SIBO jest to choroba przewodu pokarmowego, której wiodącymi objawami są przewlekła biegunka i tzw. niedokrwistość megaloblastyczna. Dość często pierwsze objawy mogą być mylone z wszelkimi nietolerancjami pokarmowymi bądź zwykłymi objawami stresu. Często szukając przyczyny, nie potrafimy znaleźć tego co tak na prawdę nam dolega, gdyż wszystkie testy na obecność chorób czy nietolerancji wychodzą negatywnie, a my dalej źle się czujemy i stoimy w miejscu. Warto wtedy zastanowić się czy aby nie mamy problemu z przerostem flory bakteryjnej, która to dolegliwość również może dotyczyć osób z zespołem jelita drażliwego.
CO TO JEST TO SIBO
PRZYCZYNY
- niskie stężenie soku żołądkowego
- niedostateczna produkcja enzymów trawiennych i żółci
- zaburzenia odporności i związana z nią mała produkcja immunoglobuliny IgA, która zapobiega przyleganiu bakterii do śluzówki jelita i hamuje ich namnażanie w jelitach
- uchyłki jelitowe – stanowią doskonałe miejsce do namnażania się bakterii
- przetoki jelitowe – nieprawidłowe połączenie jelit z innymi narządami wewnętrznymi,które stwarza doskonałe warunki do rozwoju patogennej flory jelitowej
- ominięcia jelitowe – wyłączenie fragmentu jelita z prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego
- zaburzona perystaltyka jelit
- stres
- nadmierne wydzielanie kortyzolu
OBJAWY
- przewlekła biegunka
- zaparcia
- bóle brzucha
- skurcze jelit
- częste wzdęcia
- biegunka tłuszczowa ( kał ma bardzo nieprzyjemny zapach, a w związku z wysoką zawartością w nim tłuszczu,a jego powierzchnia jest błyszcząca i ma tendencję do pozostawania na powierzchni wody)
- zwiększona ilość gazów jelitowych
- utrata masy ciała
- anemia
- przewlekłe zmęczenie
- stany obniżonego nastroju
- objawy niedoboru witamin z grupy B, szczególnie B12
- wysypki skórne
- zapalenie wątroby
- zapalenie nerek
- stłuszczenie wątroby
KTO JEST NARAŻONY NA ZACHOROWANIE
- osoby z pasożytami – pasożyty zasiedlające układ pokarmowy takie jak lamblie, wytwarzają toksyny, które wpływają i zaburzają prawidłową pracę jelit
- osoby cierpiące na różnego rodzaju problemy z układem pokarmowym np. nietolerancje pokarmowe, zaburzona motoryka jelit lub nieprawidłowości anatomiczne. Na rozrost bakterii mają wpływ także zaburzenia w pracy żołądka takie jak za mała produkcja kwasu solnego, który zabija bakterie, a także pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby.
- osoby stosujące nieprawidłową dietę z przewagą przetworzonej żywności
- osoby z chorą tarczycą, z chorobą Crohna
JAK WYKRYĆ SIBO
- badanie mikrobiologiczne treści jelita cienkiego – stwierdzenie większej liczby niż 105 bakterii w 1 γ lub 1 ml treści jelitowej – jest to badanie inwazyjne.
- testy oddechowe z substancjami zawierającymi znakowany węgiel C13 lub C14 – polegają na pomiarze wydychanego CO2 po rozkładzie substancji znakowanych węglem.
- test z p-aminobenzenem – polega na dekoniugacji kwasów żółciowych przez mikroorganizmy.
- wodorowe testy oddechowe z użyciem glukozy bądź laktulozy
WODOROWY TEST ODDECHOWY NA CZYM POLEGA
Wodorowy test oddechowy jest najczęściej stosowaną metodą wykrywania SIBO, podczas którego bada się stężenie wodoru (metabolitu bakteryjnego) w wydychanym powietrzu z użyciem glukozy bądź laktulozy. WTO wykonuje się urządzeniem o nazwie gastrolyser, który działa podobnie do alkomatu. Osoba badana pije roztwór laktulozy lub glukozy, po czym co 20 minut przez okres 3 godzin wykonuje pomiary gazu w wydychanym powietrzu. Pierwszy pomiar wykonuje się jest przed wypiciem roztworu. U zdrowej osoby wynik na czczo powinien wynosić maksymalnie 10 ppm (parts per milion), a w kolejnych pomiarach po wypiciu laktulozy lub glukozy nie przekroczyć 20 ppm. Przerost bakteryjny stwierdza się, gdy wynik w którymś z pomiarów przekroczony jest o 20 ppm w porównaniu z wartością wyjściową, pomiędzy 90 a 120 minutą testu. Przez to, że człowiek nie produkuje enzymów zdolnych do trawienia laktulozy, gdyż czynią to tylko bakterie, bytujące u zdrowego człowieka w jelicie grubym, w czasie 3-godzinnego testu obserwujemy moment, kiedy laktuloza opuszcza jelito cienkie, przez co wartości pomiaru gwałtownie rosną jest to tzw. second peak, czyli drugi szczyt. Drugi szczyt występuje u każdego zdrowego człowieka, a pierwszy tylko u chorych.
PRZYGOTOWANIE DO TESTU WODOROWEGO
JAK LECZY SIĘ SIBO
- dieta monoposiłkowa – podczas leczeniem tą dietą, rano należy spożywać mięso, za trzy godziny tylko warzywa, ponownie za trzy godziny mięso. Dieta ta odciąża organizm, trawienie przebiega szybciej i skuteczniej, co przyspiesza proces leczenia.
- dieta elementarna – przy tej diecie osoba chora przyjmuje płynne roztwory z wolnymi aminokwasami, witaminami i minerałami, przez co wzrost bakterii zostaje powstrzymany, gdyż nie dostarczamy im pożywki w postaci węglowodanów. Taką dietę stosuje się krótko, bo maksymalnie dwa tygodnie, lecz jest to bardzo skuteczna i restrykcyjna, przez co stosuje się ją tylko w określonych przypadkach.
- dieta uboga w FODMAPS czyli w przyspieszające fermentację w jelitach węglowodany Oligo-, di- oraz mono-sacharydy i Poliole.
- kuracja antybiotykowa – stosuje się ją, gdy lecznicze diety zawiodą. W niektórych przypadkach można zastosować także tzw. antybiotyki botaniczne czyli ekstrakty z liści oliwnych, oregano, imbiru, tymianku.
PROFILAKTYKA SIBO
- kilka razy w tygodniu jedz garść czarnych jagód, także suszonych
- pij napary z majeranku, które oczyszczą przewód pokarmowy
- wprowadź do diety kiszonki np. kiszone ogórki, kapustę, rzodkiewki, kalafiory, fasolkę szparagową. Ważna uwaga – obserwuj, czy po spożyciu kiszonek nie nasilają się problemy żołądkowe. Może się zdarzyć, że na samym początku po spożyciu kiszonych produktów pojawią się nasilone objawy tj. wzdęcia, bulgotanie w jelitach itp. Jeżeli objawy się pojawią, trzeba kiszonki na jakiś czas wyeliminować, do chwili gdy jelita się zregenerują. Może to trwać miesiąc a czasem dłużej. Po miesiącu możemy zrobić pierwszą próbę i zjeść np. kilka plasterków ogórka kiszonego, po czym obserwować reakcję organizmu. Jeśli wszystko będzie w porządku, ilość kiszonych produktów można stopniowo zwiększać.
- suplementuj związki i witaminy regenerujące śluzówkę jelit. Są to colostrum, L-glutamina, cynk z karnozyną, witaminy A i D, kurkuma, resweratol i glutation.
- warto pochylić się nad profilaktyką oczyszczania organizmu, co najważniejsze jelit, nerek, wątroby i wdrażenie kuracji przeciwpasożytniczych).
Źródło: naturalnieozdrowiu.pl ‘ sibo rozrost flory w jelicie cienkim’, dietetycyo.org ‘sibo’, wylecz.to ‘ zespol sibo zespol rozrostu flory bakteryjnej’.
Posted by Ola