanie mięs i wędlin. Sok z brzozy ma specyficzny gorzki smak, dlatego można dodawać do niego np. miód, lub sok z malin.

Źródło: mamadu.pl ”sok z brzozy jakie ma właściwości”, medonet ”sok z brzozy właściwości, przeciwwskazania, zastosowanie”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »