ŚLEDZIE W POMIDORACH IDEALNE DANIE NA SYLWESTROWĄ PRZEKĄSKĘ

Śledzie w pomidorach to przepis, który zaczerpnęłam od mojej teściowej, myślę, że recepta ta jest dość popularna i szczególnie króluje na wigilijnym stole, jednak równie dobrze smakuje w sylwestrowy wieczór i w Nowy Rok. Nie byłabym sobą, gdybym w tym przepisie nie dodała odrobiny siebie, dlatego delikatnie go zmodyfikowałam. Przez wiele lat nie jadłam śledzi, gdyż szybko zapominałam o przyjemności jedzenia zaraz po tym, jak śledź przypominał o sobie jeszcze przez pół dnia. To nieliczny przepis, który nie powoduje u mnie negatywnych skutków po zjedzeniu i posmaku śledzia przez resztę dnia. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko chwilę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów śledziowych a`la Matjas
  • 1 szklanka oliwy
  • 4 cebule
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Filety śledziowe przepłucz pod bieżącą zimną wodą, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na około 2 godzin do wymoczenia. W tym czasie pokrój cebulę w pióra, wlej oliwę na patelnię i podgrzej. Na rozgrzany olej wsyp całą cebulę, dodaj cukier, mieszaj cebulę  od czasu do czasu aż się zeszkli (cukier będzie zapobiegał paleniu się cebuli). Jeśli cebula będzie gotowa, przełóż ją do naczynia.

Gdy cebula będzie jeszcze ciepła ale nie gorąca dodaj 2 łyżki miodu, wtedy idealnie się rozpuści, następnie dodaj resztę składników (ocet, koncentrat, pieprz) i pozostaw do wystygnięcia. Śledzie po wymoczeniu odsącz z wody i pokrój na 2 centymetrowe kawałki,  następnie dodaj do wcześniej przygotowanej zalewy i delikatnie zamieszaj. Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoju.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »