RISOTTO WARZYWNE

Risotto warzywne to bardzo proste do przygotowania i smaczne danie, podstawą tego przepisu jest ryż, który jest sycący i zawiera w sobie sporo białka. Ryż jest dobrą alternatywą dla ziemniaków, które coraz częściej i niezmiennie towarzyszą nam podczas obiadów, a warto je czasem zastąpić innym dodatkiem skrobiowym np. ryżem. Choć sama nie przepadam za suchym ryżem jako dodatkiem do potraw, to jako danie jednogarnkowe w postaci risotto zdecydowanie zachwyca me podniebienie szczególnie, gdy ryż wchłania cały aromat dodatków i dzięki czemu smakuje wyśmienicie.

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  • 2/3 szklanki ryżu do risotto
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 kostki rosołowe na 1 litr bulionu
  • około 100 gram żółtego sera
  • olej
  • przyprawy: 2/3 łyżeczki kurkumy, oregano, tymianku i papryki słodkiej

PRZYGOTOWANIE

Na patelni podsmaż do zeszklenia pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj ryż (surowy!) i dokładnie obsmaż całość, po czym możesz dodać pokrojone w kosteczkę paprykę oraz cukinię i wszystko razem smażyć przez około 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy, wlej szklankę gorącego bulionu z kostek rosołowych i gotuj całość bez przykrycia co jakiś czas mieszając, aż do odparowania bulionu, po czym wlej kolejną szklankę i powtarzaj czynność, aż do czasu, gdy ryż zmięknie. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj ser na tarce. Risotto przełóż na talerze, posyp natką pietruszki i startym serem.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »