SELEN WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Selen jest pierwiastkiem, który występuję w przyrodzie w mikroskopijnych ilościach i jest on niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. W organizmie jest zgromadzony w ilościach 10- 30 mg, z czego 30% skumulowane jest w wątrobie, 30% w mięśniach, 15% w nerkach a pozostałe 10% w osoczu krwi. Selen został odkryty w 1817 roku przez szwedzkiego chemika J. J. Berzeliusa i ze względu na rzadkość występowania nie był on przedmiotem szczególnego zainteresowania przez ponad sto lat. Dopiero w XX wieku poznano go lepiej, dzięki rozwojowi metod laboratoryjnych, pozwalających dokładnie określić jego poziom w krwi. Pierwiastek ten pełni bardzo ważną rolę dla prawidłowego działania naszej tarczycy, a także chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

WŁAŚCIWOŚCI SELENU

  • jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów
  • pomaga usuwać wolne rodniki
  • chroni komórki i czerwone krwinki przed toksycznym działaniem wolnych rodników
  • odgrywa ważną rolę w procesie powstawania odporności organizmu
  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • wpływa na prawidłową kondycję paznokci oraz włosów
  • wspiera układu sercowo-naczyniowy

PRZYCZYNY NIEDOBORU

  • zaburzenia wchłaniania pokarmu z przewodu pokarmowego
  • żywienie pozajelitowe
  • stany po usunięciu dużych części jelita cienkiego
  • AIDS
  • choroby naczyń krwionośnych
  • ostre zapaleniu trzustki
  • mukowiscydoza
  • niewydolności nerek
  • choroba Crohna

OBJAWY NIEDOBORU

  • częste przeziębienia
  • problemy z płodnością
  • zaburzenia funkcji tarczycy
  • osłabienie funkcji wątroby i trzustki
  • depresja
  • uczucie lęku i niepokoju
  • niewydolność serca
  • ryzyko nowotworów
  • przewlekłe zmęczenie
  • osłabienie
  • ból mięśni
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • dysfunkcja układu kostno-stawowego
  • wypadanie włosów

DAWKOWANIE WEDŁUG RDA

  • niemowlęta – od 15 do 20 μg
  • dzieci od 1 do 3 roku życia – 20 μg
  • dzieci od 4 do 9 roku życia – 30 μg
  • dzieci od 10 do 12 roku życia – 40 μg
  • młodzież od 13 do 18 roku życia –  55 μg
  • kobiety – 55 μg
  • mężczyźni – 55 μg
  • kobiety w ciąży – 60 μg
  • kobiety karmiące –  70 μg

CENNA UWAGA

Nadmiar selenu występuje głównie w krajach, w których dominują gleby o wysokiej zawartości tego składnika. W krajach, w których występuje nadmiar selenu, ludzie chorują na selenozę, która występuje przy długotrwałym spożyciu selenu powyżej 400 mikrogramów dziennie. Dochodzi wówczas do niedokrwistości, zaniku narządów miąższowych i zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA W PRODUKTACH W 100 GRAMACH

  • orzechy brazylijskie – 103 μg/ 100 gram
  • otręby pszenne – 77,6 μg/ 100 gram
  • dorsz – 65,5 μg/ 100 gram
  • wątroba wieprzowa 56 μg/ 100 gram
  • nasiona słonecznika – 53 μg/ 100 gram
  • otręby owsiane – 45,2 μg/ 100 gram
  • makrela – 44,1 μg/ 100 gram
  • łosoś – 36,5 μg/ 100 gram
  • mintaj – 36,5 μg /100 gram
  • tuńczyk – 36,5 μg/ 100 gram
  • śledź – 36,5 μg/ 100 gram
  • jajko kurze 31,6 μg/ 100 gram
  • twaróg tłusty – 30 μg/ 100 gram
  • krewetki – 29,6 μg/ 100 gram
  • fasola – 24,9 μg/ 100 gram
  • parmezan – 22,5 μg/ 100 gram
  • ryż – 20 μg / 100 gram
  • pistacje 19 μg/ 100 gram
  • czosnek – 14,2 μg/ 100 gram

Źródło: selenowanie.pl ”zawartość selenu w pochodzących z rynku polskiego wybranych produktach spożywczych”, witamina.info ”selen”, wylecz.to ”selen – właściwości, nadmiar, niedobór”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »