PRZYKŁADOWE MENU DZIENNE DLA GRUPY KRWI A

I WERSJA

ŚNIADANIE

  • Woda z sokiem z cytryny po przebudzeniu (pozwoli zneutralizować nadmiar śluzu, który gromadzi się u osób z grupą krwi A).
  • Owsianka z mlekiem sojowym z syropem klonowym lub melasą
  • Sok grejpfrutowy
  • Kawa lub herbata ziołowa

Opcjonalnie

  • Płatki kukurydziane z mlekiem sojowym i borówkami lub innymi dozwolonymi owocami

LUNCH

  • Sałata grecka (posiekana sałata, seler, zielona cebula, ogórek, posypana serem feta, świeżą miętą, pokropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek)
  • Jabłko
  • 1 kromka chleba z kiełkującej pszenicy
  • Herbata ziołowa

PODWIECZOREK

  • 2 wafle ryżowe z masłem z orzechów ziemnych
  • Śliwki
  • Zielona herbata lub woda

OPCJONALNIE

  • 2 wafle ryżowe z miodem

KOLACJA

  • Lasagna z Tofu- Pesto
  • Brokuły
  • Mrożony jogurt
  • Kawa lub herbata ziołowa
  • Czerwone wino (jeśli chcesz)

PRZEPIS NA LASAGNA TOFU-PESTO (DLA 3 OSÓB)

  • 225 g tofu zmieszanego z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera mozarella lub ricotta
  • 1 jajko opcjonalnie
  • 1 pęczek mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Około 2 filiżanek sosu pesto
  • 4 filiżanki ryżu gotowanego lub makaronu lasagne z mąki orkiszowej ugotowanego
  • 1/2 szklanki wody

Wymieszaj tofu z serem, jakiem, szpinakiem, przyprawami. Wlej fiiżankę sosu pesto do brytfanny o wymiarach 25 x 4 cm, następnie ułóż warstwę makaronu lub ryżu. Powtarzaj tę czynność aż zakończysz makaronem lub ryżem i sosem na wierzchu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40minut.

OPCJONALNIE

  • Tofu „szybko smażone” (stir-fry) z groszkiem cukrowym, fasolką zieloną, porami i kiełkami lucerny

II WERSJA

ŚNIADANIE

  • Woda z sokiem z cytryny po przebudzeniu
  • Omlet  tofu
  • Sok grejpfrutowy
  • Kawa lub herbata ziołowa

PRZEPIS NA OMLET Z TOFU (PORCJA DLA 2 OSÓB)

  • 225 g tofu, osuszone i utarte na pulpę
  • 2-3 grzyby tree oyster posiekanych
  • 100 g startej czerwonej lub białej rzodkiewki
  • 1/2 łyżeczki tamari
  • 1/2 łyżeczki mirin lub sherry
  • 1 łyżeczka świeżej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu (mąkę z ryżu brązowego uzyskuje się mieląć w młynku do kawy surowy ryż brązowy)
  • 2 jajka lekko ubite
  • 1 łyżka oleju canola lub oliwy z oliwek

Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wlej połowę otrzymanej mikstury i przykryj pokrywką patelnię. Duś na małym ogniu przez około 15 minut, zdejmij z patelni i usmaż pozostałą część.

OPCJONALNIE

  • 1 jajko w koszulce
  • 1/2 szklanki niskotłuszczowego jogurtu z jagodami, borówkami lub innymi dozwolonymi owocami

LUNCH

  • Zupa miso mieszana z zieloną sałatą
  • 1 wafel ryżowy
  • Woda lub herbata ziołowa

PODWIECZOREK

  • Ciastka z wiórkami z chleba świętojańskiego
  • Lub jogurt z owocami
  • Herbata ziołowa

OPCJONALNIE

  • Tofu Dip z dodatkiem surowych warzyw

PRZEPIS NA TOFU DIP (PORCJA DLA 2 OSÓB)

  • 1/2 szklanki tofu utartego na papkę
  • 1/2 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól morska lub himalajska
  • Pieprz

Połącz tofu, z jogurtem, oliwa, sokiem z cytryny za pomocą blendera miksuj do uzyskania gładkiej, rzadkiej konsystencji, dodaj szczypiorek lub dymkę, przyprawy. Przełóż do miski i wstaw do lodówki. Jeśli sos wyjdzie zbyt gesty dodaj odrobinę wody.

KOLACJA

  • Kuleczki mięsne z indyka i tofu
  • Duszona cukinia
  • Sałatka z fasoli szparagowej
  • Niskotłuszczowy mrożony jogurt
  • Kawa lub herbata ziołowa
  • Czerwone wino jeśli chcesz

PRZEPIS NA KULECZKI Z INDYKA Z TOFU (PORCJA DLA 2 OSÓB)

  • 225 g mięsa mielonego z indyka
  • 225 g tofu
  • 1/4 szklanki mąki kasztanowej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • Przyprawy z dozwolonych, które preferujesz

Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki naokoło 1 godzinę, uformuj małe kuleczki, smaż szybko na oleju (stir- fry) do puki nie będą chrupiące i o kolorze brązowym. Możesz je upiec w piekarniku, wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 1 godzinę.

III WERSJA

ŚNIADANIE

  • Woda z cytryną po przebudzeniu
  • Granola klonowo- orzechowa z mlekiem sojowym
  • Sok z suszonych śliwek, marchwi lub warzywny
  • Kawa lub herbata ziołowa

PRZEPIS NA GRANOLĘ KLONOWO-ORZECHOWĄ

  • 4 szklanki owsa
  • 1 szklanka otrębów ryżowych
  • 1 szklanka nasion sezamu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek lub innych dozwolonych owoców
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki oleju canola
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce połącz owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodaj syrop klonowy i mieszaj do osiągniecia kleistej konsystencji. Wyłóż mieszankę na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 90 minut (wyjmuj blachę z piekarnika co 15 minut i przemieszaj). Wypieczoną na brązowy kolor granolę wystudź i przełóż do szczelnego pojemnika lub słoja.

OPCJONALNIE

  • Dmuchany ryż z mlekiem sojowym

LUNCH

  • Zupa z czarnej fasoli
  • Mieszona zielona sałata

PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZARNEJ FASOLI (PORCJA DLA 4 OSÓB)

  • 225 g czarnej fasoli
  • Rosół warzywny, bulion
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek zielonej cebuli okrojonej w kostkę
  • 30 g selera pokrojonego w kostkę
  • 30 g pokrojonego w kostkę pora
  • 30 g pokrojonej w kostkę pietruszki (korzeń) lub suszonej
  • Pół łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • Pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • Po 1 łyżce świeżego estragonu, bazylii dymki

Namocz fasolę na noc w wodzie, następnie odlej wodę, opłucz, dodaj 3 l wody i zagotuj, odlej nadmiar wody i dodaj bulion i gotuj wolno. Podsmaż cebulę, seler, por, przyprawy, czosnek, dodaj wszystko do fasoli i kontynuuj gotowanie. Na koniec dodaj cebulę dymkę.

OPCJONALNIE

  • Łosoś na zimno na zielonej sałacie z sokiem cytrynowym i z oliwą z oliwek

PODWIECZOREK

  • Morelowy chleb owocowy
  • Kawa lub herbata ziołowa

PRZEPIS NA MOELOWY CHLEB OWOCOWY

  • 1 i 1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka konserwowanych moreli (w słodkiej zalewie)
  • 2 szklanki maki z brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 szklanka rodzynek

W misce roztrzep jajko z jogurtem, dodaj 1 szklankę mąki i połowę przypraw z sodą, mieszaj do osiągnięcia gładkiej masy bez grudek. Dodaj pozostała część mąki i przypraw. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać wody lub mleko sojowe. Dodaj morele i rodzynki. Wlej masę do nasmarowanej tłuszczem foremki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40- 45 minut.

OPCJONALNIE

  • 1/2 szklanki jogurtu z miodem

KOLACJA

  • Ryba pieczona po arabsku
  • Sałatka ze szpinaku
  • Mieszanka owocowa z jogurtem
  • Herbata ziołowa

PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKU

  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 cebula dymka
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Umyj dokładnie szpinak, posyp solą, po paru minutach odciśnij nadmiar wody, dodaj posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pierz. Spożywaj zaraz po przygotowaniu.

OPCJONALNIE

  • Pieczona ryba

PPZEPIS NA RYBĘ PIECZONĄ PO ARABSKU (PORCJA DLA 3 OSÓB)

  • 60 dag ryby (halibut lub sieja)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula posiekana i przyprawiona oliwa z oliwek
  • 1 filiżanka sosu tahini.

Umyj rybę i dokładnie osusz, przypraw solą i polej sokiem z cytryny, pozostaw przez około 15 minut. Odsącz rybę, wysmaruj oliwą z oliwek, włóż do rondla oraz do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni Celsjusza na 15 minut, następnie posyp posiekaną cebulą, dodaj sól, pierz i piecz jeszcze przez około 15 minut. Rybę podawaj z sosem tahini.

SOS TAHINI

Pół szklanki gotowego tahini (pasty sezamowej) lub zrobionej samodzielnie (1/3 szklanki sezamu uprażonego na suchej patelni, wystudzoną zblendowaną na gładką, jednolitą masę z olejem sezamowym lub inną bezwonną oliwą).

  • Sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki surowej lub suszonej
  • Woda w ilości takiej, by uzyskać gęstą konsystencję

OPCJONALNIE

  • Pieczona ryba

PIECZONA RYBA (PRZEPIS DLA 3 OSÓB)

  • Sieja lub inna ryba zalecana o wadze około 60 dag
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Pół łyżeczki pieprzu lub pieprzu cayenne
  • Pół łyżeczki kuminu rzymskiego opcjonalnie

Umyj i osusz rybę, posól, polej sokiem z cytryny i pozostaw na około 15 minut następnie odsącz. Wysmaruj rybę oliwą i obtocz w przyprawach, włóż do rondla i wstaw do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 15 minut przykrywając folią aluminiową by zabezpieczyć ją przed wyschnięciem.

Opcjonalnie rybę możesz przyrządzić z nadzieniem z piniowym lub migdałowym

  • 2 łyżki pinioli lub posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno
  • Sól, pieprz do smaku

Podsmaż orzechy lub migdały na maśle aż nabiorą koloru, dodaj pietruszkę, przyprawy i smaż jeszcze przez 1minutę, nadziej rybę nadzieniem i włóż do piekarnika.

Źródło pozyskane: JEDZ ZGODNIE ZE SWOJĄ GRUPĄ KRWI Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »