I WERSJA
ŚNIADANIE
- Woda z sokiem z cytryny po przebudzeniu (pozwoli zneutralizować nadmiar śluzu, który gromadzi się u osób z grupą krwi A).
- Owsianka z mlekiem sojowym z syropem klonowym lub melasą
- Sok grejpfrutowy
- Kawa lub herbata ziołowa
Opcjonalnie
- Płatki kukurydziane z mlekiem sojowym i borówkami lub innymi dozwolonymi owocami
LUNCH
- Sałata grecka (posiekana sałata, seler, zielona cebula, ogórek, posypana serem feta, świeżą miętą, pokropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek)
- Jabłko
- 1 kromka chleba z kiełkującej pszenicy
- Herbata ziołowa
PODWIECZOREK
- 2 wafle ryżowe z masłem z orzechów ziemnych
- Śliwki
- Zielona herbata lub woda
OPCJONALNIE
- 2 wafle ryżowe z miodem
KOLACJA
- Lasagna z Tofu- Pesto
- Brokuły
- Mrożony jogurt
- Kawa lub herbata ziołowa
- Czerwone wino (jeśli chcesz)
PRZEPIS NA LASAGNA TOFU-PESTO (DLA 3 OSÓB)
- 225 g tofu zmieszanego z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki pokruszonego sera mozarella lub ricotta
- 1 jajko opcjonalnie
- 1 pęczek mrożonego lub świeżego szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- Około 2 filiżanek sosu pesto
- 4 filiżanki ryżu gotowanego lub makaronu lasagne z mąki orkiszowej ugotowanego
- 1/2 szklanki wody
Wymieszaj tofu z serem, jakiem, szpinakiem, przyprawami. Wlej fiiżankę sosu pesto do brytfanny o wymiarach 25 x 4 cm, następnie ułóż warstwę makaronu lub ryżu. Powtarzaj tę czynność aż zakończysz makaronem lub ryżem i sosem na wierzchu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40minut.
OPCJONALNIE
- Tofu “szybko smażone” (stir-fry) z groszkiem cukrowym, fasolką zieloną, porami i kiełkami lucerny
II WERSJA
ŚNIADANIE
- Woda z sokiem z cytryny po przebudzeniu
- Omlet tofu
- Sok grejpfrutowy
- Kawa lub herbata ziołowa
PRZEPIS NA OMLET Z TOFU (PORCJA DLA 2 OSÓB)
- 225 g tofu, osuszone i utarte na pulpę
- 2-3 grzyby tree oyster posiekanych
- 100 g startej czerwonej lub białej rzodkiewki
- 1/2 łyżeczki tamari
- 1/2 łyżeczki mirin lub sherry
- 1 łyżeczka świeżej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu (mąkę z ryżu brązowego uzyskuje się mieląć w młynku do kawy surowy ryż brązowy)
- 2 jajka lekko ubite
- 1 łyżka oleju canola lub oliwy z oliwek
Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wlej połowę otrzymanej mikstury i przykryj pokrywką patelnię. Duś na małym ogniu przez około 15 minut, zdejmij z patelni i usmaż pozostałą część.
OPCJONALNIE
- 1 jajko w koszulce
- 1/2 szklanki niskotłuszczowego jogurtu z jagodami, borówkami lub innymi dozwolonymi owocami
LUNCH
- Zupa miso mieszana z zieloną sałatą
- 1 wafel ryżowy
- Woda lub herbata ziołowa
PODWIECZOREK
- Ciastka z wiórkami z chleba świętojańskiego
- Lub jogurt z owocami
- Herbata ziołowa
OPCJONALNIE
- Tofu Dip z dodatkiem surowych warzyw
PRZEPIS NA TOFU DIP (PORCJA DLA 2 OSÓB)
- 1/2 szklanki tofu utartego na papkę
- 1/2 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki
- 1 ząbek czosnku
- Sól morska lub himalajska
- Pieprz
Połącz tofu, z jogurtem, oliwa, sokiem z cytryny za pomocą blendera miksuj do uzyskania gładkiej, rzadkiej konsystencji, dodaj szczypiorek lub dymkę, przyprawy. Przełóż do miski i wstaw do lodówki. Jeśli sos wyjdzie zbyt gesty dodaj odrobinę wody.
KOLACJA
- Kuleczki mięsne z indyka i tofu
- Duszona cukinia
- Sałatka z fasoli szparagowej
- Niskotłuszczowy mrożony jogurt
- Kawa lub herbata ziołowa
- Czerwone wino jeśli chcesz
PRZEPIS NA KULECZKI Z INDYKA Z TOFU (PORCJA DLA 2 OSÓB)
- 225 g mięsa mielonego z indyka
- 225 g tofu
- 1/4 szklanki mąki kasztanowej
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- Przyprawy z dozwolonych, które preferujesz
Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki naokoło 1 godzinę, uformuj małe kuleczki, smaż szybko na oleju (stir- fry) do puki nie będą chrupiące i o kolorze brązowym. Możesz je upiec w piekarniku, wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 1 godzinę.
III WERSJA
ŚNIADANIE
- Woda z cytryną po przebudzeniu
- Granola klonowo- orzechowa z mlekiem sojowym
- Sok z suszonych śliwek, marchwi lub warzywny
- Kawa lub herbata ziołowa
PRZEPIS NA GRANOLĘ KLONOWO-ORZECHOWĄ
- 4 szklanki owsa
- 1 szklanka otrębów ryżowych
- 1 szklanka nasion sezamu
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki rodzynek lub innych dozwolonych owoców
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/4 szklanki oleju canola
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce połącz owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodaj syrop klonowy i mieszaj do osiągniecia kleistej konsystencji. Wyłóż mieszankę na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 90 minut (wyjmuj blachę z piekarnika co 15 minut i przemieszaj). Wypieczoną na brązowy kolor granolę wystudź i przełóż do szczelnego pojemnika lub słoja.
OPCJONALNIE
- Dmuchany ryż z mlekiem sojowym
LUNCH
- Zupa z czarnej fasoli
- Mieszona zielona sałata
PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZARNEJ FASOLI (PORCJA DLA 4 OSÓB)
- 225 g czarnej fasoli
- Rosół warzywny, bulion
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 pęczek zielonej cebuli okrojonej w kostkę
- 30 g selera pokrojonego w kostkę
- 30 g pokrojonego w kostkę pora
- 30 g pokrojonej w kostkę pietruszki (korzeń) lub suszonej
- Pół łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- Pół łyżeczki kminu rzymskiego
- Po 1 łyżce świeżego estragonu, bazylii dymki
Namocz fasolę na noc w wodzie, następnie odlej wodę, opłucz, dodaj 3 l wody i zagotuj, odlej nadmiar wody i dodaj bulion i gotuj wolno. Podsmaż cebulę, seler, por, przyprawy, czosnek, dodaj wszystko do fasoli i kontynuuj gotowanie. Na koniec dodaj cebulę dymkę.
OPCJONALNIE
- Łosoś na zimno na zielonej sałacie z sokiem cytrynowym i z oliwą z oliwek
PODWIECZOREK
- Morelowy chleb owocowy
- Kawa lub herbata ziołowa
PRZEPIS NA MOELOWY CHLEB OWOCOWY
- 1 i 1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
- 1 jajko
- 1 szklanka konserwowanych moreli (w słodkiej zalewie)
- 2 szklanki maki z brązowego ryżu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
- 1 szklanka suszonych moreli
- 1 szklanka rodzynek
W misce roztrzep jajko z jogurtem, dodaj 1 szklankę mąki i połowę przypraw z sodą, mieszaj do osiągnięcia gładkiej masy bez grudek. Dodaj pozostała część mąki i przypraw. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać wody lub mleko sojowe. Dodaj morele i rodzynki. Wlej masę do nasmarowanej tłuszczem foremki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40- 45 minut.
OPCJONALNIE
- 1/2 szklanki jogurtu z miodem
KOLACJA
- Ryba pieczona po arabsku
- Sałatka ze szpinaku
- Mieszanka owocowa z jogurtem
- Herbata ziołowa
PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKU
- 1 pęczek szpinaku
- 1 cebula dymka
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Umyj dokładnie szpinak, posyp solą, po paru minutach odciśnij nadmiar wody, dodaj posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pierz. Spożywaj zaraz po przygotowaniu.
OPCJONALNIE
- Pieczona ryba
PPZEPIS NA RYBĘ PIECZONĄ PO ARABSKU (PORCJA DLA 3 OSÓB)
- 60 dag ryby (halibut lub sieja)
- Sól, pieprz do smaku
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula posiekana i przyprawiona oliwa z oliwek
- 1 filiżanka sosu tahini.
Umyj rybę i dokładnie osusz, przypraw solą i polej sokiem z cytryny, pozostaw przez około 15 minut. Odsącz rybę, wysmaruj oliwą z oliwek, włóż do rondla oraz do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni Celsjusza na 15 minut, następnie posyp posiekaną cebulą, dodaj sól, pierz i piecz jeszcze przez około 15 minut. Rybę podawaj z sosem tahini.
SOS TAHINI
Pół szklanki gotowego tahini (pasty sezamowej) lub zrobionej samodzielnie (1/3 szklanki sezamu uprażonego na suchej patelni, wystudzoną zblendowaną na gładką, jednolitą masę z olejem sezamowym lub inną bezwonną oliwą).
- Sok z 1 cytryny
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki surowej lub suszonej
- Woda w ilości takiej, by uzyskać gęstą konsystencję
OPCJONALNIE
- Pieczona ryba
PIECZONA RYBA (PRZEPIS DLA 3 OSÓB)
- Sieja lub inna ryba zalecana o wadze około 60 dag
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Pół łyżeczki pieprzu lub pieprzu cayenne
- Pół łyżeczki kuminu rzymskiego opcjonalnie
Umyj i osusz rybę, posól, polej sokiem z cytryny i pozostaw na około 15 minut następnie odsącz. Wysmaruj rybę oliwą i obtocz w przyprawach, włóż do rondla i wstaw do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 15 minut przykrywając folią aluminiową by zabezpieczyć ją przed wyschnięciem.
Opcjonalnie rybę możesz przyrządzić z nadzieniem z piniowym lub migdałowym
- 2 łyżki pinioli lub posiekanych migdałów bez skórki
- 1 łyżka niesolonego masła
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno
- Sól, pieprz do smaku
Podsmaż orzechy lub migdały na maśle aż nabiorą koloru, dodaj pietruszkę, przyprawy i smaż jeszcze przez 1minutę, nadziej rybę nadzieniem i włóż do piekarnika.
Źródło pozyskane: JEDZ ZGODNIE ZE SWOJĄ GRUPĄ KRWI Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney