RACUCHY JABŁKOWE DROŻDŻOWE

Racuchy jabłkowe na drożdżach to przysmak dzieci i dorosłych, doskonałe na obiad oraz do kawy, nie są tłuste i łatwe do przyrządzenia.

SKŁADNIKI

  • 4 duże jabłka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru (możesz dodać więcej)
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • 50 gram drożdży
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia (np. z pestek winogron, kokosowy, rzepakowy lub inny)

PRZYGOTOWANIE

1 szklankę ciepłego mleka wlej do większej misy (nie może być gorące), dodaj połowę pokruszonych drożdży i szczyptę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce aż zrobi się zaczyn. Następnie dodaj drugą szklankę mleka, cukier, mąkę, jajko i wymieszaj energicznie. Umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę jabłka, dodaj do misy i poczekaj aż ciasto zwiększy swoją objętość (około 30 minut). Nakładaj łyżką placki na rozgrzany olej, gdy brzegi zarumienią się przy użyciu dwóch widelców obróć na drugą stronę. Zdejmij z patelni wyłóż na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz. Podaj z cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »