Serniki to moje ulubione ciasta, mają wiele odsłon i osobiście uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik Izaura, który łączy w sobie ser połączony z ciastem czekoladowym. To doskonały, a zarazem bardzo prosty do zrobienia deser, dodatkowo ze składników wychodzi nam pyszna polewa czekoladowa, którą możemy polać gotowe już ciasto. Sernik ten sprawdzi się na każdą okazję, a ciasta z jednej blaszki wychodzi sporo.
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE
- 250 gram masła
- 4 łyżki kakao
- pół szklanki wody
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuść w rondelku, dodaj wodę, kakao oraz cukier, wymieszaj i zagotuj ciągle mieszając. Następnie ostudź masę, po czym dodaj 4 żółtka i wymieszaj do połączenia żółtek z masą.
Odlej pół szklanki na polewę, resztę wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Następnie ubij białka na sztywną pianę i dodawaj partiami do czekoladowej masy, delikatnie mieszając. Masę podziel na dwie części, dokładnie na 3/4 oraz 1/4 masy.
SKŁADNIKI NA SERNIK
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kg twarogu do sernika
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
PRZYGOTOWANIE
Żółtka należy utrzeć z cukrem, następnie dodać twaróg oraz budyń i wymieszać do połączenia składników. Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj partiami do masy sernikowej delikatnie mieszając.
DODATKOWO
- wiórki kokosowe
- pół szklanki odlanej polewy
PIECZENIE
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. grzanie góra-dół. 3/4 masy czekoladowej wylej do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie na masę czekoladową wylej masę serową, a na nią resztę ciasta.
Całość piecz około godzinę, a po upieczeniu polej polewą czekoladową oraz posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola