Kamienie

SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Sernik, który podbije nie jedno podniebienie, puszysty i delikatny, w sam raz dla miłośników sernika i nie tylko. Połączenie ciasteczek, białej czekolady i sernika w jedno to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest szybkie w przyrządzeniu, nie potrzeba za wiele składników, sprawdzi się idealnie jako ciasto do kawy, czy też na przyjęcie urodzinowe.

SKŁADNIKI

  • ok 1 kg serka waniliowego (u mnie president) może być też twaróg na sernik
  • 1 opakowanie ciemnych herbatników (200g)
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 200 gram cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 tabliczka białej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Spód

Herbatniki należy zblendować, a masło rozpuścić następnie dodać je do herbatników i ugnieść w taki sposób, by uzyskać konsystencję ”mokrego piasku”. Tortownicę o średnicy około 24 cm posmarować masłem i wyłożyć dno ciasteczkowym spodem i schłodzić.

Masa

Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. W tym czasie można nastawić piekarnik na 160 stopni C, grzanie góra-dół. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Następnie dodajemy śmietankę, budyń i serek i mieszamy krótko do połączenia się składników (aby nie napowietrzać masy). Masę wlewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 55-60 minut. Studzimy godzinę w zamkniętym piekarniku (nie wyciągamy z piekarnika!), po godzinie lekko otwieramy drzwiczki piekarnika i dalej studzimy. Po wystudzeniu możemy zrobić polewę z białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie smarujemy nią wierzch sernika. Gotowe!

Smacznego 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »