KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE Z WIŚNIAMI I NUTĄ CYNAMONU

Obłędne ciasto, które warto przygotować na rodzinne spotkanie lub by umilić sobie niedzielną kawę. To połączenie smaku pokocha każdy łasuch, a nawet osoba jedząca ciasta sporadycznie. Dodatkowo ukryta chrupka warstwa, dodaje wyjątkowość temu ciastu. Wykonanie całości choć wydaje się trudne i czasochłonne, jest na prawdę bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na chrupką warstwę:

  • 200 gram kremu czekoladowego typu Nutella
  • 120 gram sucharków

Na sernik:

  • 500 gram twarogu na sernik (u mnie z wiaderka)
  • 60 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny

Dodatkowo:

  • wiśnie drylowane ok 300-400 gram
  • cynamon przyprawa

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Prostokątną blachę – u mnie 24 x 35 – wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 175 stopni C. Białka upij ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj po jednym żółtku, nadal mieszając mikserem. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszaj na niskich obrotach tylko do połączenia składników – można też to zrobić bez użycia miksera za pomocą szpatułki. Gotową mieszankę przelej do blachy, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, ”upuścić’ z małej wysokości (15 cm) i ostudzić.

Chrupka warstwa:

Sucharki pokrusz na proszek, można to zrobić za pomocą blendera, młynka lub tłuczka. Gdy sucharki będą pokruszone, dodaj krem czekoladowy – najlepiej jest go wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej, dzięki czemu lepiej się wymiesza z sucharkami. Połączoną masę nakładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Sernik:

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko do przykrycia żelatyny) i odstaw do napęcznienia. Twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym tylko do połączenia składników. Do małego garnuszka wlej 3 łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu, tylko do rozpuszczenia żelatyny – uważaj jednak by jej nie zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące i sernik nam nie stężeje. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj, tak aby nie powstały grudki. Gdy masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i ponownie wymieszaj. W ten sposób zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia. W innej misce ubij pozostałą schłodzoną śmietankę 30% (czyli około 205 ml) na sztywno i dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.

Całość:

Na biszkopt z masą chrupką wyłóż odsączone wiśnie, następnie wylej na całość gotową masę serową. Całość wstaw do lodówki na około godzinę. Następnie ciasto przyprósz cynamonem. Ponownie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »