PRZYKŁADOWE MENU DZIENNE DLA GRUPY KRWI B

I WERSJA

ŚNIADANIE

  • Koktajl Membrane Fluidizer
  • 2 kromki chleba Ezekiela z serem jogurtowo-ziołowym
  • Gotowane jajko
  • Herbata zielona

PRZEPIS NA KOKTAJL MEMBRANE FLUIDIZER

  • 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
  • 1 łyżka stołowa wysokiej jakości lecytyny w granulkach
  • 180-240 g soku owocowego

Zmieszaj wszystkie składniki w szejkerze lub w blenderze i wypij.

Jest to koktajl wzmacniający układ immunologiczny i nerwowy opracowany specjalnie dla osób z grupą krwi B. Lecytyna posiada właściwości wzmacniające układ immunologiczny, poprawia metabolizm. Koktajl dostarcza dużą ilość choliny (witaminy B4, seriny i etanolaminy (fosfolipidów).

PRZEPIS NA SER JOGURTOWO-ZIOŁOWY

  • 2 l jogurtu beztłuszczowego
  • 2ząbki czosnku siekanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól, pierz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przełóż jogurt do tkaniny na ser lub innej płóciennej zwiń, powieś nad kranem i pozwól odciekać jogurtowi przez 4,5 do 5 godzin. Wyjmij jogurt z tkaniny, przełóż do miski i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Przełóż do zamkniętego naczynia i przechowuj w lodówce.

LUNCH

  • Sałatka grecka (sałata, ogórek, szalotki, seler, ser feta, oliwa z oliwek, sok z cytryny)
  • Banan
  • Mrożona herbata ziołowa

PODWIECZOREK

  • Ciasto quinoa z sosem jabłkowym
  • Herbata ziołowa

PRZEPIS NA CIASTO GUINOA Z SOSEM JABŁKOWYM

  • 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa
  • 1 szklanka rodzynek lub innych dozwolonych owoców suszonych
  • 1/2 szklanki łuskanych pekanów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki niesolonego masła lub oleju canola opcjonalnie oliwy z oliwek
  • 1 szklanka cukru lub syropu klonowego (zdecydowanie polecam mniej!)
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego

Do szklanki z 1/4 mąki dodaj rodzynki, orzechy i odstaw. Do miski wsyp i wymieszaj sodę, proszek do pieczenia, mielone goździki, sól i pozostałą mąkę. Oddzielnie połącz masło lub olej z cukrem i jajkiem. Wymieszaj wszystkie składniki na końcu dodaj owoce i orzechy wcześniej odłożone. Przełóż wszystko do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (24 cm x 24 cm), piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.

OPCJONALNIE

  • Niskotłuszczowy serek wiejski z plasterkami gruszki lub innymi owocami dozwolonymi

KOLACJA

  • Potrawka jagnięca ze szparagami
  • Szafran z brązowym ryżem
  • Ugotowane na parze warzywa (brokuły, chińska kapusta itp.)
  • Mrożony jogurt
  • Wino jeśli chcesz

POTRAWKA JAGNIĘCA ZE SZPARAGAMI (PRZEPIS DLA 2 OSÓB)

  • 450 g świeżych szparagów
  • 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego
  • 1 cebula siekana w kostkę
  • 3 łyżki stołowego niesolonego masła
  • 1 szklanka wody
  • Sól, pierz
  • Sok z 1 cytryny

Potnij szparagi na 5 cm kawałki (usuwając końcówki). Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, podsmaż z cebulą na maśle aż osiągnie kolor jasnobrązowy. Dodaj wodę, sól i przyprawy, gotuj do czasu aż będzie miękkie. Następnie dodaj szparagi i gotuj jeszcze przez 15 minut lub do chwili, gdy będą miękkie. Na koniec polej sokiem z cytryny.

OPCJONALNIE

  • Kotlet z gotowanej jagnięciny
  • Szparagi

II WARIANT

ŚNIADANIE

  • Koktajl Membrane Fluidizer
  • Otręby ryżowe z bananem i chudym mlekiem
  • Sok winogronowy
  • Kawa

LUNCH

  • Cienki plaster sera szwajcarskiego lub munster
  • Cienki plaster piersi z indyka
  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • Musztarda lub majonez
  • Zielona sałata
  • Herbata ziołowa lub zielona

OPCJONALNIE

  • 2 plasterki piersi z indyka
  • 1 kromka chleba orkiszowego
  • Musztarda

PODWIECZOREK

 

  • Słodki jogurt owocowy
  • Herbata ziołowa lub zielona

KOLACJA

  • Gotowana ryba
  • Warzywa gotowane na parze
  • Pieczone jamy z rozmarynem
  • Mieszanka ze świeżych owoców
  • Herbata ziołowa lub kawa
  • Czerwone lub białe wino jeśli masz ochotę

PRZEPIS NA GOTOWANĄ RYBĘ PRZEPIS CHERYL MILLER (DLA 4 OSÓB)

  • 6 łyżek masła niesłonego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego
  • 1 łyżka świeżego czosnku
  • 4 plastry filetów z ryby
  • 1 szklanka dmuchanego ryżu rozgniecionego
  • 2 łyżki świeżej siekanej natki pietruszki

Wymieszaj masło lub oliwę z sosem pierzowym, dodaj czosnek. 4 łyżkami mikstury polej naczynie do pieczenia ryby, ułóż filety z ryby i polej pozostałą częścią mikstury. Gotuj rybę przez 10-15 minut. Po wyjęciu z naczynia posyp zieloną pietruszką.

PIECZONE JEMY Z ROZMARYNEM (DLA 4 OSÓB)

  • 5-6 średniej wielkości jamów
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  • Szczypta pieprzu cayenne

Wymieszaj wszystkie składniki razem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni Celsjusza. Wspaniale smakuje z sałatą lub z pieczonymi warzywami.

III WARIANT

ŚNIADANIE

  • Koktajl Membrane Fluidizer
  • Granola klonowo-orzechowa z mlekiem kozim
  • Sok grejpfrutowy
  • Zielona herbata

PRZEPIS NA GRANOLĘ KLONOWO-ORZECHOWĄ

  • 4 szklanki owsa
  • 1 szklanka otrębów ryżowych
  • 1 szklanka nasion sezamu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych porzeczek lub rodzynek czy innych dozwolonych owoców
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki oleju canola
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce połącz owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodaj syrop klonowy i mieszaj do osiągniecia kleistej konsystencji. Wyłóż mieszankę na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 90 minut (wyjmuj blachę z piekarnika co 15 minut i przemieszaj). Wypieczoną na brązowy kolor granolę wystudź i przełóż do szczelnego pojemnika lub słoja.

OPCJONALNIE

  • Dmuchany ryż z mlekiem kozim

LUNCH

  • Sałatka ze szpinaku
  • 1/2 tuńczyka konserwowego z wodzie z majonezem
  • 2 wafle ryżowe
  • Herbata ziołowa

PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKU

  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 cebula dymka
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Umyj dokładnie szpinak, posyp solą, po paru minutach odciśnij nadmiar wody, dodaj posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pierz. Spożywaj zaraz po przygotowaniu.

OPCJONALNIE

  • 1/2 tuńczyka w wodzie z majonezem
  • 1 kromka chleba esseńskiego

PODWIECZOREK

  • Morelowy chleb owocowy
  • Jabłko
  • Kawa lub herbata

PRZEPIS NA MORELOWY CHLEB OWOCOWY

  • 1 i 1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka konserwowanych moreli (w słodkiej zalewie)
  • 2 szklanki maki z brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 szklanka rodzynek

W misce roztrzep jajko z jogurtem, dodaj 1 szklankę mąki i połowę przypraw z sodą, mieszaj do osiągnięcia gładkiej masy bez grudek. Dodaj pozostała część mąki i przypraw. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać wody lub mleko sojowe. Dodaj morele i rodzynki. Wlej masę do nasmarowanej tłuszczem foremki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40- 45 minut.

OPCJONALNIE

  • Niskotłuszczowy jogurt z rodzynkami

KOLACJA

  • Wspaniałe Fettucine
  • Zielona sałata
  • Mrożony jogurt
  • Herbata ziołowa
  • Czerwone lub białe wino jeśli chcesz

PRZEPIS NA WSPANIAŁE FETTUCINE (PORCJA DLA 4 OSÓB)

  • 250 g fettucine ryżowego lub orkiszowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki sera parmezan plus 2 łyżki sera parmezan
  • 1/4 szklanki siekanej szalotki
  • 2 łyżki siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego suszonego czosnku lub 1 ząbek rozgniecionego świeżego
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny

Ugotuj fetuccini zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odlej wodę i włóż makaron do rondla, dodaj oliwę i wymieszaj. Następnie dodaj maślankę, 1/3 szklanki parmezanu, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotuj wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekoruj 2 łyżkami sera parmezanu i świeżą bazylią. Podawaj z cytryną.

Źródło pozyskane: JEDZ ZGODNIE ZE SWOJĄ GRUPĄ KRWI Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »