QUARKKÄULCHEN – PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I TWAROGU

Placki z ziemniaków i chudego twarogu to smak, który pamiętam z dzieciństwa przyrządzała nam je babcia a ich smak utkwił mi w pamięci do dziś. Jest to doskonała potrawa dla dzieci nawet niejadek polubi ich smak. Placuszki są bardzo łatwe do wykonania a ich smak i zapach pozostaje niezapomniany przez całe życie. Te oryginalne z przepisu babci podawane były z cukrem, ja dzisiaj takie serwuje swojemu maluchowi z cukrem pudrem i owocami.

Quarkkäulchen bo taka ich rodowa nazwa, którą dosłownie można przetłumaczyć jako (serowa kulka) przepis ten swymi korzeniami sięga Saksonii we wschodnich Niemczech z okolic Drezna i do dnia dzisiejszego potrawa ta jest serwowana w kawiarniach czy restauracjach i podawana jako deser, placki te podaje się posypane cukrem lub z musem jabłkowym. Na przepis składa się 2/3 gotowanych ziemniaków, 1/3 chudego twarogu, jajko, mąka, cukier a jako dodatek można użyć otartej skórki z cytryny, prawdziwą wanilię opcjonalnie cynamon, rodzynki, uformowane płaskie placki kładzie się na olej lniany i smaży na złoto z obu stron. Jeden przepis może mieć tak naprawdę wiele odsłon wszystko zależy jaki smak preferujesz Ty i Twoi bliscy.

Jako, że placuszki smażone są na oleju to nie należą do potraw niskokalorycznych dlatego jeśli jesteś na diecie nie często zaleca się ich spożywanie ale zjadane sporadycznie są warte grzechu.

SKŁADNIKI

  • Około 500 g ugotowanych ziemniaków
  • Sól morska lub himalajska
  • 250 g sera chudego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • Olej do smażenia (lniany lub inny np. z pestek winogron, kokosowy, rzepakowy z pierwszego tłoczenia.)

Można wzbogacić je o skórkę z otartej cytryny lub cynamon dodać prawdziwą wanilię, można także do ciasta dodać 3 łyżki rodzynek.

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj ziemniaki z dodatkiem soli i odstaw je do ostygnięcia. Chłodne ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj ser, jajko, cukier, mąkę i dokładnie wymieszaj.

Formuj oprószonymi mąką dłońmi z wytoczonej kulki placki o płaskim kształcie, o grubości około 1,5 – 2 cm.

Kładź placki na rozgrzany olej. Gdy brzegi się zrumienią podnieć lekko widelcem lub łopatką i odczekaj jeszcze chwilę zanim obrócisz na drugą stronę (placki lubią przywierać jeśli nie wzruszysz ich od dna wówczas podczas obracania mogą się rwać). Po obróceniu i zrumienieniu się drugiej strony również wykonaj tę samą czynność oderwania przywarłego placka od dna. Smaż placki z obu stron na złoty kolor i kładź na talerz z papierowym ręcznikiem, placuszki wymagają solidnego odsączenia bo dość znacznie chłoną olej.

Te oryginalne podaje się z cukrem lub z musem jabłkowym, u mojej babci jadłam je zawsze posypane cukrem a u siebie serwuję je z cukrem pudrem i z owocami.

Porada :

Jeśli zostały Ci ziemniaki z obiadu zachowaj je do wykonania placków, pamiętaj jednak by ziemniaki nie miały więcej aniżeli 24 godziny, wówczas zmieniają swój kolor i smak.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »