RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Risotto z kurczakiem i warzywami jest to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, które zaspokoi niejednego głodomora. Ryż jest zdrową alternatywą bardzo popularnych ziemniaków, które goszczą na polskich stołach niemal codziennie, więc warto co jakiś czas dodać do naszego menu coś innego. Dodatek mięsa i warzyw to źródło cennych witamin i minerałów, co czyni całe danie bardzo pożywnym oraz zdrowym.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 2 piersi z kury
  • 450 g mieszanki warzyw marchew, pietruszka i por
  • 1 łyżka masła
  • 50 g sera
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE

Ryż podsmaż przez 2 minuty na oleju, następnie podlewaj go stopniowo bulionem, mieszaj go. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany.

W międzyczasie piersi pokrój w kostkę, przyprawa solą, pieprzem i papryką, następnie smaż na oleju przez około 8 minut, po czym dodaj mieszankę warzyw i smaż wszystko razem przez 5 minut. Po tym czasie mięso z warzywami dodaj do gotowego ryżu, wszystko razem wymieszaj, na koniec dodaj masło i starty ser. Gotowe.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »