SERNIK Z TRUSKAWKAMI NA KRUCHYM SPODZIE

Sernik na ciepło to jedno z moich ulubionych ciast, a szczególnie uwielbiam te miękkie serniki, rozpływające się w ustach, a taki sernik można właśnie uzyskać z tego przepisu. Dodatkowo do ciasta można dodać pyszne owoce, które wzbogacą smak sernika, w tym przypadku są to truskawki, które pasują do niego bezbłędnie.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • odrobina soli

Do miski wsyp wszystkie składniki i zagnieć dokładnie na gładkie ciasto, formując kulę. Następnie ciasto przykryj i włóż do lodówki na około 30-40 minut. W tym czasie może przyszykować formę na ciasto, moja ma 24cmx35cm, najpierw wysmaruj blachę tłuszczem, następnie wyłóż na nią papier do pieczenia. Ustaw piekarnik na grzanie góra dół i nagrzej do 175 stopni C. Po minionym czasie chłodzenia ciasta, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj( w okresie letnim, gdy jest gorąco, ciasto może się ciężko wałkować, gdyż mimo mąki będzie szybko kleić się do wałka). Ciasto, jeśli Ci się uda, możesz rozwałkować na wymiary blachy i włożyć lub wałkować małe kawałki i później w miarę równo dognieść je w formie. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj przez 20 minut. Podpieczony spód ciasta wyjmij z piekarnika i wystudź.

SKŁADNIKI NA SERNIK

  • 1 kilogram zmielonego twarogu w wiaderku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 gram)
  • 2 białka
  • 3 jaja
  • aromat waniliowy 9 ml – ja dałam 3/4 zawartości

Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia na gładko wszystkich składników. Następnie tak powstałą masę wyłóż na wystudzone kruche ciasto. Między czasie nastaw piekarnik na 180 stopni C, grzanie góra dół.

DODATKOWO

  • około 350 gram truskawek
  • może być cukier puder do posypania

Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i przekrój na pół. Następnie układaj je na masie serowej. Gdy piekarnik nagrzeje się, włóż blachę do nagrzanego piekarnika piecz 5 minut na 180 stopniach C, następnie obniż temperaturę pieczenia do 140 stopni C – bez wyjmowania ciasta z piekarnika- i piecz przez 60 minut.
Sernik studź przy lekko uchylonym piekarniku – użyj do tego najlepiej drewnianej łyżki, którą włóż między drzwiczki piekarnika a piekarnik.

Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

W zależności od sezonu zamiast truskawek możesz dodać inne owoce np. gruszki, jagody lub banany.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »