PUDDING RYŻOWY Z MALINAMI

Pudding ryżowy może być spożywany przez malucha już od 12 miesiąca życia pod warunkiem, jeśli Twój maluch nie ma skazy białkowej (w przeciwnym razie do przygotowania puddingu trzeba użyć mleka roślinnego). Jest to fajny pomysł na deser również dla większych łasuchów, najlepiej smakuje na ciepło w chłodne wieczory. Według mnie najsmaczniejszy jest z malinami ale równie pysznie smakuje z innymi sezonowymi owocami, można serwować jeden przepis w różnych odsłonach np. z cynamonem i jabłkami lub owocami, które są dostępne w danym sezonie.

SKŁADNIKI NA PUDDING RYŻOWY

  • 1 szklanka ryżu mlecznego
  • 1 l mleka zwykłego lub roslinnego
  • Szczypta soli morskiej
  • Cynamon opcjonalnie
  • Konfitura z malin lub świeże maliny opcjonalnie dowolne owoce

PRZYGOTOWANIE PUDDINGU RYŻOWEGO

Do rondla wlej mleko i postaw na małym ogniu, ryż mleczny przelej dokładnie przez sito i wsyp do mleka, dodaj szczyptę soli, gotuj do miękkości (aż ryż wchłonie całą zawartość mleka) ciągle mieszając. Na koniec dodaj cynamon w niewielkiej ilości i jeszcze chwilę przemieszaj na ogniu. Jeśli po wchłonięciu ryż nie będzie odpowiednio miękki, przykryj pokrywką i odczekaj jeszcze chwilę aż zmięknie. Jeśli konsystencja będzie zbyt treściwa dla Twojego malucha zmiksuj niezbyt dokładnie ryż po ugotowaniu (ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby). Przełóż konfiturę z malin lub świeże maliny do salaterek i dodaj ryż.

Posiłek może być spożywany na drugie śniadanie, za równo na podwieczorek. Nic bardziej prostego a zarazem pysznego. Opcjonalnie możesz użyć dowolnych owoców, smakuje równie dobrze z brzoskwinią z puszki.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »