Sernik na ciepło to jedno z moich ulubionych ciast, a szczególnie uwielbiam te miękkie serniki, rozpływające się w ustach, a taki sernik można właśnie uzyskać z tego przepisu. Dodatkowo do ciasta można dodać pyszne owoce, które wzbogacą smak sernika, w tym przypadku są to truskawki, które pasują do niego bezbłędnie.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 100 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- odrobina soli
Do miski wsyp wszystkie składniki i zagnieć dokładnie na gładkie ciasto, formując kulę. Następnie ciasto przykryj i włóż do lodówki na około 30-40 minut. W tym czasie może przyszykować formę na ciasto, moja ma 24cmx35cm, najpierw wysmaruj blachę tłuszczem, następnie wyłóż na nią papier do pieczenia. Ustaw piekarnik na grzanie góra dół i nagrzej do 175 stopni C. Po minionym czasie chłodzenia ciasta, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj( w okresie letnim, gdy jest gorąco, ciasto może się ciężko wałkować, gdyż mimo mąki będzie szybko kleić się do wałka). Ciasto, jeśli Ci się uda, możesz rozwałkować na wymiary blachy i włożyć lub wałkować małe kawałki i później w miarę równo dognieść je w formie. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj przez 20 minut. Podpieczony spód ciasta wyjmij z piekarnika i wystudź.
SKŁADNIKI NA SERNIK
- 1 kilogram zmielonego twarogu w wiaderku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 gram)
- 2 białka
- 3 jaja
- aromat waniliowy 9 ml – ja dałam 3/4 zawartości
Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia na gładko wszystkich składników. Następnie tak powstałą masę wyłóż na wystudzone kruche ciasto. Między czasie nastaw piekarnik na 180 stopni C, grzanie góra dół.
DODATKOWO
- około 350 gram truskawek
- może być cukier puder do posypania
Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i przekrój na pół. Następnie układaj je na masie serowej. Gdy piekarnik nagrzeje się, włóż blachę do nagrzanego piekarnika piecz 5 minut na 180 stopniach C, następnie obniż temperaturę pieczenia do 140 stopni C – bez wyjmowania ciasta z piekarnika- i piecz przez 60 minut.
Sernik studź przy lekko uchylonym piekarniku – użyj do tego najlepiej drewnianej łyżki, którą włóż między drzwiczki piekarnika a piekarnik.
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
W zależności od sezonu zamiast truskawek możesz dodać inne owoce np. gruszki, jagody lub banany.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola