I WERSJA
ŚNIADANIE
- Koktajl Membrane Fluidizer
- 2 kromki chleba Ezekiela z serem jogurtowo-ziołowym
- Gotowane jajko
- Herbata zielona
PRZEPIS NA KOKTAJL MEMBRANE FLUIDIZER
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
- 1 łyżka stołowa wysokiej jakości lecytyny w granulkach
- 180-240 g soku owocowego
Zmieszaj wszystkie składniki w szejkerze lub w blenderze i wypij.
Jest to koktajl wzmacniający układ immunologiczny i nerwowy opracowany specjalnie dla osób z grupą krwi B. Lecytyna posiada właściwości wzmacniające układ immunologiczny, poprawia metabolizm. Koktajl dostarcza dużą ilość choliny (witaminy B4, seriny i etanolaminy (fosfolipidów).
PRZEPIS NA SER JOGURTOWO-ZIOŁOWY
- 2 l jogurtu beztłuszczowego
- 2ząbki czosnku siekanego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- Sól, pierz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przełóż jogurt do tkaniny na ser lub innej płóciennej zwiń, powieś nad kranem i pozwól odciekać jogurtowi przez 4,5 do 5 godzin. Wyjmij jogurt z tkaniny, przełóż do miski i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Przełóż do zamkniętego naczynia i przechowuj w lodówce.
LUNCH
- Sałatka grecka (sałata, ogórek, szalotki, seler, ser feta, oliwa z oliwek, sok z cytryny)
- Banan
- Mrożona herbata ziołowa
PODWIECZOREK
- Ciasto quinoa z sosem jabłkowym
- Herbata ziołowa
PRZEPIS NA CIASTO GUINOA Z SOSEM JABŁKOWYM
- 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa
- 1 szklanka rodzynek lub innych dozwolonych owoców suszonych
- 1/2 szklanki łuskanych pekanów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 szklanki niesolonego masła lub oleju canola opcjonalnie oliwy z oliwek
- 1 szklanka cukru lub syropu klonowego (zdecydowanie polecam mniej!)
- 1 duże jajko
- 2 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
Do szklanki z 1/4 mąki dodaj rodzynki, orzechy i odstaw. Do miski wsyp i wymieszaj sodę, proszek do pieczenia, mielone goździki, sól i pozostałą mąkę. Oddzielnie połącz masło lub olej z cukrem i jajkiem. Wymieszaj wszystkie składniki na końcu dodaj owoce i orzechy wcześniej odłożone. Przełóż wszystko do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (24 cm x 24 cm), piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.
OPCJONALNIE
- Niskotłuszczowy serek wiejski z plasterkami gruszki lub innymi owocami dozwolonymi
KOLACJA
- Potrawka jagnięca ze szparagami
- Szafran z brązowym ryżem
- Ugotowane na parze warzywa (brokuły, chińska kapusta itp.)
- Mrożony jogurt
- Wino jeśli chcesz
POTRAWKA JAGNIĘCA ZE SZPARAGAMI (PRZEPIS DLA 2 OSÓB)
- 450 g świeżych szparagów
- 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego
- 1 cebula siekana w kostkę
- 3 łyżki stołowego niesolonego masła
- 1 szklanka wody
- Sól, pierz
- Sok z 1 cytryny
Potnij szparagi na 5 cm kawałki (usuwając końcówki). Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, podsmaż z cebulą na maśle aż osiągnie kolor jasnobrązowy. Dodaj wodę, sól i przyprawy, gotuj do czasu aż będzie miękkie. Następnie dodaj szparagi i gotuj jeszcze przez 15 minut lub do chwili, gdy będą miękkie. Na koniec polej sokiem z cytryny.
OPCJONALNIE
- Kotlet z gotowanej jagnięciny
- Szparagi
II WARIANT
ŚNIADANIE
- Koktajl Membrane Fluidizer
- Otręby ryżowe z bananem i chudym mlekiem
- Sok winogronowy
- Kawa
LUNCH
- Cienki plaster sera szwajcarskiego lub munster
- Cienki plaster piersi z indyka
- 2 kromki chleba orkiszowego
- Musztarda lub majonez
- Zielona sałata
- Herbata ziołowa lub zielona
OPCJONALNIE
- 2 plasterki piersi z indyka
- 1 kromka chleba orkiszowego
- Musztarda
PODWIECZOREK
- Słodki jogurt owocowy
- Herbata ziołowa lub zielona
KOLACJA
- Gotowana ryba
- Warzywa gotowane na parze
- Pieczone jamy z rozmarynem
- Mieszanka ze świeżych owoców
- Herbata ziołowa lub kawa
- Czerwone lub białe wino jeśli masz ochotę
PRZEPIS NA GOTOWANĄ RYBĘ PRZEPIS CHERYL MILLER (DLA 4 OSÓB)
- 6 łyżek masła niesłonego masła lub oleju
- 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego
- 1 łyżka świeżego czosnku
- 4 plastry filetów z ryby
- 1 szklanka dmuchanego ryżu rozgniecionego
- 2 łyżki świeżej siekanej natki pietruszki
Wymieszaj masło lub oliwę z sosem pierzowym, dodaj czosnek. 4 łyżkami mikstury polej naczynie do pieczenia ryby, ułóż filety z ryby i polej pozostałą częścią mikstury. Gotuj rybę przez 10-15 minut. Po wyjęciu z naczynia posyp zieloną pietruszką.
PIECZONE JEMY Z ROZMARYNEM (DLA 4 OSÓB)
- 5-6 średniej wielkości jamów
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
- Szczypta pieprzu cayenne
Wymieszaj wszystkie składniki razem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni Celsjusza. Wspaniale smakuje z sałatą lub z pieczonymi warzywami.
III WARIANT
ŚNIADANIE
- Koktajl Membrane Fluidizer
- Granola klonowo-orzechowa z mlekiem kozim
- Sok grejpfrutowy
- Zielona herbata
PRZEPIS NA GRANOLĘ KLONOWO-ORZECHOWĄ
- 4 szklanki owsa
- 1 szklanka otrębów ryżowych
- 1 szklanka nasion sezamu
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych porzeczek lub rodzynek czy innych dozwolonych owoców
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/4 szklanki oleju canola
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce połącz owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodaj syrop klonowy i mieszaj do osiągniecia kleistej konsystencji. Wyłóż mieszankę na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 90 minut (wyjmuj blachę z piekarnika co 15 minut i przemieszaj). Wypieczoną na brązowy kolor granolę wystudź i przełóż do szczelnego pojemnika lub słoja.
OPCJONALNIE
- Dmuchany ryż z mlekiem kozim
LUNCH
- Sałatka ze szpinaku
- 1/2 tuńczyka konserwowego z wodzie z majonezem
- 2 wafle ryżowe
- Herbata ziołowa
PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKU
- 1 pęczek szpinaku
- 1 cebula dymka
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Umyj dokładnie szpinak, posyp solą, po paru minutach odciśnij nadmiar wody, dodaj posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pierz. Spożywaj zaraz po przygotowaniu.
OPCJONALNIE
- 1/2 tuńczyka w wodzie z majonezem
- 1 kromka chleba esseńskiego
PODWIECZOREK
- Morelowy chleb owocowy
- Jabłko
- Kawa lub herbata
PRZEPIS NA MORELOWY CHLEB OWOCOWY
- 1 i 1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
- 1 jajko
- 1 szklanka konserwowanych moreli (w słodkiej zalewie)
- 2 szklanki maki z brązowego ryżu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
- 1 szklanka suszonych moreli
- 1 szklanka rodzynek
W misce roztrzep jajko z jogurtem, dodaj 1 szklankę mąki i połowę przypraw z sodą, mieszaj do osiągnięcia gładkiej masy bez grudek. Dodaj pozostała część mąki i przypraw. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać wody lub mleko sojowe. Dodaj morele i rodzynki. Wlej masę do nasmarowanej tłuszczem foremki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40- 45 minut.
OPCJONALNIE
- Niskotłuszczowy jogurt z rodzynkami
KOLACJA
- Wspaniałe Fettucine
- Zielona sałata
- Mrożony jogurt
- Herbata ziołowa
- Czerwone lub białe wino jeśli chcesz
PRZEPIS NA WSPANIAŁE FETTUCINE (PORCJA DLA 4 OSÓB)
- 250 g fettucine ryżowego lub orkiszowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki sera parmezan plus 2 łyżki sera parmezan
- 1/4 szklanki siekanej szalotki
- 2 łyżki siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1/4 łyżeczki mielonego suszonego czosnku lub 1 ząbek rozgniecionego świeżego
- 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
Ugotuj fetuccini zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odlej wodę i włóż makaron do rondla, dodaj oliwę i wymieszaj. Następnie dodaj maślankę, 1/3 szklanki parmezanu, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotuj wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekoruj 2 łyżkami sera parmezanu i świeżą bazylią. Podawaj z cytryną.
Źródło pozyskane: JEDZ ZGODNIE ZE SWOJĄ GRUPĄ KRWI Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney