Racuchy z jabłkami to pyszne danie dla łasucha, najbardziej uwielbiają je dzieci, szczególnie smakują w ciepłe i słoneczne dni. Moje racuchy przygotowałam bez laktozy, więc można je podawać osobom z nietolerancją laktozy bo i czemu miałyby z nich rezygnować. Cynamonowe racuchy z jabłkami są bardzo pożywne i smaczne, nie ociekają tłuszczem i jak na danie smażone nie są zbyt ciężkie. Przepis ten można modyfikować i przygotować racuchy bez cynamonu lub zrobić z nich danie bezglutenowe wówczas zamiast zwykłej mąki dodać np. kukurydzianą lub inną dowolną bezglutenową mąkę. Moje racuchy przygotowałam z cynamonem i jabłkami, podaję je z cukrem pudrem kładzione na dżemie porzeczkowym, który według mnie idealnie do nich pasuje, posypałam je dodatkowo kwiatami lawendy.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2-3 jabłka
- cynamon
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Wbij jajka do misy, przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i resztę składników oprócz cynamonu i jabłek.
- Całość zblenduj na jednolita masę, która powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Do gotowej masy dodaj obrane i pokrojone jabłka w kostkę oraz cynamon i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Tak przygotowaną masę wylewaj małą chochlą na rozgrzany tłuszcz bardzo delikatnie i pomału (masa dość szybko się rozlewa). Racuchy przewracaj za pomocą dwóch widelców jak tylko brzegi się zrumienią.
- Usmażone racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby je odsączyć ze zbędnego tłuszczu.
- Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem i/lub dżemem.
Smacznego!