RACUCHY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM BEZ LAKTOZY

Racuchy z jabłkami to pyszne danie dla łasucha, najbardziej uwielbiają je dzieci, szczególnie smakują w ciepłe i słoneczne dni. Moje racuchy przygotowałam bez laktozy, więc można je podawać osobom z nietolerancją laktozy bo i czemu miałyby z nich rezygnować. Cynamonowe racuchy z jabłkami są bardzo pożywne i smaczne, nie ociekają tłuszczem i jak na danie smażone nie są zbyt ciężkie. Przepis ten można modyfikować i przygotować racuchy bez cynamonu lub zrobić z nich danie bezglutenowe wówczas zamiast zwykłej mąki dodać np. kukurydzianą lub inną dowolną bezglutenową mąkę. Moje racuchy przygotowałam z cynamonem i jabłkami, podaję je z cukrem pudrem kładzione na dżemie porzeczkowym, który według mnie idealnie do nich pasuje, posypałam je dodatkowo kwiatami lawendy.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 jabłka
  • cynamon
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij  jajka do misy, przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i resztę składników oprócz cynamonu i jabłek.
  2. Całość zblenduj na jednolita masę, która powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Do gotowej masy dodaj obrane i pokrojone jabłka w kostkę oraz cynamon i wymieszaj delikatnie łyżką.
  4. Tak przygotowaną masę wylewaj małą chochlą na rozgrzany tłuszcz bardzo delikatnie i pomału (masa dość szybko się rozlewa). Racuchy przewracaj za pomocą dwóch widelców jak tylko brzegi się zrumienią.
  5. Usmażone racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby je odsączyć ze zbędnego tłuszczu.
  6. Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem i/lub dżemem.

Smacznego!

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »