PRZYKŁADOWE MENU DZIENNE DLA GRUPY KRWI 0

I WERSJA

ŚNIADANIE

  • 2 tosty z chleba Ezekiela z masłem lub masłem migdałowym opcjonalnie 1 tost z chleba Ezekiela z dżemem naturalnym, niskosłodzonym
  • 1 szklanka soku warzywnego
  • 1 banan
  • Herbata zielona lub ziołowa

LUNCH

  • 12-18 dag pieczeni wołowej
  • Sałatka ze szpinaku
  • Jabłko lub 2 plastry ananasa
  • Woda lub woda seltzera

PRZEPIS NA PIECZEŃ WOŁOWĄ (PRZEIS DLA 3 OSÓB)

  • Około 75 dag wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • Sól, pierz
  • Oliwa z oliwek

Usuń z mięsa kawałki tłuszczu, natnij mięso, przypraw, nasmaruj oliwą i umieść wołowinę w rondlu. Włóż rondel bez przykrycia do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 90 min lub aż będzie miękkie.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKU

  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 cebula dymka
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Umyj dokładnie szpinak, posyp solą, po paru minutach odciśnij nadmiar wody, dodaj posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pierz. Spożywaj zaraz po przygotowaniu.

PODWIECZOREK

  • 1 kawałek ciasta quinoa z sosem jabłkowym
  • Herbata zielona lub ziołowa

PRZEPIS NA CIASTO GUINOA Z SOSEM JABŁKOWYM

  • 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa
  • 1 szklanka rodzynek lub innych dozwolonych owoców suszonych
  • 1/2 szklanki łuskanych pekanów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki niesolonego masła lub oleju canola opcjonalnie oliwy z oliwek
  • 1 szklanka cukru lub syropu klonowego (zdecydowanie polecam mniej!)
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego

Do szklanki z 1/4 mąki dodaj rodzynki, orzechy i odstaw. Do miski wsyp i wymieszaj sodę, proszek do pieczenia, mielone goździki, sól i pozostałą mąkę. Oddzielnie połącz masło lub olej z cukrem i jajkiem. Wymieszaj wszystkie składniki na końcu dodaj owoce i orzechy wcześniej odłożone. Przełóż wszystko do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (24 cm x 24 cm), piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.

OPCJONALNIE

  • Potarta na tarce marchew z selerem
  • Miseczka świeżych owoców
  • Wafle ryżowe z odrobiną miodu

KOLACJA

  • Potrawka jagnięco-szparagowa
  • Duszone na parze brokuły
  • Słodkie ziemniaki opcjonalnie duszony karczoch z sokiem cytrynowym
  • Miseczka świeżych owoców (borówki, kiwi, winogrono, brzoskwinie)
  • Woda seltzera lub herbata ziołowa

POTRAWKA JAGNIĘCO-SZPARAGOWA (PRZEPIS DLA 2 OSÓB)

  • 450 g świeżych szparagów
  • 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego
  • 1 cebula siekana w kostkę
  • 3 łyżki stołowego niesolonego masła
  • 1 szklanka wody
  • Sól, pierz
  • Sok z 1 cytryny

Potnij szparagi na 5 cm kawałki (usuwając końcówki). Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, podsmaż z cebulą na maśle aż osiągnie kolor jasnobrązowy. Dodaj wodę, sól i przyprawy, gotuj do czasu aż będzie miękkie. Następnie dodaj szparagi i gotuj jeszcze przez 15 minut lub do chwili, gdy będą miękkie. Na koniec polej sokiem z cytryny.

II WERSJA

ŚNIADANIE

  • 2 kromki chleba esseńskiego lub Esekiela ze słodkim masłem lub dżemem
  • 2 jajka w koszulce
  • 1 szklanka soku anansowego
  • Herbata zielona lub ziołowa

LUNCH

  • Sałatka z kurczaka (siekane mięso kurczaka z majonezem, zielone winogrono, orzechy włoskie)
  • 1 kromka chleba żytniego lub dodatkowo do sałatki sałata zielona, śliwki
  • Woda lub woda seltzera

Opcjonalnie

  • Gotowany kurczak z cykorią, pomidorami, sałatą, oliwą

PODWIECZOREK

  • Pestki dyni i orzechy włoskie lub wafle ryżowe z masłem migdałowym lub figi, daktyle, suszone śliwki
  • Woda lub herbata ziołowa

Opcjonalnie

  • 1 szklanka soku warzywnego
  • 2 Fin Crisp lub wafle ryżowe
  • Naturalna galaretka

KOLACJA

  • Ryba pieczona po arabsku
  • Sałatka z fasolki szparagowej
  • Herbata zielona lub ziołowa (dozwolone jest wino lub piwo ale nie codziennie)

PPZEPIS NA RYBĘ PIECZONĄ PO ARABSKU (PORCJA DLA 3 OSÓB)

  • 60 dag ryby (halibut lub sieja)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula posiekana i przyprawiona oliwa z oliwek
  • 1 filiżanka sosu tahini.

Umyj rybę i dokładnie osusz, przypraw solą i polej sokiem z cytryny, pozostaw przez około 15 minut. Odsącz rybę, wysmaruj oliwą z oliwek, włóż do rondla oraz do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni Celsjusza na 15 minut, następnie posyp posiekaną cebulą, dodaj sól, pierz i piecz jeszcze przez około 15 minut. Rybę podawaj z sosem tahini.

SOS TAHINI

Pół szklanki gotowego tahini (pasty sezamowej) lub zrobionej samodzielnie (1/3 szklanki sezamu uprażonego na suchej patelni, wystudzoną zblendowaną na gładką, jednolitą masę z olejem sezamowym lub inną bezwonną oliwą).

  • Sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki surowej lub suszonej
  • Woda w ilości takiej, by uzyskać gęstą konsystencję

OPCJONALNIE

  • Pieczona ryba

PIECZONA RYBA (PRZEPIS DLA 3 OSÓB)

  • Sieja lub inna ryba zalecana o wadze około 60 dag
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Pół łyżeczki pieprzu lub pieprzu cayenne
  • Pół łyżeczki kuminu rzymskiego opcjonalnie

Umyj i osusz rybę, posól, polej sokiem z cytryny i pozostaw na około 15 minut następnie odsącz. Wysmaruj rybę oliwą i obtocz w przyprawach, włóż do rondla i wstaw do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 15 minut przykrywając folią aluminiową by zabezpieczyć ją przed wyschnięciem.

Opcjonalnie rybę możesz przyrządzić z nadzieniem z piniowym lub migdałowym

  • 2 łyżki pinioli lub posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno
  • Sól, pieprz do smaku

Podsmaż orzechy lub migdały na maśle aż nabiorą koloru, dodaj pietruszkę, przyprawy i smaż jeszcze przez 1minutę, nadziej rybę nadzieniem i włóż do piekarnika.

III WERSJA

ŚNIADANIE

  • Granola klonowo-orzechowa z mlekiem sojowym
  • 1 jajko w koszulce
  • 1 szklanka soku z ananasa lub z suszonych śliwek
  • Zielona lub ziołowa herbata

PRZEPIS NA GRANOLĘ KLONOWO-ORZECHOWĄ

  • 4 szklanki owsa
  • 1 szklanka otrębów ryżowych
  • 1 szklanka nasion sezamu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka suszonych porzeczek opcjonalnie rodzynek lub innych owoców
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub siekanych migdałów
  • 1/4 szklanki oleju canola
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce połącz owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodaj syrop klonowy, miód i mieszaj do osiągniecia kleistej konsystencji. Wyłóż mieszankę na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 90 minut (wyjmuj blachę z piekarnika co 15 minut i przemieszaj). Wypieczoną na brązowy kolor granolę wystudź i przełóż do szczelnego pojemnika lub słoja.

OPCJONALNIE

  • Ryż dmuchany z mlekiem sojowym

LUNCH

  • Kotlet mielony z chudej wołowiny 12-18 dag
  • 2 kromki chleba esseńskiego
  • Sałatka (sałata rzymska, czerwona cebula, marchew, ogórek, przyprawiona oliwą, sokiem z cytryny)
  • Woda lub herbata ziołowa

PODWIECZOREK

  • Ciasteczka z wiórkami z chleba świętojańskiego
  • Herbata zielona lub ziołowa

OPCJONALNIE

  • Mieszanka owocowa

CIASTECZKA Z WIÓRKAMI Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO (KAROBU CIĘTEGO) PRZEPIS DLA 3 OSÓB

  • 1/2 szklanki oleju canola
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 szklanki owsa lub mąki z brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wiórków chleba świętojańskiego (karobu)

W misce połącz olej, syrop klonowy, wanilię, roztrzep jajko i dodaj do miski, stopniowo dodawaj owies lub mąkę z sodą, dodaj wiórki chleba świętojańskiego, wymieszaj jeszcze chwilę. Przygotuj dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia i nastaw piekarnik do temperatury 190 stopni. Wykładaj łyżką na blachę masę zachowując odstępy. Piecz przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.

KOLACJA

  • Kifta z warzywami
  • Ryż brązowy z odrobiną masła opcjonalnie sałatka z cykorii
  • Herbata ziołowa
  • Piwo lub wino dozwolone

PRZEPIS NA KIFTĘ  Z RUSZTU LUB Z PIEKARNIKA DLA 2- 3 OSÓB

  • 0,5 kg mielonej jagnięciny
  • 1 średnia cebula siekana
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół szklanki siekanej zielonej pietruszki
  • Połowa soku z cytryny

Wymieszaj mięso mielone z przyprawami bez soku z cytryny i zielonej pietruszki. uformuj zrazy z mięsa włóż do rondla lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury około 260 stopni Celsjusza. Piecz do momentu aż uzyskają kolor brązowy po obu stronach. Podawaj gorące posypane zieloną pietruszką i polane sokiem z cytryny.

Zrazy można piec na ruszcie lub w piekarniku.

Źródło pozyskane: JEDZ ZGODNIE ZE SWOJĄ GRUPĄ KRWI Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »